Chateau Camarsac 2009 - Bordeaux (Franta)

vineri, 18 ianuarie 2013

Intotdeauna mi-a placut sa experimentez cu Bdx, in afara sistemelor de clasificare si in interiorul unor regiuni putin cunoscute publicului larg. Media de profil acopera doar o foarte mica parte din ceea ce inseamna Bordeaux, simtindu-se mult mai confortabil sa mearga la sigur cu cru classe-uri, cateva cru bourgeois-uri si o mana de chateau-uri mai cu mot de la baza piramidei. Si cam atat. Grosul producatorilor ramane nebagat in seama si cunoasteti problema: daca nu ai media, nu prea existi. Chiar daca in multe cazuri, calitatea lasa de dorit, exista o armata intreaga de vinuri corecte, dar care se zbat in anonimat.

Din cate vinuri mici de acest gen am incercat pana acum, inca nu am dat de vreunul care sa nu poata fi baut. Toate au fost vinuri corecte, unele surprinzator de rezistente in timp si, cel mai important, la preturi cat se poate de decente.

Ecuatia de fata suna cam asa: 2009, un an ridicat in slavi la unison; un umil vin clasificat simplu Bordeaux si un producator cu nume celebru: Lurton. Mai exact, este vorba de Thierry Lurton, unul dintre numerosii membri ai acestei distinse familii. Dar sa lasam legaturile familiale si sa trecem la vinul propriu-zis.

Culoare rubiniu deschis, stralucitor, nu din cale afara de intens. E un rosu de Bordeaux pur-sange. Nas dominat de condimente si fructe rosii proaspete. Multe cuisoare, putina ciocolata neagra, multa visina neagra, adieri de maslina neagra. Dupa o vreme, apar si note de cutie de lemn, tutun aromat. Nu este un nas intens si in nici un caz unul in care sa domine fructul. Gustativ, atacul este usor, diafan, fara surle si trambite. Un mijloc suculent, dominat de condiment, aciditate excelenta si taninuri coapte dar care strang bine de tot gingiile. Final scurt-mediu, marcat de cirese negre suculente.

Nu e nici pe departe un vin complex. Este simplu in exprimare, dar corect si bine lucrat in toate compartimentele. Nu va asteptati la fruct luxuriant, nu veti gasi asa ceva aici. Ba chiar e un vin destul de old school, usor, cu un strop de eleganta si cu o prospetime care te face sa duci rapid iti torni inca un pahar.

39 lei/sticla - Vindor






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp