Am descoperit un scurt interviu interesant cu Anthony Barton, proprietarul Leoville Barton si Langoa Barton. Daca ati ratat profilul lui Leoville Barton, il puteti citi aici. In doar 8 minute, Anthony resueste sa-si expuna filozofia scurt si la obiect, fara a abuza de epitete inaltatoare. Foarte interesante parerile sale cu privire la vinurile blockbuster, obsesia reducerii masive a productiei la hectar si momentul perfect pentru a consuma un vin (in special, un Bordeaux).
Enjoy!
Am fost la Valea Ascunsă și mi-a plăcut
Acum 3 zile
9 comentarii:
nu intelegeam de unde vine accentul bun, pe urma am citit ca are origini irlandeze....in concluzie sa asteptam un nou razboi, eventual de 6 ani ca sa vedem daca vinul va iesi la fel de bun :)
Cat timp va mai trai Anthony, va iesi la fel de bun :)
Foarte interesant! 1945...viticultorii francezii aveau o vorba: inainte de un mare dezastru Dumnezeu iti da un an foarte prost (cum a fost de ex. 1941) si dupa un an excelent...1945 e de legenda pentru multi viticultori iar cei mai in varsta, care au trait efectiv momentele de atunci il invoca cel mai des ca fiind anul de referinta personala.
Si iarasi o chestie care ar trebui scrisa pe toate zidurile pe la crame: oamenii primesc mai multa placere din faptul din a bea o recolta clasificata mai prost, dar la momentul potrivit, decat a unei "great vintage" la momentul nepotrivit.
Dar hey, asta este efectul snobismului si al lipsei de cultuura a vinului specific celor cu bani multi si fara "substanta"...
Dane, imediat dupa razboi, Bdx a fost binecuvantata cu 3 recolte de mare angajament: '45, '47 si '49 :) Mouton '45 e la fel de legendar ca Cheval '47.
Multe ar trebui scrise pe zidurile cramelor. Daca nici Anthony nu stie ce spune...
Corect! Farmecul si renumele recoltei din 45 sunt date, asa cum spune si Monsieur Barton tocmai de conditiile in care a fost obtinuta...si mai ales de aura de romantism si atmosfera optimism data de terminarea razboiului. Face parte deja din folclor la francezi...:)
Asa de exemplu la capitolul dezastru putem incadra si 1942 cand conditiile climatice, coroborate cu razboiul au generat un vintage teribil in Franta, din ce stiu.
Singura recolta buna din timpul razboiului a fost '43
Cum? Tamaioasa Romaneasca '42? Mai exista 25 de sticle la crama, nu cred sa fie altceva romanesc sub acest an. Probabil a rezistat pentru ca nemtilor si apoi rusilor li s-a parut prea tanar :)). Nu cred sa fie de vanzare, n-apar pe lista "de vinoteca". Desi, cu banii luati - daca le liciteaza Le Manoir - ar putea schimba si ei ceva. Mare pacat de terroir-ul si clonele de acolo, se limiteaza la vinuri de nunta, majoritatea pleaca vrac. E de stat si sincer n-as vinde-o vreunui strain (desi sunt toatl contra iliescinismelor de genul "nu ne vindem tara"). Sorry de lipsa de legatura cu subiectul, am vazut interviul, e foarte interesant.
Mihai, de Pietroasele spui, nu? Mda, daca vand lotul la licitatie, se scot pe 2 ani :))
Pietroasele, da.
Trimiteți un comentariu