Era Parker a apus in Bordeaux

joi, 26 februarie 2015

Iata o veste care, cu siguranta, va face ocolul internetului: Robert Parker Jr. nu va mai participa la degustarile en primeur din Bordeaux. Pentru mine cel putin, nu este nici o surpriza.

Cantecul de lebada al avocatului din Maryland si-a lansat primele triluri inca de acum cativa ani. Totul a inceput cand Parker a renuntat sa mai evalueze vinurile californiene. Era clar, chiar si pentru el, ca timpul nu iarta pe nimeni si ca toate povestile de acest gen au un sfarsit. In plus, cred ca si scandalurile din sanul publicatiei Wine Advocate, mai ales in ultimii ani, si-au pus o amprenta destul de puternica asupra unor decizii. Renuntarea la Bordeaux era doar o chestiune de timp, era inevitabila, nimeni nu este invincibil o vesnicie.

Vestea buna este ca, cel putin pe hartie, succesorul oficial si instaurat de insusi Parker este un personaj format dintr-un cu totul alt aluat: britanicul Neal Martin. Poate multora, acest nume nu le spune mai nimic. Dar, contrar asteptarilor, Martin este considerat deja un soi de somitate in universul Bordeaux (si un specialist al regiunii Pomerol). Probabil unii au auzit de el din momentul aterizarii sale in Wine Advocate, dar eu l-am urmarit cu foarte mare interes inca de pe vremea cand publica "misiva" independenta, numita Wine Journal. Am fost cucerit de stilul sau direct, nonconformist si plin de umor. Se pare ca si in Wine Advocate s-a bucurat de un statut special, aerul de independenta nefiind alterat foarte mult. Omul a continuat sa-si publice evaluarile, independent de cele ale lui Parker si, nu de putine ori, am observat diferente mari intre notele acordate de cei doi. Pentru mine, acesta a fost un semn de normalitate in interiorul Wine Advocate si ar trebui sa fie pentru orice publicatie de acest gen, care are la bord o armata de oameni: viziunile si gusturile sunt diferite sau, ma rog, ar trebui sa fie.

@foto credit: Tom Lewis, via wine-searcher.com

Daca Parker va renunta si la marea sa dragoste, Chateauneuf, inca nu se stie. Dar nu cred sa mai dureze mult pana vom afla si o astfel de veste. In acest moment, sunt extrem de curios cum va reactiona piata si, mai ales, cum vor primi vestea cei din Bordeaux. Daca Martin se va bucura vreodata de prestigiul lui Parker, este cu totul alta poveste. Amprenta lasata de Parker este mult prea puternica si va dainui destula vreme de acum incolo. Doar timpul va da un raspuns la aceasta problema. In schimb, mi-as dori ca preturile vinurilor din Bordeaux sa coboare macar putin din stratosfera. Cel mai influent critic dintre toti, care era asteptat cu atata infrigurare in aprilie, an de an, nu va mai fi acolo sa acorde cu nonsalanta rauri de note maxime. Neal este mult mai exigent si cred ca, macar pentru o vreme, consumatorii vor avea de castigat de pe urma acestei perioade de tranzitie.

Neal Martin, o alegere inspirata



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp