Jidvei cu parfum exotic

miercuri, 4 aprilie 2012

Iata ca a mai trecut o editie a targului Goodwine, organizat la Bucuresti in week-end-ul trecut. Din reactiile aparute in spatiul internaut, se pare ca a fost o reusita, atat ca numar de vizitatori cat si din punct de vedere al abundentei de vinuri bune. Din pacate, nu am putut participa la aceasta editie, sper sa-mi iau revansa in toamna ce va veni.

Un singur lucru mi-a atras atentia in mod deosebit, si anume reactia pozitiva la unison vis-a-vis de noile game lansate de Jidvei si Cotnari. Toata floarea bloggerimii de pe la noi, si nu numai, a scos in evidenta noile vinurile albe de la Jidvei, semnate de Marc Dworkin (Enira si Alira printre altele). Gama se numeste Owner's Choice si cuprinde cateva exemplare albe, vinificate intr-un stil modern si pe placul multora. Cum nu am gustat personal aceste vinuri, nu-mi pot da cu parerea asupra calitatii lor generale. Aceasta pare a fi una buna si peste media altor asa-zise vinuri scoase de Jidvei pe piata, pana acum. Cu toate ca parfumul exotic, remarcat in mai multe note de degustare, nu prea se pupa cu un climat racoros (chit ca a fost foarte cald in 2011), nu asta ar fi nedumerirea mea principala. In treacat fie spus, vorbeam cu Dan zilele trecute si anticipam un asemenea stil de vinificare :)

Draga Maria, ti-e cam scumpa palaria!

Dar as dori sa-mi exprim cateva ganduri, dupa ce am aflat cam care vor fi preturile de pornire. Ultimele informatii indica o cifra halucinanta, din punctul meu de vedere: 50 lei/sticla! Atentie, pret de pornire, probabil in magazinele de specialitate va depasi binisor acest prag. Acum, apreciez demersul celor de la Jidvei si aplecarea acestora spre piata premium (cat urasc termenul asta!), si este de laudat o asemenea initiativa venita din partea unui gigant. Dar totusi, nu credeti ca este exagerat? Va propun sa trecem peste momentul euforic si sa judecam putin la rece. De fapt, nu este neaparat o surpriza, tinand cont de mentalitatea multor producatori de pe la noi. Se identifica anumite parcele mai deosebite, se cheama un nume cunoscut, acesta "confectioneaza" cateva vinuri (sau poate doar consiliaza, nu pot sti cu siguranta), se naste o gama si se arunca pe piata la un pret sa moara dusmanii de ciuda, uite-asa, pac-pac. Ca doar jucam acum in liga "premium", nu? Ei bine, draga Jidvei, pe mine m-ai pierdut ca eventual client, nu ca ti-ar pasa prea tare :)

In al doilea rand, ma intreb carui tip de consumator se adreseaza aceste noi vinuri. Celor care sunt obisnuiti in mod constant cu alte brand-uri premium, precum cele de la SERVE, Stirbey, Oprisor, Davino sau altii? Sau celor care au dus "Fata in iarba" pe cele mai inalte culmi ale succesului comercial? Sau poate s-a descoperit o noua nisa, aflata undeva intre cele doua categorii amintite mai sus? Cei din primul front, ma cam indoiesc ca vor da iama si isi vor sparge buzunarele, cumparand cutii intregi de "Owner's Choice". Chiar daca sunt vinuri bune, parerea mea e ca exista multe alternative, chiar si mai ieftine, de la alti producatori ca cei deja mentionati. Dar poate ma insel, cine stie? Despre cei din frontul secund, sunt aproape sigur ca nu vor da in veci atatia bani pe o sticla de vin, chiar daca sunt consumatori fideli de Jidvei.

Oricum ar sta treaba, eu le urez succes in campania de promovare. Sunt al naibii de curios la ce preturi vor fi lansate si vinurile semnate de Razvan Macici la Murfatlar.

45 comentarii:

alibus spunea...

Hai mai ciprian ca nu-i asa scump. E cam cat un Hugel.

Dan spunea...

Din ce am inteles au si cantitate destul de mare (parca 30000 de sticle pentru fiecare soi de vin). Sunt si eu curios cat or sa vandq la aceste preturi. E posibil ca piata sa inghita toata cantitatea la aceste preturi dar sincer m- as mira...

sunmirror spunea...

Reactia n-a fost pozitiva la unison, dar ce-i drept eu nu fac parte din floarea bloggerimii! :))

Ciprian spunea...

@Alin, ghici pe care il voi alege :)

@Dan, pai daca mai scria si editie limitata pe eticheta, probabil ajungea la 60-70 de lei pretul de lista.

Ciprian spunea...

@Sorin, ma refeream mai mult la impresia generala :) Ai recunoscut si tu ca e o imbunatatire acolo totusi.

Anonim spunea...

Ahhhh... preturile vinurilor romanesti sint halucinante in general, pentru calitatea oferita. Locuiesc in strainatate, si am ajuns sa prefer sa cumpar de prin aeroporturi, decit sa iau vin de acasa... gasesc ceva mai bun si mai ieftin chiar si in aeroport (nota: in nici un caz Otopeni! Preturile de acolo sint de cel putin 2 ori mai mari decit in supermarket!! Incredibil...)
Pacat!

Dan spunea...

E de bun augur ca au scos vinuri chiar si la preturile astea. Si jidvei si Cotnari (nici Cotnari la 40-45 lei sticla nu sunt ieftine.
De ce? Pentru ca pun presiune imensa pe oferta, in conditiile unei cereri cel mult constante si relativ anemice de vinuri in intervalul de pret respectiv. Cand vii si arunci pe piata cantitati maricele de vinuri la aceste preturi, automat cei din acelasi segment de pret trebuie sa se replieze, sau in viitor o vor face chiar ei daca se vor trezi cu stocuri in crestere si profitabilitiate in scadere.
Eu chiar ma bucur cand apar producatori romani noi pe acest palier de pret: cu cat concurenta se va intensifica mai rapid cu atat preturile se vor alinia mai repede la realitatile pietei si ale puterii de cumparare.

Ciprian spunea...

Dane, eu vorbesc din pdv al consumatorului :) Intr-o piata sanatoasa poate se aplica ce ai spus mai sus, dar la noi asta imi miroase a incercare de a scoate profit cat mai mare intr-un timp cat mai scurt, prin simpla pozitionare pe un segment denumit premium. Nu mi se par preturi care sa reflecte fidel calitatea produsului. Dupa cum am si spus, exista destule alternative chiar si mai ieftine, la acelasi nivel, asta chiar daca nu am gustat noile Jidvei-uri. Dar, sincer, ma indoiesc ca rup norii si bat la fund alte vinuri cu rezonanta de la noi. Mi s-a parut un moment euforic, datorat mai ales noutatii si directiei luate de asemenea giganti. Imi pare rau, in banii astia gasesc tone de vinuri albe din afara, mult mai pe gustul meu - ma gandesc la tonele de Riesling bun nemtesc pe care le pot achizitiona la preturi mult mai decente.

@Anonim, multumesc pentru comentariu. Asa este, ai perfecta dreptate, la noi preturile sunt in general de porc, iar cu oceanul de vinuri bune care se revarsa peste tot in jurul nostru, mai bine imi indrept atentia catre alte zari

Ciprian spunea...

Tocmai am luat un Riesling din 1975, cu 12 euro/sticla; asta ca sa vedeti cum gandeste un neamt cu 3-4 ha de vie, si unul roman cu sute de hectare

mihalake spunea...

chiar nu puteam sa fiu mai concludent ... sunt absolut de acord cu opinia ta si ai perfecta dreptate!
e ca in bancul cu iepurasul de la farmacie.. sa vedem cine il cumpara :)
insa ca sa mergem mai departe .. as sugera un top al vinurilor asemanatoare calitativ insa la banutzi mai putinii.. de ce nu
au cam dezamagit "iubitorii de fata cu ierburi" .. pacat

Ciprian spunea...

@mihalake, multam pt vizita si comentariu!

Inainte de a face un top, va trebui sa gust si vinurile de la Jidvei :) Eu m-am referit la pret si avand in fata opiniile altora despre vinurile respective. Opinii care sunt in general pozitive dar, repet, mai mult prin prisma numelui implicat in toata povestea...

Pentru un punct de vedere ceva mai retinut, iti recomand sa arunci o privire si aici http://incaunvin.blogspot.com/2012/04/goodwine-revolutia-vinului-romanesc.html

George Mitea spunea...

Uite in seara asta o sa verific rpc-ul. O sa incep cu chardonnay-ul:)
PS: dar de ce e pretul de 50 de lei halucinant?

Dan spunea...

Corect, in parte ai dreptate si cred ca am zis asta pe undeva: o parte din elogiile depsre calotatea vinurilor lor vin e si din disonanta cognitiva fata de ce produceau inainte. e la fel ca si cresterea economica a Romaniei dupoa 3 ani de scadere cu 7%,crestem cu 2%...ura!!!!
Dar nici nu ii pot blama pentur ca cer atata pentru vinuri..pana la urma la daca ne uitam la raportul rpet calitate pentur ce vand eu pe gamele de prin hieprmarketuri si comaram cu ce au scos acum, preturile acestora par normale..:)) Pai daca lumea imi cumpara mie "Fata in iarba" cu aprox. 15 lei, de ce nu as putea vinde gama premium cu 50-60? :))
Doar piata poate infirma sau confirma rationamentul de mai sus...iar daca e sa nme raportam la ce se bea in Romania si sa intoarcem logica pe invers, tinand cont de notorietatea barndurilor, Jidvei, Murfatlar si Cotnari au mai multa dreptate sa ceara 50-60 lei sticla decat Lacerta sa zicem (un exemplu aleator, putea fi Avincis, Liliac, Rotenberg etc.etc.) despre care nu a auzit mai nimeni in afara cunoscatorilor.
La capitolul comparatiei cu piata externa nu are rost sa ne referim: in Romania piata este atipica, as spune (auto)captiva, victima a unei ignorante in masa teribile...asta e...
Parerea mea, ca nu de afara o sa vina schimbarea, ci din evolutia mentalitatii consumatorului. care , ma tem, ca o sa necesite mult mai mult timp decat "reforma: industriei de vin.
Pana atunci o sa tot asistam la preturi aberante despre care o sa ne dam ceasul mortii cativa blogeri din cand in cand strigand "hotii" catre un public mic si avizat, care oricum stie despre ce este vorba..:) Si ce?

Dan spunea...

Incepi gresit cu Chardonnay-ul..:)) Dupa umila mea parere, dintre toate, merita cel mai putin cei 50 de lei..:) dar este un specimen ciudat si interesant, la care s-au dat peste cap sa scoata aromele in fata (batonage&stuff)..

George Mitea spunea...

Da, tu le-ai gustat. Dupa tine fac 50 de lei?

George Mitea spunea...

Bun, o sa incep cu Muscatul atunci. Facut de enologul full-time al cramei- Ioan Buia. Sau cu feteasca. Sau...:)

Ciprian spunea...

@George, asa imi pare, halucinant. Poate exagerez, poate ma insel, asta e parerea mea. Ma rog, referitor la rcp, fiecare are propria parere, in functie de cat este sau nu dispus sa dea pe astfel de vinuri. Eu nu sunt dispus sa dau atatia bani pe un Jidvei, si nu datorita numelui, ci pentru ca sunt convins ca voi gasi alternative la fel de bune si la preturi mai decente in alta parte.

@Dan, e dreptatea lor, sunt liberi sa ceara cat doresc, iar atata timp cat piata cere, asta e, nu mai am ce comenta. E doar o parere personala, nimic mai mult. Eu imi voi face cumparaturile in alta parte

Dan spunea...

Dupa mine fac 50 de lei la fel cum fac, de exemplu aleator, si cele de la Lacerta 50 de lei. Vorbesc de albe.
Daca ne uitam ce preturi sunt la noi in piata la vinuri, sunt pe acolo. Daca Jidvei si Cotnari nu fac banii, atunci nici restul in acelasi palier de pret nu fac.
Daca ne uitam la ce este afara, sunt clar supraevaluate, dar care vinuri de la noi nu sunt? :)) Cred ca imi ajung degetele de la o mana sa le numar...
Perfect obiectiv, facand abstractie de ce este in jur si teleportandu-ma intr-un spatiu ideal al consumatorului de vin, fara sa stiu eticheta, piata si tot, raspunsul corect este ca nu fac.
Dar intrebarea este: spatiul ala ideal exista cumva in realitate sau poate fi creat? Deja simt ca divaghez si devin prolix...

Dan spunea...

Dar cine esti tu Ciprian? Si ia intrebare asta in ambele sensuri...si din punctul de vedere al Jidvei si din punctul tau (nostru) de vedere..:)))

Ciprian spunea...

Dane, atata timp cat exista alternative la tot pasul, nu pot face abstractie de ce este in jurul meu. Nu ma obliga nimeni sa cumpar nici Lacerta, nici Jidvei, nici altceva. E dreptul meu sa ma indrept in alta parte, pentru ca asa vrea muschiul meu, na :))

Ciprian spunea...

Deja am mentionat in postare ca celor de la Jidvei nu le pasa de mine :) Sunt un simplu consumator, cu o parere proprie si personala, atat. Care mai are si un blog, unde abereaza in lumea undelor virtuale :)

Ciprian spunea...

Aoleoo, le ai pe toate deja? :))

Dan spunea...

Ai dreptate! La fel gandesc si eu! Dar partea proasta este ca majoritatea celorlalti consumatori nu (re)cunosc aceste alternative si de aici se nasc aberatiile de pret intr-o piata. Ce pot eu face este doar sa privesc si sa imi dau cu presupusul despre ce se intampla sau se va intampla..ca si tine dealtfel.

Dan spunea...

Ca fara blog nu puteai, sa iti parerile cu adevarat la nivel personal..:)

George Mitea spunea...

Din pacate aspiratiile noastre nu se intalnesc cu realitatea. Daca iti mai amintesti speram dupa lansarea syrahului M1 ca va avea un pret macar comparabil cu winemaster's reserve, ca tot era Macici de fata. Dar nu s-a intamplat asa. Costa dublu. O sa cumpar un syrah M1 la 70-80 de lei? Never. La pretul asta imi iau un Rasteau Heritage si imi mai raman si bani de un covrig. Sau (ca sa-i iau pe toti la rand:) in loc de o tamaioasa sec de Cotnari o sa iau un riesling Geiben din 1976.
Dar noi nu suntem etalonul. Etalonul este domnul director de la Directie, sau patronul de IMM-u in jur de 50 de ani, care stie ca cele mai bune vinuri rosii se fac la Murfatlar si cele mai bune albe la Jidvei si Cotnari. SI pentru a-i oferi domnului director(sau celor care doresc sa-l salute cordial pe domnul director) posibilitatea de a bea sau darui ce-i mai bun din cel mai bun- iata 50-70 de lei. Oricum ar fi e un pas in fata:) De fapt fara ":)". Chiar e.

Ciprian spunea...

Cu sau fara blog, tot parerile mele raman :) Dane, chiar si notele tale de degustare nu suna atat de entuziaste pe cat ar parea. Esti de acord ca vinurile alea sunt cam fortate si ca au fost lansate cam rapid din motive comerciale evidente? Eu asta am inteles din impresiile tale, mai ales. Cuvantul neintegrat apare cam des :)) Cum spunea cineva bine pe feisbuc, vinurile sunt ok dar preturile sunt exagerate pt un un vin alb atat de tanar.

George Mitea spunea...

Bineinteles. Sunt un greu in aceasta industrie:)))

Ciprian spunea...

George, foarte corect, pana la urma asta e. De fapt, le-am si urat succes in promovare, e treaba lor de acum incolo. Stiu de M1, inca de atunci am cam strambat toti din nas cand ne-au spus ce au de gand. Normal ca nu putem face mai nimic, dar macar discutam problema :) In ritmul asta, mai au putin si ajung Alba Valachica din urma :))

Ciprian spunea...

Dane, in curand voi renunta sa imi mai dau cu presupusul, nu prea mai merita efortul. Am sa ma concentrez exclusiv pe vinurile care-mi fac placere 100%. Ca doar nu sunt vreun soi de cruciat ratacit prin Tara Sfanta :))

Dan spunea...

Corect, lansarea vinurlor inainte ca via sa ajunga la deplina maturitate si exprimarea este o meteahna des intalnita si prin afara, mai alea prin Lumea Noua, unde se planteaza mai mult. Dar cine stie sa faca o "cosmetizare" cat de cat a vinului cu lemn sau cu alte "adaosuri" permise de lege o poate face cu succes.
Mie intr-adevar mi s-au parut inca fara o expresie inchegata, un fel de Avincis acum un an, care acum imi apar un pic mai "solide". Dar discutia asta o putem facem cu aproape toti cei noi aparuti in ultimii ani. Un alt exemplu de acest gen de la targ este Liliac, care, in afara de un SB reusit pe restul gamei, dupa parerea mea, "sufera" de aceeasi boala a viilor tinere.
Dar asta e industria la ora actuala, te formteaza sa scoti vinul cat mia repede. Ce naiba daca un pui ajunge in 3 luni la 2 kg, deja le multumesc ca asteapta 3-4 ani sa ajunga via pe rod..:))

Dan spunea...

Perfect de acord George, publicul tinta al acestor vinuri nu suntem noi. Noi doar fluieram in biserica..a paguba uneori..:)
Cred ca o sa fim multumiti cu RPC-ul cand o sa ajungem sa ne facem vinul in spatele casei..:)
Lasati ca M1 ca ala nu o sa se mai faca, acum ca a intrat Razvan in paine, ma astept la ce intens si fructat, demn de Lumea Noua si de "next level-ul" consumatorului roman, proaspat trezit din negura Baban si Zestrea...:)

Dan spunea...

Haideti sa va dau un exemplu scurt, daca tot ne referim la optiuni in materie de preturi si vinuri. Decat sa dau 50-60 lei pe o sticla de Jidvei (de fapt pe orice vin provenit de pe niste vii care de abia acum intra pe rod), prefer sa cumpar Cuvee Amaury de la SERVE. Este o optiune perspnala in cunostinta de cauza...Asta pentru a indica un vin autohton si sa nu ajungem la milioanele de variante internationale
Dar cine a auzit de SERVE si Cuvee Amaury daca intrebi 100 de consumatori de vin din Romania?

Ciprian spunea...

"Dar cine stie sa faca o "cosmetizare" cat de cat a vinului cu lemn sau cu alte "adaosuri" permise de lege o poate face cu succes. "

Exact, inca un motiv pt care nu voi cumpara astfel de vinuri. Si Lacerta, si Alira, si altii sunt in aceeasi barca. Prefer sa iau cutii intregi de Beaujolais autentic, decat un set de make-up :D

Ciprian spunea...

Dane, mai sunt exemple. Crezi ca Terra Romana nu se ridica la nivelul celor noi de la Jidvei? Si ne intoarcem din noua la una din problemele enuntate de mine: cui se adrseaza aceste vinuri? Chiar crezi ca un consumator obisnuit de Jidvei, asa cum il stiam noi pana acum, va dat de 4 ori mai mult pe asa ceva? Ma indoiesc. Dar, din nou, e treaba lor pana la urma, daca vor avea succes, bravo lor.

Dan spunea...

Preferam...

Dan spunea...

Cu siguranta Terra Romana este peste, in primul rand datorita viilor si experientei acumulate cu ele, dar am zis Cuvee Amaury ca sa vedem ce game comparam...la acest niveld e pret.
Asta ramane de vazut si eu sunt curios. Pana la urma fortarea asta pe segmentul "premium" de la noi va conduce la spargerea bulei preturilor. Mai ales ca "greii" arunca in joc cantitati insemnate, nu mai e vorba de cate 5000 de sticle... Ramane de vazut cand...

Ciprian spunea...

Asta astept si eu de la Bordeaux, dar prea curand nu se va intampla :))

Uite vezi, ai dat exemplu o alternativa mai ieftina si poate mai buna :D

Dan spunea...

O da..stii ce e interesant, ca acum preturile la Stirbey si SERVE mi se par chiar ok...
La SERVE chiar de dat exemplu..:)))

Ciprian spunea...

Yep, si de Stirbey doream sa amintesc, atat FR cat si SB. Cred ca si Oprisor au destule albe bune in categoria asta de pret; Gramma la fel, chiar mai ieftine...

iorhe spunea...

Mare dreptate ai! Si eu am tot mers pe patriotism si am zis sa cumpar d'ale noastre. Avem vinuri bune, dar preturile sunt nu exagerate ci nesimtite.Si cei mai nesimtiti sunt cei noi intrati:Lacerta, Avincis,Liliac,Bacantele,Rotenberg.Cum spuneam cuiva de la Arte&Vino, astia ne fac sa bem vinuri bulgaresti!Nu mai zic de altele!Oricum, cel mai bun rcp il are SERVE, Bravo lor!Ma duc sa gust o FN2008TerraRomana- 31 lei!

Ciprian spunea...

@iorhe, multam pt comentariu. Si eu sunt de parere ca SERVE are poltica cea mai corecta si constanta de preturi; nu au sarit niciodata calul, nu au fost cresteri nefondate si bruste, etc. In plus, calitatea vinurilor creste de la an la an, odata cu inaintarea in varsta a viilor. De Bacante ma apuca rasul cand aud :))

iorhe spunea...

despre Jidvei. au mai scos ei gama tezaur. pe la 50-60 lei si stau prafuite in magazine! Eu cred ca aceste game sunt scoase pentru eventuale comenzi cu comision pe masura(ambasade,reprezentari in afara....).Cat despre cum se cumpara, sa-ti dau un exemplu intalnit chiar azi: o domnisoara vroia un vin, i se recomanda Alira(42lei), spune,A Alira, am auzit, e facut de Aurelia Visinescu!Vanzatorul spune, nu acela e Anima dar e mai scump(75), dar ea are si o gama mai ieftina,Artisn(40).Si domnisoara a cumparat o feteasca neagra red artisan!Si daca nu facea asa, ii recomandam eu asta!Preturile mari le sustin cei care arunca cu banii si habar nu au ce cumpara!Pentru ei important e sa fie cat mai scump! si sunt aceeasi oameni (sau odrslele lor) pe care-i vedeam dupa revolutie, cu haina de piele si caciula astrahan, alaturi cu o femeie imbracata in nurca si el tinand in mana sticla de vin la litru!!

Ciprian spunea...

@iorhe, eu stiam ca gama Tezaur pornise de pe la vreo 30 de lei. Atata a ajuns acum?

Referitor la cei care prefera lucrurile scumpe, depinde acum despre cine vorbim. Si aici sunt mai multe categorii. De exemplu, eu sunt dispus sa dau bani multi pe un vin sau altul, dar cu o singura conditie: sa fie ceva care imi place cu adevarat. Cand esti fan Bordeaux, nu prea ai de ales :)

Mihnea Mironescu spunea...

Nu stiu de ce traiesc eu cu impresia ca in ultimii 1-2 ani se vinde ori ce-i foarte ieftin, ori ce-i foarte scump. Zona de mijloc a cam fost spulberata mai in toate domeniile, pornind de la restaurante, la magazine, ca sa nu mai vorbim de retail.

Al doilea comentariu tine de noii intrati pe piata vinului, au fost mentionati cei de la Lacerta, Avincis si Alira. Ei toti vor sa-si construiasca un brand cu care sa mearga mai departe anu buni de-acum inainte. Pai daca scot pe piata acum un vin la 20 de lei si in 2-3 ani il ridica la 50 de lei, ca deh, s-au maturizat viile, consumatorul n-o sa-i creada snapani? Eu cred ca asta e motivul principal pentru care scot de la inceput la un anumit pret. Al doilea motiv fiind banii, planul de afaceri pe baza caruia si-au luat imprumuturile. Nu cred ca banca le-ar fi dat banii la capacitatea lor de productie daca ar fi scos 2-3 ani vinuri la 20 de lei. Dar astea-s supozitii doar...

Ciprian spunea...

Mihnea, bune supozitii :) Cine stie? Or fi multe motive, sincer pe mine ma intereseaza pretul final de la raft. Iar asta e unul exagerat, din pmdv bineinteles. Intr-o lume plina de alternative, eu zic pas...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp