La insistentele publicului amator de vinuri bune, m-am decis sa reiau seria "scrierilor" despre proprietati mai mult sau mai putin celebre din Bordeaux. Pana la urma, prima dragoste nu se uita niciodata sau, cel putin, asa spun multi :)
De data aceasta, a venit randul unui vin celebru, legendar si care, in lumea vinurilor ultra fine, este privit cu o veneratie aproape religioasa. Nu este vorba de Petrus, cum s-ar astepta toti, ci de Chateau Lafleur, cealalta perla din Pomerol. Multi dintre cei care au incercat acest vin au declarat ca este singurul in stare sa depaseasca Petrus in calitate. Iar asta nu este la indemana oricui.
Scurta istorie
Spre deosebire de cele mai multe proprietati din Medoc, Lafleur nu are o istorie mareata in spate. Este o proprietate relativ tanara, care a luat nastere in a doua jumatate a sec. 19, mai exact in 1872. La acel moment, Henri Greloud, proprietarul Chateau Le Gay, a achizitionat via ce avea sa devina Chateau Lafleur. Greloud nu era chiar un amator in Bordeaux, avand o experienta destul de mare in domeniu. Era negociant si, in plus, avea ceva interese in St. Emilion, la Chateau La Dominique si Daugay. Dupa nasterea Lafleur, calitatea vinului produs aici incepe sa capteze atentia destul de rapid. Prin 1893, era deja considerat al treilea vin in Pomerol, dupa Vieux Chateau Certan si Petrus. In 1900, Charles Greloud, fiul lui Henri, a mostenit Lafleur. In 1915, proprietatea
a fost achizitionata de Andre Robin, la pachet cu Le Gay. Chiar daca in
schema apare un nume nou, Lafleur a ramas tot in familie, Andre fiind
insurat, la acea vreme, cu Gabrielle Greloud, stranepoata lui Henri. Mai
tarziu, in 1946, Therese si Marie Robin au preluat afacerea de la tatal
lor si cele doua surori si-au devotat intreaga viata in slujba
calitatii la Ch. Lafleur. In 1984, dupa moartea lui Therese, Jacques si Sylvie Guinaudeau (foto jos), stra stranepotii lui Henri Greloud, au facut aranjamentele necesare pentru a concesiona Lafleur de la Marie Robin, sora lui Therese. Munca asidua a inceput imediat si, de atunci, Jacques si Sylvie au devenit simbolurile Lafleur. Pur si simplu, nu ai cum sa nu remarci mustata old school a lui Jacques si sa nu te gandesti automat la micul diamant din Pomerol. Asa a luat nastere si al doilea vin produs aici, Pensees de Lafleur pe care, insa, Jacques nu l-a considerat niciodata un vin secundar ci doar unul diferit de marele Lafleur. Dupa moartea lui Marie, in 2001, familia Guinaudeau a reusit sa cumpere si restul de actiuni ale micutei proprietati, asigurandu-si controlul deplin. Putin mai tarziu, in acelasi an, fiul lor, Baptiste, si sotia sa, Julie, s-au alaturat parintilor in incercarea de a duce mai departe legenda.
Via si vinul
Dragii mei, la ast capitol s-ar putea scrie o carte intreaga despre complexitatea acestei podgorii. Voi incerca sa fiu cat mai expeditiv cu putinta dar, in acelasi timp, sa scot in evidenta principalele caracteristici care fac din Lafleur un vin unic. Lafleur se afla situat chiar in inima platoului Pomerol. Pentru a va face o impresie scurta despre importanta acestei asezari, va spun ca principalii vecini sunt: La Fleur Petrus, Petrus si Vieux Chateau Certan. Primul lucru ciudat si neobisnuit aici este oferit de plantatiile de Cabernet Franc, soiul care ocupa 50% din totalul de 4,5 ha. Da, ati citit bine, sunt doar 4,5 ha de vie disponibile. Dar ceea ce face Lafleur cu adevarat interesant, este compozitia diferitelor tipuri de sol de aici. Exista numai putin de 4 tipuri diferite de sol, si toate concentrate pe aceasta suprafata infima, mai ales dupa standardele din Bordeaux. Daca se poate vorbi de terroir, aici este locul perfect pentru o analiza amanuntita in acest sens.
Spre nord-vest, avem un mic damb cu pietris si sol maroniu.
Spre sud: sol maroniu cu pietris si nisip, aflat peste un sub-sol din pietris si argila
Spre est: sol maroniu cu pietris si nisip, aflat peste un sub-sol din nisip si argila
Chiar in mijlocul podgoriei, se afla o zona semi mlastinoasa in forma de semiluna si care contine diferite tipuri de sol, de la cel nisipos-aluvionar pana la nisip maroniu.
Sincer, aceasta varietate de soluri face sa paleasca pana si complexul terroir de la Petrus, daramite restul proprietatilor din zona.
Intreaga munca in vie se face manual si, cel mai important, fiecare rand este tratat individual. Iata ce spune
Jacques in acest sens: "Aici, via este ingrijita precum o gradina, unde fiecarei plante ii este acordata o atentie particulara". Mno, sigur ne aflam in Bordeaux sau ne-am mutat brusc in Burgundia? Dar stati, mai avem lucruri interesante sa va semnalam. La Ch. Lafleur, se intampla destul de des ca vitele de Merlot sa se afle chiar langa cele de Cabernet Franc, in interiorul aceleiasi parcele. Astfel, fiecare vita in parte a fost marcata si codata prin intermediul unui sistem de culori, pentru a ajuta muncitorii sa le deosebeasca. Densitatea plantatiilor este undeva intre 6 000 si 7 500 vite per hectar. Bineinteles, vorbim de vite vechi, cu o medie undeva la 40 ani; exista vite chiar mult mai batrane, deoarece multe dintre acestea nu au fost replantate dupa inghetul din 1956. Evident, culesul se face gradual, fiecare parcela este tratata individual, in functie de nivelul de coacere a fructului.
Fructul este vinficat traditional, in cuve mici din ciment. In cazul Pensees de Lafleur, se aplica metode ceva mai moderne, folosindu-se tancuri mici din inox, cu temperatura controlata. Perioada de macerare este de 3 saptamani, dupa care vinul este transferat in butoaie de stejar frantuzesc si este tinut acolo cateva luni, inainte de a se decide cupajarea (sau asamblajul, daca tineti musai). Procentul de butoaie noi variaza, in functie de caracterul si calitatea fiecarei recolte in parte. In medie, se foloseste cam 50% stejar nou, iar vinul este maturat circa 15 luni, inainte de a fi scos pe piata.
Despre vin, nu va pot spune mai nimic, deoarece nu am avut inca ocazia sa-l incerc. Dupa cum va puteti da seama, cantitatile infime produse aici, prcum si cererea imensa pentru aceste vinuri, determina preturi uneori astronomice. Dar mai toti sunt de acord ca, alaturi de Petrus, Lafleur reprezinta chintesenta zonei Pomerol. Se pare ca este un vin cu un caracter unic, la care contribuie decisiv toate elementele despre care v-am povestit mai sus. Jacques este cu adevarat un personaj la fel de unic precum vinul sau, cu o pasiune extrema pentru via si vinul sau, specifica mai ales celor din Burgundia decat celor din Bordeaux. Si doar faptul ca Lafleur a reusit sa ramana o proprietate de familie, spune multe despre caracterul deosebit al acesteia. Sa nu credeti ca multi ulii corporatisti n-au dat ocol pe aici, ba din contra. Este de apreciat ca Guinaudeau a ramas ferm pe pozitii; mai ales in aceste vremi afurisite, in care sufletul vinului pare ca moare de fiecare data cand un cont bancar gras se deschide larg pentru achizitia unei proprietati.
La final, va las in compania unei relatari foarte interesante a lui Jancis Robinson, cu ocazia unei vizite la Lafleur. Dupa cum veti vedea, sa gasesti acest "chateau" este o adevarata aventura si doar norocul chior te poate duce la poarta acestuia. De fapt, nu este vorba de nici un chateau, ci de o simpla casa de tara, unde nu exista nici macar un semn de identificare cum ca te-ai afla pe locul unde se obtine unul dintre cele mai vanate vinuri ale lumii...
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu