Chateau Bel Air 2009 - Haut-Medoc (Franta)

joi, 11 aprilie 2013

Exista destul de multe proprietati in Bordeaux, care poarta numele "Bel Air". Dar cea despre care voi vorbi astazi este una ceva mai speciala. Situat in comuna Cissac (Haut-Medoc), acest "chateau" este detinut de Domaines Henri Martin, un numecare impune respect in zona. Raposatul Henri Martin este responsabil de revigorarea unui grand cru classe aflat multa vreme in umbra - Chateau Saint-Pierre. Dar, poate si mai important, Martin s-a aflat in spatele unui nume si mai cunoscut din St. Julien - Chateau Gloria. Totusi, nu este momentul acum pentru o scurta lectie de istorie, asa ca voi trece rapid in revista impresiile lasate de Bel Air 2009.

Culoare rubiniu deschis si intens, cum ii sta bine unui Bdx clasic. Nas nu din cale afara de intens, cu multe fructe rosii proaspete, note de coacaze, visine, cirese negre si vanilie foarte bine integrata. Evident, cu timpul apar nuante usor florale, de mina de creion, aluzii pamantoase si condimentate. Gustativ, am fost oarecum surprins sa gasesc un corp mediu, nu se exagereaza deloc cu extractul, cum te-ai astepta intr-un an ca 2009. Vinul are prospetime, este echilibrat, suculent si foarte abordabil inca de pe acum. Notele de fruct se imbina fericit cu cele de condiment, aciditatea este la cote inalte, taninurile sunt fine dar ferme. Final mediu care aduce in prim plan aceeasi placuta senzatie de prospetime si ofera vinului un grad ridicat de baubilitate.

Un Haut-Medoc clasic si bine executat, chiar daca fructul iese ceva mai mult in evidenta. Dar e normal pentru un 2009. Abordabil de pe acum, dar are destul potential pe termen mediu.

In jur de 15 Euro/sticla - Vinatis. Daca aveti noroc de vreo oferta, se pot lua 2 sticle la 11 Euro/bucata.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp