Burgundia: Maison Joseph Drouhin

joi, 14 aprilie 2011

Iata ca a venit si randul producatorilor din Burgundia sa fie adusi in lumina reflectoarelor. Imi voi indrepta atentia si catre aceasta regiune viticola de legenda, unde numele producatorului este esential in alegerea unui vin sau altul. Cei care imi citesc blog-ul (cati or mai fi si aceia), stiu ca in trecut am incercat sa ordonez, pe cat posibil, piesele acestui adevarat puzzle care este Burgundia. In ultimii ani s-au inregistrat progrese evidente in regiune, dar inca ne confruntam cu o inconstanta frustranta la nivel calitativ. La toate astea se mai adauga si preturile mari, si uite asa multi ocolesc cu gratie vinurile zonei respective. Este pacat, pentru ca, in cazul in care nimeresti un exemplu bun, Pinot Noir-ul produs aici poate fi cu adevarat minunat.

Dar sa lasam romantismele si sa trecem la prezentarea unuia dintre cele mai cunoscute nume din regiune - Drouhin. Nu de alta, dar puteti gasi destule vinuri ale acestuia, si prin diverse magazine autohtone de specialitate.


Scurta istorie

Maison Joseph Drouhin a fost fondata in anul de gratie 1880, atunci cand Joseph Drouhin a preluat controlul asupra afacerii. Filozofia acestuia a fost una in favoarea calitatii, si astfel au urmat investitiile in diverse podgorii, pentru a-si asigura un stoc de fruct de calitate. Prima lui achizitie a fost podgoria premier cru, Clos des Mouches, din Beaune. Afacerea a inflorit in anii urmatori, fiind preluata de fiul lui Joseph, Maurice Drouhin, iar mai apoi a trecut in mainile nepotului - Robert Drouhin, in 1957. Acesta a continuat politica de achizitii in zona, mai ales prin "alipirea" mai multor podgorii Grand Cru din Cote d'Or. De asemenea, a fost infiintat un domeniu destul de intins in Chablis, in anii '60. Dintre cele 63 de ha ale casei, mai mult de jumatate se afla in Chablis. Demn de mentionat este ca, incepand din 1988, familia Drouhin este prezenta si in Oregon (Willamette Valley), unde sunt cultivate nu mai putin de 85 ha de Chardonnay si Pinot Noir.

Robert Drouhin
 Robert s-a retras oficial in 2003, cu toate ca a ramas presedintele consiliului de administratie. Printre "miscarile" sale decisive se numara: renuntarea la ingrasamintele de natura chimica, nefiltrarea vinurilor in aproape toate cazurile. Dar, si mai interesant, Robert a fost unul dintre primii producatori din Franta care a desemnat o femeie, Laurence Jobard, sa preia postul de oenolog/vinificator al casei, in 1976. Robert are 4 copii. Frederic, cel mai tanar dintre ei, a fost desemnat presedinte al casei Drouhin, in 2003. Phillippe se ingrijeste de supervizarea podgoriilor. Laurent este implicat in activitatea de vanzari a firmei. Veronique este vinificatorul la Domaine Drouhin din Oregon.

"Clanul" Drouhin
Vinurile


Dupa cum va puteti da seama, exista un numar destul de mare de vinuri produse de Drouhin, dupa cum este cazul cu o astfel de casa in Burgundia. Vinificatia este una traditionala si care incurajeaza exprimarea fructului, in detrimentul lemnului. De altfel, multe dintre vinuri sunt maturate in butoaie vechi de stejar, cele noi nu prea avand ce cauta in peisaj. In consecinta, veti avea de-a face cu vinuri nemachiate si care reflecta foarte fidel originea lor.


Maison Drouhin este unul dintre numele din Burgundia, pe care te poti baza oricand, la orice nivel de clasificare. Multe dintre vinurile lor au un raport calitate-pret excelent. Chiar si cand vorbim de Grand Cru, preturile nu sunt din cale afara de exagerate, mai ales daca le comparam cu cele ale altor producatori. In special la capitolul albe, va puteti oricand baza pe un Chablis sau pe un Macon de calitate, la un pret decent.
In ceea ce ma priveste, astept o serie de exemple mature ale acestei case, asa ca voi reveni cat de curand cu impresii si despre cum astfel de vinuri fac fata la testul timpului.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp