Un nou gadget inutil se anunta in lumea vinului

luni, 19 august 2013

La sectiunea "stiri" a site-ului Decanter, a aparut o noua bomba "senzationala": toata lumea asteapta infrigurata aparitia unui nou gadget, a carui utilitate e numai de unii stiuta. Cred ca mai toti ati auzit deja de celebrul Clef du Vin. Ei bine, uitati de el, noul gadget numit pompos "The Wine Wizard" va schimba radical vietile pline de aventuri oenologice ale pasionatilor de vin. Sau, mai degraba, ale celor care se lovesc doar tangential cu aceasta licoare si care pica in plasa vanatorilor de bani, scosi din buzunarele naivilor.

Dar despre ce este vorba mai exact? De data asta, culmea, nu avem de-a face cu un grup de cercetatori britanici. Baietii care se plictisesc enorm acum sunt americani. Stiu, rumoare in sala. CleanPath Resources Corp, caci asa se numeste compania care va scoate pe piata minunea tehnologica, a declarat deja ca jucaria in cauza a fost testata cu succes si este capabila sa "invecheasca" vinul (?!), reducandu-i aciditatea si oferindu-i un caracter mai "moale". Si cum functioneaza toata smecheria? The Wine Wizard foloseste undele electro-magnetice si acustice pentru a mari ph-ul vinului, a-i reduce aciditatea si nivelul de sulfiti. Intregul proces dureaza intre 15 si 60 de minute, in functie de gradul de "maturare" dorit: usor, mediu sau maxim. Dar stati, ca procesul respectiv are si o denumire demna de filmele SF: Electromagnetic Treatment Matrix. Hai ca ati cazut pe spate, nu-i asa? Pana acum suna destul de interesant pentru maniacii high tech. Dar ce m-a amuzat cu adevarat a fost pretentia baietilor respectivi, cum ca acest gadget, citez: "imbunatateste gustul vinului". Ei hai, pe bune? Se pare ca, in cele peste 150 de teste cu degustari efectuate in orb, 97% dintre bautorii amatori de vin au declarat ca dispozitivul a imbunatatit aromele vinului rosu. La vinurile albe, procentul celor entuziasmati este ceva mai mic - 85%. Trecem peste faptul ca testele au fost facute doar pe vinuri aflate in plaja de pret 6-12 dolari.

Acum, daca peste 90% din cei care au participat la un test, sustin ca vinul s-a imbunatatit, nu inseamna ca asa si este. Cel putin pentru mine, nu este convingator. De ce spun asta? E simplu. Atata vreme cat vinul este o chestiune care tine aproape exclusiv de gusturile personale ale fiecaruia, astfel de concluzii sunt irelevante pentru propria persoana.

Si ar mai fi anumite aspecte care ma intriga. Pe de o parte, baietii sustin ca acest gadget este capabil sa invecheasca un vin (cum dracu', nu ma intrebati). Pe de alta parte, au pretentia ca imbunatateste aromele acestuia. Eu nu reusesc sa vad legatura dintre aceste doua aspecte, oricat de mult as incerca. Poate altii pot sa-mi explice corelatia. Dragii mei soareci americani de laborator, eu v-as intreba atat: ati baut vreodata un vin matur? Daca da, aveati vreo idee cum a fost acest vin in tinerete? Pun pariu ca n-aveti habar, dar totusi sustineti ca minunea voastra "imbunatateste" aromele vinului. Cum naiba ati ajuns la concluzia asta? Ce teste comparative ati facut in acest sens? Si cine v-a spus ca invechirea unui vin aduce dupa sine o imbunatatire a acestuia, sub orice aspect? De fapt, un procent infim din vinurile acestei planete castiga ceva prin invechire, cu atat mai putin lichide intre 6 si 12 dolari/sticla. In rest, vax albina si multe povesti nemuritoare, numai bune de adormit amatorii. Daca mai aduc in ecuatie si ph-ul marit, plus aciditatea redusa, atunci nici in ruptul capului nu vad conexiunile dintre pretentiile exprimate mai sus. Nu se creeaza decat o iluzie, impachetata frumos in poleiala high tech si experienta aproape zero in materie de vinuri.

In concluzie, va sfatuiesc sa stati departe de asemenea gadget-uri, pentru ca nu merita efortul financiar. Cel putin, asta e parerea mea. Invechirea si evolutia naturala a unui vin sunt imposibil de replicat in eprubeta, oricat ar dori unii sa va convinga de contrariu.



P.S. Pana sa apara noul gadget, va las sa va convingeti de credibilitatea minunatiei Clef du Vin, mai ales in cazul unui vin rose de duzina...

4 comentarii:

Peoples spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Peoples spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Peoples spunea...

Jucarie ideala pt vinul din pastile. Agita particulele, concentratul nu mai e la fundul sticlei iar amestecul e omogen

Ciprian spunea...

pai asta si lasa impresia, ca face vinul prost mai bun

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp