Joseph Drouhin Macon-Villages 2011 (Franta)

vineri, 28 septembrie 2012

Sau ziua in care am realizat ca pana si Burgundia ne pune bete-n roate la Chardonnay sub 10 euro. Iar asta nu-i de bine si ar trebui sa ne punem intrebari serioase.

Pana acum cativa ani, era o adevarata corvoada sa gasesti ceva baubil sub 15 euro, in aceasta regiune. Se pare ca lucrurile se schimba permanent si aici, calitatea facandu-si loc din ce in ce mai sustinut si la baza clasificarilor. Una dintre cele mai sigure surse de vinuri bune la pret mic, este zona Macon, aflata in sudul Burgundiei si chiar la nord de Beaujolais. Daca intra in scena si un producator de renume gen Drouhin, aveti garantata satisfactia. Dar sa trec rapid in revista impresiile lasate de acest umil Chardonnay, obtinut din struguri achizitionati de la diversi viticultori din zona.

Culoare galben deschis, intensa si clara. Nas de o tipicitate debordanta, mediu in intensitate, nu prea ai cum sa-l confunzi cu altceva Marul domina peisajul olfactiv, in toate acceptiunile posibile. Exista si note citrice (grapefruit si lime), plus usoare adieri vanilate (cu toate ca pe site-ul producatorului se mentioneaza doar tancuri de inox). Un nas curat, fresh si surprinzator de focusat. Gustativ, avem un atac initial rotund, plin cu multe fructe albe coapte, dupa care se vireaza catre tonuri citrice si foarte usor minerale. Nu este la fel de mineral ca un Chablis, ci mai onctuos si mai"gras" dar fara greutatea obositoare a multor exemple din Lumea Noua. De fapt, echilibrul este cuvantul de ordine aici. Totul se imbina cum trebuie, iar elementele vin in ordinea care trebuie. Pare ca nimic nu este lasat la voia intamplarii. Vinul se comporta mai bine la temperaturi ceva mai mici, atunci cand echilibrul de care vorbeam se manifesta la maxim.

Un Chardonnay care m-a pus pe ganduri. De obicei, la banii astia, ai nostri tind sa forteze vinul, sa introduca o gramada de baric in ecuatie, etc. Exemplul de mai sus e taman opusul: pur, fresh, echilibrat si cu o tipicitate excelenta. Si nici macar nu vine dintr-un an din cale afara de grozav.

7,90 Euro/sticla - Vinatis.com


2 comentarii:

Berbecutio spunea...

"nu prea ai cum sa-l confunzi cu altceva decat un Chardonnay" - sa inteleg ca are tipicitate :)

Ciprian spunea...

pai are, am zis-o de vreo 2 ori in text; recunosc, exprimarea nu-i din cele mai fericite :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp