Stiu ca e mare valva cu rose-urile in perioada asta a anului, dar pe mine continua sa nu ma impresioneze astfel de exemple. Pur si simplu, nu inteleg prea bine acest gen de vinuri, asa ca prefer sa le ocolesc de cele mai multe ori. Bineinteles, exista si momente in care imi vine cheful pentru asa ceva deoarece, recunosc, un rose bine racit poate fi al naibii de racoritor.
Chiar daca rose-ul Domaine Ceptura este un exemplar ceva mai serios in exprimare, tot si-a aratat limitele, mai ales in prima zi dupa ce i-am dat cep. Nasul aduce note tipice de capsuni, zmeura, cirese albe, plus o interesanta adiere minerala. Dupa o vreme isi face aparitia si pepenele rosu, dar si acel usor iz de acetona sau lac de unghii sau cum vreti sa-i mai spuneti. Gustativ, atacul este destul de viguros, bine definit in mijloc, cu destul fruct copt, iar finalul aduce un mix de note minerale, cretoase, grapefruit si tente amarui. Este clar un rose serios, care nu se joaca in parc cu astia mai mici, precis si cu un strop de structura.
Chestia oarecum surprinzatoare a venit abia dupa 24 ore, inspiratia de moment dictandu-mi sa nu beau toata sticla din prima zi. Ei bine, a doua zi am dat de ceva complet diferit. Un vin aflat undeva la granita dintre fructuozitatea unui vin alb si corpolenta unui vin rosu; nasul s-a schimbat dramatic, de aceasta data dominand notele de flori uscate de trandafir, ceva mure, pruna alba. Aciditatea s-a mai estompat dar parca intreg ansamblul a devenit mult mai bine integrat. Pur si simplu, am avut senzatia ca nu beau un rose la acel moment.
Oricum, la banii la care se poate gasi - circa 60 lei - nu prea il pot recomanda cu mre caldura. Da, se distanteaza de marea masa a rose-urilor de pe la noi (mai ales prin evolutia ulterioara), dar prefer ca fiecare sa decida singur daca e dispus sa dea sau nu atatia bani pe o sticla de lichid roz...
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
2 comentarii:
Sunt foarte curios cum se poate face recomandarea pentru vinurile rose care trec de pragul de 10 euro (40-45 lei).
Si cand ma refer la recomandare, ma gandesc la promovarea consumului de vin rose vara, in detrimentul berii.
Poate nu e palierul de pret potrivit? Parca am vazut si beri care trec de 15 lei sticla (chiar de 0.33).
Sansele mari sunt ca rose-ul acesta sa ramana o solutie minunata langa un preaparat culinar. (si in cazul acesta vorbim de o masa mai speciala, cel putin din privinta costurilor)
Ai dreptate, Silviu, e greu de recomandat un rose la un asemenea pret. Chiar si pt o masa mai fistichie, mai ales ca ai atatea alternative la indemana. Totusi, in lumea asta exista si sticle de rose la 80 euro, iti dai seama ca se adreseaza unui cu totul alt gen de public
Trimiteți un comentariu