Se pare ca anul 2012 in Bordeaux va fi unul deloc grozav. Recolta este programata a incepe in cateva saptamani, mult mai tarziu decat in anii precedenti, si e clar ca va fi cea mai redusa din 1991 incoace.
Viticultorii din zona s-au confruntat cu o vreme foarte capricioasa in acest an: ploi din belsug in primavara si la inceputul verii, plus un august foarte incins. Cam acestea au fost coordonatele principale de pana acum. Toti sunt de acord ca vremea calda din august a mai salvat situatia, prevenind o recolta absolut dezastruoasa. Dar si temperaturile extreme din unele zile au provoct probleme strugurilor, multi fiind distrusi de nemiloasele radiatii solare. De asemenea, primavara extrem de umeda a insemnat aparitia manei, iar viile au trebuit sa fie tratate intens cu diverse substante chimice (bazate pe sulf, in principal).
Astfel, se pare ca si anul acesta va fi unul al vinificatorilor, un termen des folosit in zona atunci cand treaba este nasoala. Selectie la sange a materialului, multa treaba in vie si, mai ales, in crama. In traducere libera, vom avea parte de multa "manipulare".
Cu o campanie en primeur 2011 aproape inexistenta, asta insemnand stocuri semnificative nemiscate din crame, sunt foarte curios cum vor aborda cei din Bordeaux campania 2012. Daca nici acum nu vor fi reduceri serioase, atunci cand?
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
14 comentarii:
Pai degeaba vor fi reduceri serioase de pret daca cele de calitate vor fi si mai mari. In Burgundia aud ca e si mai nasoala situatia: ploaie toata vara, boli, zahar deloc, samd.
In aceeasi ordine de idei vedeam o declaratie de la Halewood mai devreme in care se spunea ca datorita recoltei foarte mici preturile vor creste cu cel putin 10%, mai ales pentru export.
Cred ca va fi cazul multora anul asta - recolta mica, preturi marite. Eu vreau sa stiu pe ce calitate maresc pretul, pt ca recolta mai mica e din cauza conditiilor cam proaste din cate se pare.
Cat priveste Bdx, cei care si-au fct treaba cum trebuie si au posibiltatile necesare, vor face vin bun indiferent de vreme. Normal, nu ca intr-un an excelent dar, totusi, vor fi si vinuri ok.
Nu-mi place asta: "vor face vin bun indiferent de vreme". Stii tu de ce ;)
Mihai, in Bdx e vorba si de altceva decat o simpla manipulare a vinului. Latour este campionul absolut al vinurilor bune in ani prosti. Asta si intr-o vreme cand nu exista nici tehnologia de acum, nici know how-ul actual. Deci cum reuseau?
Poti face un vin bun in primul rand printr-o selectie la sange a strugurilor; normal, te mai joci si in crama, probabil se va folosi osmoza inversa anul asta, dar pana la urma ce sa faca? Normal, nu vor fi vinuri mega complexe, cu adancime si bogate, c nu pot face nici ei din tantar rmasar. Dar probabil vor fi vinuri ceva mai abordabile in tinerete, de baut rapid la o masa. Astfel de vinuri din ani mai slabi sunt cautate de restaurante mai ales, asta si daca vor avea un pret decent.
Ok, asteptam preturile.
Eu le astept asa ca fapt divers :) Ultimii ni decenti cu preturi decente care m-ar mi interesa acum sunt 2004 si 2006. Asta dintre cei recenti
Si la noi e cam nasoala treba...preturile la ale noastre oricum cresc, ca e de bine ca e de rau, nu sunt legate neaparat de conditiile meteo. Ca asa e in tenis..:)
Hai sa nu-i ma plangem pe cei din Bordeaux. Oricum sub 25 de euro nu prea sunt multe vinuri grozave nici la ei (imi tot venea newsletter-ul Chateau classic si cam vad ce preturi au, adevarat ca sunt nume mari in general acolo dar ....). Si cata vreme chinezii beau vin nici nu or sa prea scada preturile. Si din ce am vazut pe blogurile romanesti de vin (exceptie Cosmin si mai rar Mona)sunt abordate (baute, discutate....) vinuri de max. 15-20 euro. Asa ca nu este un capat de tara (exceptandu-l pe Ciprian cel pasionat de Bordeaux). Dan are perfecta dreptate cu preturile noastre. Anul trecut a fost foarte bun si calitativ si cantitativ. Si rezultatul? SERVE a scos un Chardonnay Terra Romana scumpit imediat de la aparitie, Cotnari anunta ca mareste preturile, Jidvei scoate niste vinuri cu preturi imense. Si probabil mai sunt si altii dar imi scapa acum.
Bogdan, eu nu-i plang pe cei din Bdx si n-am facut-o vreodata :) Sunt destule vinuri bune sub 25 euro in Bdx, totul e sa le cauti sau, eventual, sa stii dinainte ce sa cauti. Sunt destule cru bourgeois-uri bune intre 15-25 euro. Trebuie facuta diferenta intre mediatizare si realitatea din teren. Cate vinuri sunt aflate in actiunea radarelor din cei peste 8000 de producatori din zona? Asta-i valabil si pt alte regiuni din lumea asta
Si sa continui in aceeasi idee...Problema in Bdx e cu presa, cea care acopera o infima parte din vinurile produse aici, an de an. Iar in timp s-a format un soi de prejudecata cum ca, daca nu esti bagat in seama de presa, automat faci un vin prost. E cat se poate de gresit. Am baut Bdx-uri cat se poate de corecte chiar si la 20 lei/sticla. Intr-un an excelent - 2000, 2005 sau 2009, exemple mai recente - gasesti o gramada de vinuri bune si la 10 euro sau mai putin. Multi producatori se zbat din greu sa supravietuiasca dar au ghinionul de a nu a avea acoperire din partea marilor critici. Si, dupa cum am spus, axioma asta e valabila in foarte multe regiuni din Franta sau de pretutindeni. Cru bourgeois-urile din Medoc, Fronsac, St. Emilion, Blaye, Cotes de Bourg, chiar si Premieres Cotes de Bordeaux, sunt regiuni care scot multe vinuri cu un rcp excelent. Poate nu sunt la fel de constante in calitate an de an, ca un cru classe de rasa, dar in anii foarte buni pot fi alegeri cat se poate de inspirate...
Ai perfecta dreptate. Bordeaux este o zona cu mii de producatori (care nu prea au cum sa fie toti mediatizati). Cu calitati din cele mai variate. Sunt curios cate tepe ai luat pana ai gasit acel Bordeaux corect de 20 lei /sticla sau bun sub 10 euro.
Sa stii ca nu mi-am luat multe tepe, pentru ca in zone de genul asta nu ma arunc chiar in neant :) Conteaza enorm si norocul pe care-l ai, iar eu am avut, de ce sa nu recunosc?
De ani de zile urmaresc tot ce misca in Bdx, mi-am dezvoltat o oarecare baza de selectie si niciodata nu am experimentat fara sa verific bine apelatiunea, anul, etc. Daca te arunci cu capul inainte doar pt ca vezi scris "grand vin de Bordeaux" pe eticheta, esti mancat.
Lasa Bdx, cate tepe ne luam aici la noi pana sa dam de un vin bun la 20 de lei?
Asta cu producatori putini mediatizati se intampla pe peste tot...chiar si pe la noi. Cine are buget, apare pe peste tot, cine nu, poate sa faca vinuri de nota 11,daca nu are expunere e zero. Deh marketingul ne omoara si aici.
Ca si o consecinta vinurile cu "expozitiune" (si nu ma refer la soare.:) sunt scumpe. In Bordeaux chestia de mai sus este intr-adevar mult mai evidenta. Bordeaux , dupa parea mea este in primul rand business si apoi vin. Si cand zic asta nu afirm ca vinurile nu ar fi excelente, dar au trecut demult pe planul doi.
Ah, si are dreptate Ciprian, inghiti mai usor o teapa de la Bordeaux decat una din Romania..:)) Are asa un parfum frantuzesc de "je ne sais quoi"...
In plus macar in Romania il mai "promovezi" pe blog, sa stie si altii! La ala din Franta esti total dezarmat daca nu te numesti Robert Parker..:)
Trimiteți un comentariu