Dupa umila mea parere, nu.
Ideea acestui subiect mi-a venit citind un articol destul de interesant, aparut in revista Forbes Romania. Materialul se intituleaza: "Cu cine imparte gloria cel mai scump vin rosu din lume?" si ne prezinta informatii detaliate despre Petrus si unul dintre vecinii sai de seama, Chateau Le Bon Pasteur. Daca nu ati auzit acest nume pana acum, va spun doar atat: se afla in proprietatea lui Michel Rolland.
Dupa cum spuneam, per total articolul este bine scris si destul de stufos despre cele 2 proprietati. Totusi, am depistat unele informatii nu foarte bine documentate si pe care voi incerca sa le notez punctual cu aceasta ocazie. Nu sunt multe dar, tinand cont ca e vorba de Forbes, ma asteptam la o informare ceva mai sustinuta in anumite privinte. Chiar daca nu esti un mare cunoscator, nu ai cum sa nu poti obtine tot ceea ce te intereseaza. Ne aflam in era Google, dragii mei, ce naiba!
Voi incepe cu titlul articolului, cel care contine sintagma "cel mai scump vin rosu din lume". Oare asa sa fie? Petrus se afla, intr-adevar, in topul celor mai scumpe vinuri din lume dar, din cate stiam eu, NU este cel mai scump. Un singur exemplu imi vine imediat in minte: Romanee-Conti de la DRC. Un vin produs in cantitati mult mai mici decat Petrus si, probabil, cel mai exclusivist din cate exista. Nu cred sa existe pe piata o sticla din acest lichid, care sa coboare sub 3000 de euro. Si, atentie, se ajunge la aceste preturi cam in fiecare an, in timp ce la Petrus doar pentru anumite recolte. Nici chiar in cadrul licitatiilor, Petrus nu ajunge pe cele mai inalte culmi ale pretului. Sunt cazuri cand si Le Pin, un alt vin ultra-exclusivist din Pomerol, se da pe bani mai multi. In plus, treaba cu "cel mai scump vin" este relativa si tine de foarte multi factori.
Trecem mai departe...
"Făcând turul proprietății de doar șapte hectare..."
- Petrus nu detine 7 ha de vie, ci in jur de 11,5 ha. S-a ajuns la aceasta suprafata in urma achizitiei, in 1969, a circa 5 ha de la vecinul Chateau Gazin.
"Până în prezent, argila albastră rămâne elementul care individualizează cele 30.000 de sticle produse anual..."
- adevarat ca argila albastra este un element de individualitate al acestei proprietati. Totusi, multi specialisti sunt de parere ca altceva este cu adevarat definitoriu pentru calitatile unice (zic unii) ale vinului produs aici: o mare cantitate de fier aflata adanc sub stratul argilos, asa-numitul crasse de fer. Acest element mai poate fi gasit si la alte proprietati din jur dar aici, la Petrus, se fla in cantitatile cele mai mari.
"E foarte frustrant pentru noi“, explică gazda noastră. „Muncim zi-lumină
pentru acest vin, iar undeva în lume sunt persoane care cumpără lăzi
întregi pentru investiții și nu beau nici măcar o picătură“
- asta nu are legatura cu autoarea articolului dar intalnesc si la Petrus aceeasi aura de "naivitate" cand vine vorba de preturi. Acelasi tip de reactie l-am observat si la baietii de la Screaming Eagle, atunci cand al lor SB a inceput sa fie revandut la preturi astonomice pe piata. Ori e pura naivitate, ori e vrajeala ieftina.
Dupa care se trece la Bon Pasteur, unde putem afla multe chestii interesante despre cum se face vinul acolo. Un singur citat mi-a atras atentia:
„Anul trecut, am vândut mai bine de 800 de sticle de Château Le Bon
Pasteur“, povestește Cristian Preotu de la „Le Manoir“. Foarte mult,
având în vedere că vorbim de un vin de 100 de euro sticla."
Iata ceva care nu ma mira defel. Sa vinzi 800 de sticle de Bon Pasteur cu preturi umflate made in Romania nu constituie o surpriza majora pentru mine...
In concluzie, un articol bun dar recomand ceva mai multa atentie la anumite detalii. Ca se gaseste intotdeauna un blogger carcotas de vin care se leaga de orice si de oricine :))
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
3 comentarii:
Mulțumim, Ciprian, pentru aceste foarte prețioase precizări, oricum articolul din Forbes mi s'a cam de ”cabinet”, scris de cineva fără prea multă vlagă reportericească și fără afect!
Vladimir, multam pt aprecieri. Ai dreptate, cam asa pare articolul. Adica, daca tot ai vazut proprietatea live, e chiar atat de greu sa te informezi cum trebuie?
Oricum, este bine că apar articole cu o astfel de orientare, căci ”Forbes” este tribuna și porta-vocea globalizării; fie ca măcar vinul de ținuta și calitatea lui Petrus să nu fie atins de acest morb)
Vrem să știm mai multe despre astfel de fenomene, sociale pînă la urmă!
Trimiteți un comentariu