Scurta istorie a clasificarilor neoficiale din Bordeaux (episodul 2)

miercuri, 25 februarie 2015

Poate suna surprinzator, dar celebra Revolutie Franceza nu a afectat din calea afara pe marii proprietari din Bordeaux. Doar un foarte mic numar a cazut prada noilor autoritati si ghilotinei, in haosul ce a urmat revolutiei. Unii au decis sa emigreze si doar atunci, domenii imense, gen Leoville, au fost impartite. Efectul se vede si astazi, existand numai putin de 3 proprietati care poarta numele Leoville: Las Cases, Barton si Poyferre.

Si iata ca ajungem la momentul clasificarii intocmite de Andre Simon, in a sa carte "Bottlescrew days", asa cum arata pe la 1800. Lista este raportata la piata de desfacere din Anglia.

Premiers crus (24 lire/per butoi, pret de deschidere)

Margaux
Lafitte (sic)
Latour 

Deuxiemes crus (20 lire/per butoi, pret de deschidere)

Brane-Mouton (Rothschild)
Rauzan
Lascombes
Durfort
Gorse (Brane-Cantenac)
Leoville
Gruaud-Larose

Troisiemes crus (18 lire/per butoi, pret de deschidere)

Pichon-Longueville
Cos d'Estournel
Bergeron (Ducru-Beaucaillou)
Brane-Arbouet (Lagrange)
Pontet-Langlois (Langoa)
Kirwan
Chateau de Candale (Issan)
Malescot
De Loyac - Margaux (??)

Quatriemes crus (12 lire/per butoi, pret de deschidere)

Giscours
Saint-Pierre
Mandavit (Duhart-Milon)
Pontet-Canet
Dinac (Grand-Puy-Lacoste)
La Colonie (mai tarziu, proprietate integrata in Malescot)
Ferriere
Tronquoy-Lalande
Grand-Puy-Ducasse
Pouget
De Terme
Boyd (Cantenac)

In primul rand, as remarca lipsa lui Haut-Brion, dar clasificarea nu a luat deloc in calcul vinurile de Graves. De asemenea, exista nume extrem de importante care nu-si fac aparitia in lista de mai sus: Calon-Segur, Palmer (pe atunci, de Gasq), Talbot, Branaire-Ducru, Beychevelle sau Lynch-Bages. As mai mentiona si diferentele de pret destul de mici intre primele 3 categorii, prapastia formandu-se odata cu vinurile din a patra treapta de clasificare.

Andre Simon - Bottlescrew Days (gravura)

Anii 1820 au marcat aparitia primelor rapoarte detaliate privind vinurile de Bordeaux, cele mai notabile fiind cele ale lui Wilhelm Franck (Traite sur le Vins du Medoc et les Autres Vins Rouges du Departement de la Gironde) si ale broker-ului Paguierre (Classification et Description des Vins de Bordeaux). Tot in acea perioada, au iesit la lumina si primele carti despre vinurile Frantei, cele mai importante fiind semnate de Andre Jullien (Topographie des Tous les Vignoble Connus, 1816) si de Alexander Henderson (The History of Ancient and Modern Wines, 1824).

Cam in aceeasi vreme, firma de brokeraj Tastet and Lawton (mentionata deja in primul episod al istoriei noastre) a intocmit o clasificare proprie si detaliata, fiind singura entitate din domeniu care a publicat asa ceva. Lawton, ca broker intre cumparator si vanzator, a fost un individ aflat direct in mijlocul actiunii si un cunoscator de prima mana al fenomenului. Astfel ca aceasta lista este destul de importanta, in contextul general al clasificarilor de care au avut parte vinurile din Bordeaux. Din nou, trebuie sa mentionez ca vinurile de Graves au fost lasate deoparte, Haut-Brion nefacandu-si aparitia nici de aceasta data. Iata si lista completa:

Premieres crus

Lafite
Latour
Margaux

Deuxiemes crus

Brane-Mouton (Rothschild)
Rausan
Leoville-Las-Cases
Leoville-d'Abbadie (incorprorat mai tarziu in Las-Cases)
Leoville-Barton
Leoville-Poyferre
Gruaud-Larose
Rauzan
Lascombes

Troisiemes crus

Calon-Segur
Pichon-Longueville
Gorse (Brane-Cantenac)
Ducru-Beaucaillou
Kirwan
Brown
Castelnau (??)
Candale (Issan)
Malescot
Lagrange
Loyac, Margaux
La Colonie (incorporat mai tarziu in Malescot)
Marquis d'Alesme
Ferriere
Cos d'Estournel
La Tour-Carnet
Langoa
Beychevelle
Saint-Pierre
Branaire

Quatriemes crus

Daux (mai tarziu, Talbot)
Pouget
Giscours
Pontet-Canet
Grand-Puy-Lacoste
Grand-Puy-Ducasse
Dubosc, Saint-Julien (??)
Deyrem, Saint-Julien (??)
Popp (mai tarziu, Camensac)
Coutanceau (mai tarziu, Belgrave)
Desmirail
Marquis-de-Terme
Tronquoy, Saint-Estephe
Morin, Saint-Estephe
Deleveau, Saint-Estephe (??)
Durand (mai tarziu, Prieure-Lichine)
La Lagune
Du Tertre
Massac, Cantenac (in zilele noastre, parte din Boyd-Cantenac)
Leroy, Cantenac (??)
Monbrun, Cantenac
Legras (mai tarziu, D'Angludet)

Daca ne rezumam strict la numele care apar in lista de mai sus, o concluzie ar fi ca nu suna foarte diferit de cea oficiala, din 1855. Bineinteles, nu am luat in calcul diversele diviziuni si absorbtii, tranzitia unor proprietati din a treia categorie spre cea de-a doua sau ca, mai tarziu, a aparut si o a cincea divizie in peisaj. Din nou, cel mai important nume omis este viitorul Chateau Palmer si care, probabil, trecea pe atunci printr-o perioada foarte sumbra a existentei sale. Durfort-Vivens nu este nici el de gasit in lista.

In episodul urmator, voi prezenta ultimele doua clasificari importante inainte de momentul 1855. Veti observa ca, odata cu aceste liste, ne vom apropia din ce in ce mai mult de formula finala intocmita la ordinul lui Napoleon al III-lea. Astfel, veti avea dovada inconstestabila ca mult trambitata lista din 1855 nu a aparut din neant, asa cum a aparut Terra in cartea biblica a Genezei. Nu a fost decat rezultatul unei evolutii intinsa pe mai mult de 2 secole de tentative repetate in acest sens.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp