La taifas cu Loara si Burgundia

luni, 2 februarie 2015

Zilele trecute, impreuna cu Diana (iubirea la "veata" mea) si George (confrate in ale bloggeritului de vin), am avut ocazia sa incerc doua vinuri frantuzesti simple, oneste si care au mers direct la inimioara mea hatra. Acum , pe scurt, despre impresiile lasate la momentul respectiv:

Jean Michel Sorbe Sauvignon Blanc 2013 "La Bacchusate"

- un umil Vin de Pays, provenit din clasica vale a Loarei. Olfactiv, vinul este direct, fara inflorituri inutile, venind in fata cu un atac floral si de fructe albe, puternice aluzii citrice (grapefruit in special). Gustativ, atacul citric este unul in forta, lasand in gura o senzatie intensa de salivatie. Mijlocul este destul de light dar finalul vine sa completeze aceasta mica hiba, printr-un complex citric-mineral-calcaros destul de persistent. Nu este cine stie ce opera de arta, dar mi-a placut foarte mult modalitatea sa naturala de exprimare. La circa 6 Euro (vinatis.com), sunt de parere ca veti primi un Sauvignon ca la carte, perfect pentru orice aperitiv.

Chateau de Puligny-Montrachet - Monthelie 2010

- inca un exemplu de vin simplu dar foarte expresiv per total. Monthelie este o zona mai putin cunoscuta din Burgundia dar care, in anii buni si in functie de producator, poate servi Pinot de foarte buna calitate la preturi mai mult decat rezonabile. Imediat dupa deschidere, vinul in cauza a tinut musai sa isi arate originile: "stinky", clasicele aluzii de grajd, dar dublate de arome diafane de cireasa proaspata si zmeura. Dupa o vreme, apar si unele note de condimente uscate. Gustativ, evolutia este una liniara, corp foarte light dar cu o concentratie decenta a fructului. Aciditatea este la cote inalte, iar taninii abia perceptibili (dar sunt acolo). Final simplu, scurt-mediu, suculent. Din nou, nu am avut in fata un vin care sa ne zdruncine universul, dar un exemplu de o tipicitate exemplara si cu un grad foarte ridicat de baubilitate. In jur de 20-25 Euro, nu mai stiu exact, acelasi Vinatis.

Au mai fost aruncate in lupta inca 2 vinuri mai "grele", dar despre acestea intr-o postare viitoare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp