Revansa lui Michel Rolland?

luni, 2 aprilie 2012

Zilele trecute, atentia mi-a fost atrasa de un articol pe Vinul.ro si care semnaleaza aparitia in data de 4 aprilie 2012, a unei carti semnate de celebrul oenolog Michel Rolland. Cartea a fost scrisa in colaborare cu Isabelle Bunisset si este intitlata destul de pompos, "Michel Rolland. Le gourou du vin". Pentru mai multe detalii, puteti citi pe indelete articolul mai sus mentionat al Otiliei Chirita.


Interesant este ca, pe langa radiografierea celor 40 de ani de activitate, Rolland profita de ocazie pentru a regla niste conturi cu Jonathan Nossiter, autorul controversatului film Monodvino. Francezul sustine ca a fost pus intr-o lumina proasta de Nossiter, in mod intentionat. Pentru cei care au vazut filmul, interviurile cu Rolland sunt destul de elocvente si, sincer, afirmatiile si filozofia acestuia nu mi s-au parut a fi scoase din context. Bineinteles ca Nossiter si-a urmarit propriul interes dar, repet, ceea ce sustine Rolland este cat se poate de clar si nu prea vad unde e maniera tendentioasa. Este de ajuns sa urmariti modul in care ofera "consiliere" prin telefon unor vinificatori de prin Pomerol, si veti intelege cum se face treaba. Ma rog, este normal ca fiecare sa aiba puncte de vedere diferite, iar discutiile de acest gen nu vor duce vreodata la o concluzie clara. Depinde de ce parte a baricadei te afli. De asemenea, cum era de asteptat, Rolland isi declara inca o data dragostea pentru Parker. Nimic nou, macar apreciez modul deschis in care o face. Dar, oricat ar sustine el ca jurizarea acestuia se desfasoara obiectiv, nu ma convinge. Mi se pare cel putin ciudat ca fix vinurile la care si-a adus contributia Rolland, primesc si note uriase din partea lui Parker. Pentru mine cel putin, asta nu inseamna ca faci vinul cel mai bun de pe ast pamant, ci ca un anume critic prefera "marfa" livrata de tine.

Nu voi nega niciodata importanta muncii lui Rolland si contributia acestuia la modernizarea vinificatiei franceze sau de pretutindeni. Ce este al lui, e pus deoparte. Dar, in acelasi timp, atat eu cat si alti detractori de-ai sai, avem libertatea de a nu fi de acord cu metodele folosite sau cu rezultatele muncii sale. Asta nu inseamna ca x si y au ceva personal cu tine.

Oricum, as fi curios sa citesc aceasta carte, chiar daca nu prea il agreez pe nenea Rolland. Lucru pe care vi-l recomand si voua, daca sunteti interesati de activitatea unuia dintre cei mai influenti oenologi ai timpurilor noastre.

5 comentarii:

Dan spunea...

Si eu sunt curios, oricum titlul e mortal..:) citisem si eu pe un site din afara ca a aparut si apoi am vazut si articolul Otiliei
Si intr-adevar Mondovino il prezinta in tente partinitoare, dar nu lipsite de adevar.

Ciprian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ciprian spunea...

Si daca tot spunea Rolland ca nu se mai aude nimic despre Nossiter, ei bine uita ca acesta va lansa Mondovino integral, intins pe mai multe episoade. Materialul original avea peste 10 ore, asa ca acum se va putea vedea tot.

Nossiter e la fel de partinitor, cum e si Parker vis-a-vis de Rolland si viceversa :) Deci, asa-zisele reglari de conturi mi se par cam inutile, oricum nu a avut imaginea lui de suferit asa mult (mai ales la buzunare)

Dan spunea...

Chiar a mai castigat notorietate...stii cum e: si reclama negativa este o reclama, nu? :)

Ciprian spunea...

ba unii au mai mult de castigat din cea negativa

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp