Melancolie: Red Paradox 2008 - Vinarte (Romania)

marți, 20 mai 2014

De acest vin ma leaga amintiri dintre cele mai placute. Daca stau bine si ma gandesc, as putea spune ca de Vinarte, in general, se leaga multe puseuri melancolice personale. La inceputul "carierei" mele pe taramurile oenologice, Vinarte a jucat un rol pivotal, in special cu ale sale Merlot-uri. Nume ca Assolato, Luna Rossa, Red Paradox, Sienna, Florenta, nu cred ca mai spun foarte multe pentru generatia de acum. Lasam la o parte Bolovanu, Mircea, Soare sau Matei, care s-au bucurat de o apreciere mai mare din partea publicului. Dar gamele mai sus mentionate au facut parte din vremurile romantice ale vinului romanesc de dupa '90. De fapt, in acest moment, din cate stiu, nici una dintre aceste game nu se mai produce. Asa ca, atunci cand mai apar sticle ratacite prin diverse supermarket-uri, profit mereu de ocazie pentru a-mi injecta o noua doza de melancolie.

Pe acest Red Paradox 2008 l-am depistat in Metro, alaturi de o alta surpriza frumoasa si deja incercata, varianta 2005. M-a costat doar 20 de lei, un alt punct forte pentru un vin deja dat disparut si cu ceva ani la bord. Cam stim cum profita unii de o asemenea situatie, dar asta e o alta discutie.

Culoare rubiniu intens, cu tente visinii si fara urme evidente de maturitate. Olfactiv, vinul a inceput deja sa dezvolte arome de fruct matur, notele de mure si afine jongland cu cele de visina putreda. Apar si nuante de ierburi uscate, flori uscate, piele si ceva tutun aromat in spate. Gustativ, am dat peste o textura catifelata, un atac initial diafan si chiar elegant, fara greutate; fructul este inca proaspat si suculent. Spre final, aciditatea vine ca un tavalug, dublata fiind de o structura taninoasa solida si surprinzatoare. Cu adevarat spectaculos pentru un vin la acesti bani este post gustul - persistent, curat, cu o puritate excelenta a fructului.

Este foarte greu, de fapt aproape imposibil, sa gasesc un concurent pentru acest Merlot, mai ales la banii dati pe el. Am baut vinuri romanesti cel putin duble ca pret si care nu s-au ridicat la un asemenea nivel. Si, inca o data, imi mentin parerea de la care nu voi abdica prea curand: cei de la Vinarte sunt maestrii Merlot-ului in Romania.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp