Colocviu la Roma Tamaioasa Romaneasca 2011 - Casa de Vinuri Cotnari (Romania)

miercuri, 8 mai 2013

Din ce am observat de ceva vreme incoace, toata lumea bea Cotnari. Ma refer, bineinteles, la noile game lansate de Casa de Vinuri Cotnari si care, ni se spune, este o divizie separata de firma muma. Un caz asemanator avem cu M1 Atelier si Murfatlar. Sincer, nu prea m-au interesat aceste noi vinuri si nu neaparat din cauza numelui implicat. Motivul este legat, in principal, de soiurile aromate vinificate in sec, al caror fan nu prea sunt. De altfel, mi-am exprimat pozitia de fiecare data cand am avut ocazia. Oricat de bine ar fi facute, tot simt ca lipseste ceva la ele. Trec repede peste textul cel putin haios prezent pe eticheta, si am sa va spun impresiile despre Tamaioasa Colocviu. Scurt si la obiect, pentru ca vinul nu mi-a oferit vreo revelatie si nici nu prea am chef de insirat prea multe randuri.

Nasul este unul regulamentar pentru o Tamaioasa, cu note florale placute, putina miere de salcam si acea nuanta de bob de strugure tamaios copt. O mica problema mi s-a parut alcool-ul, care incepe sa-si arate coltii odata ce temperatura creste usor. Gustativ, destul de echilibrat, vinul este rotund la intrare, cu fruct alb copt prezent la datorie. Are un strop de eleganta si aluneca usor pe gat. Totusi, mi s-a parut ca este putin defazat spre finalul usor citric si abrupt, cu un mijloc nu din cale afara de bine definit. Aciditatea este moderata, ceea ce inseamna ca pentru mine se putea si mai bine. Post gustul este unul reusit, destul de persistent. Din nou, alcool-ul este cam prezent la final si da sa iasa afara pe usa. Poate sunt eu mai sensibil la capitolul asta, cine stie.

Per total, am avut in fata un vin reusit si bine facut, chiar daca are unele scapari. In mod clar, este un mare pas inainte pentru Cotnari. Dar cred ca tocmai acest sentiment ne face sa "laudam" excesiv vinurile acestor "giganti". Daca e sa o compar cu Tamaioasa de la Stirbey, tot aceasta din urma iese in fata, pentru ca imi pare mult mai bine definita per total. Iar la circa 50 de lei, la cat se da cea de Cotnari, spun pas. Se gasesc exemple cel putin la fel de bune si la preturi mai mici. Ca si in cazul Jidvei, s-a cam sarit calul cu preturile de pornire si nu cred ca cei obisnuiti cu exemplele dulci de la Cotnari, vor arunca atatia bani pe variantele seci. Target-ul o fi altul, dar si acolo concurenta este destul de apriga.

49 lei - Vinescu.




2 comentarii:

Anonim spunea...

L-am luat si eu la degustat de Paste. Da, alcoolul e cam sus. In rest, destul de agreabil.
RaSto

Ciprian spunea...

yep, e chiar agreabil, dar trebuie atentie mare la temp de servire

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp