Bordeaux 2010: verdictul "doctorului"

marți, 12 aprilie 2011

Pentru unii, campania Bordeaux en-primeur 2010 s-a incheiat. Deja au fost postate unele concluzii, iar la sfarsitul acestei luni este asteptat si guru Parker sa-si publice notele. Ca de obicei, una dintre cele mai "pamantene" pareri o puteti citi pe site-ul Winedoctor. Chris Kissack ramane unul dintre favoritii mei, atunci cand vine vorba de analiza vinurilor de Bordeaux. Concluziile sale sunt de o pertinenta rar intalnita printre jurnalistii de azi. De asemenea, pentru cei interesati de vinurile de Loire, Chris poate fi considerat, pe buna dreptate, o autoritate in domeniu.

Chris Kissack
Ca de obicei, marea intrebare este daca 2010 va fi inca o recolta a secolului, mileniului, etc. Chris isi exprima indoielile in acest sens si are destule motive sa o faca. Se pare ca au fost destule vinuri foarte reusite in acest an, mai ales cele in care Cab. Sauvignon-ul domina cupajul final. Cum era de asteptat, mai ales in St. Emilion sunt unele probleme cu vinuri ultra-extractive, doar suspectii obisnuiti reusind sa creeze exemple echilibrate si demne de a primi o judecata dreapta. Daca un an cu adevarat superb este acela in care Mama Natura iti pune aproape totul pe tava, 2010 este departe de a se inscrie in aceste coordonate. A fost un an extrem de secetos, cu toate ca nu neaparat din cauza temperaturilor extreme. La inceputul sezonului, vremea a fost schimbatoare, ceea ce a dus la o inflorire neregulata. Noptile au fost ceva mai racoroase decat de obicei, mai ales in luna August. In concluzie, in 2010 cele mai multe vinuri sunt rezultatul deciziilor luate atat in vie, cat si in crama. Nu au fost vinuri cu interventie umana minimala, ci dimpotriva. Totul a trebuit sa fie supravegheat indeaproape, pentru ca produsul final sa ia forma dorita. Deci, probleme au fost destule chiar daca multe vinuri s-au dovedit a fi deja excelente. Dar o recolta a secolului? Sa fim seriosi, doar cei cuprinsi de un entuziasm exagerat si suspect, vor putea declara asa ceva.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp