Poate ma lamureste si pe mine cineva ce se doreste a insemna aceasta sintagma, cam prea des folosita in peisajul oenologic autohton. In afara de dorinta unora de a se fali cu cine stie ce mare opera de arta, nu-i vad sensul. La Margaux nu vad "made by Paul Pontallier" sau la Latour "made by Frederic Engerer". La Mouton sau Lafite, cred ca sunt foarte putini care stiu macar cine face vinul, si exemplele pot continua.
Poate mai nimerit ar fi sa aud ceva de genul "facut de icsulescu in stransa colaborare cu Mama Natura"...
In final, as dori ca vinul sa vorbeasca de la sine si sa fie adevarata vedeta din lumina reflectoarelor. Hai noroc!
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
7 comentarii:
Este pur si simplu o alta modalitate de a contabiliza 'puncte" la capitolul vin pe baza vanzarii unei imagini... e cam aceeasi filozofie ca la " vinul echipei Steaua sau Dinamo", vinul lui Dinescu,Isarescu, etc...Dupa parerea mea, cine se respecta nu face de astea...
In afara de exemplele elocvente insirate mai sus nici pe la SERVE sau Stirbey, de exemplu, nu am auzit de vinuri de autor (ca sa dam si ceva exemple mai apropiate).
Acum partea cu autorul este adeseori inventata si de commercianti pentru ai ajuta sa impinga produsele mai scumpe catre clienti, dar nici pe oenologii vizati nu i-am auzit plangandu-se de aceste practici...:)
Si apoi practica de mai sus,pentru o crama este cu doua taisuri: daca eu iau vinul si nu imi place, in concluzie nu ar mai trebui sa cumpar pe viitor vinurile oenologului respectiv,nu? Pentru ca presupun ca "autorul" nu o sa-si schimbe stilul pentru mine,nu? :)
Eu il vad asa: unii fac vin care sa-mi placa mie, altii care sa-ti placa tie, lui Dan (ca e pe frecventa) sau altuia. Cum faci clasicul amestec FN cu CS si M ca sa poti cere macar 20 EUR pe el :)
Hai Cipri, ca am scris despre asta in urma cu vreo 2 luni:
http://printrevinuri.ro/2012/02/trendbuster.html
Mai pe final si despre vinurile de autor.
@Bogdan, stiu ca ai amintit si tu de ele, dar pe mine ma deranjeaza foarte tare sintagma in sine. Si pana la urma crezi ca exista vinuri de autor sau e exclusiv vorba de marketing? Ca despre stil si modalitatea de a gandi astfel de vinuri, stiam si eu :)
@Dan, daca se va dori ca numele vinificatorului sa fie cel mai important, atunci da, e posibil ca atunci cand nu-mi plac vinurile sale, sa o tin asa indiferent de ce schimbari face au ba. Am observat ca vinificatorii vizati nu se plang, ba chiar profita din plin de imaginea creata. si asta ma enerveaza si mai tare :))
@Mihai, ai zis bin: "fac". Pentru ca astfel de vinuri sunt confectionate.
Eu cred ca exista vinuri de autor in masura in care vinificatorul urmareste sa creeze o aroma, un gust, o senzatie - sau o combinatie de arome/gusturi/senzatii - prin toate mijloacele tehnice si chimice pe care le are la indemana.
Partea cu marketingul vine dupa ce respectivul vinificator a ajuns o mica vedeta si lumea cumpara vinul doar pentru ca e facut de el, conteaza mai putin unde si din ce struguri - Michel Rolland style.
@Ciprian, apropo de faptul ca nu se plang si de ce a zis Bogdan mai sus: ti se pare ca ducem lipsa in Romania de dorinta de a deveni vedete, macar si pe plan local? Si vorbesc aici la general, nu (doar) de lumea vinului...
Bogdan, cred ca esti cel mai aproape de "adevar", oricare ar fi el :))
Dane, stiu ca nu ducem lipsa, de aceea propun infiintarea unei reviste gen Cancan, doar pt lumea vinului :D
Trimiteți un comentariu