Angela Muir mi-a confirmat ca nu sunt batut in cap

marți, 2 octombrie 2012

Va invit sa cititi un foarte interesant interviu cu Angela Muir, Master of Wine, aparut in Vinul.ro. Printre multe altele, va prezint un extras din interviu care mi-a confirmat ca atat eu cat si ceilalti bloggeri de vin de la noi, nu suntem batuti in cap, rauvoitori sau tampiti de-a dreptul. Et voila:

"Unul dintre cele mai mari plusuri ale vinului romanesc este si cel mai mare minus: Romania se numara printre producatorii relativ mari de vin din lume care sunt capabili sa consume tot ceea ce produc. Din acest motiv de multe ori nu exista o apetenta reala pentru piata externa. Asa se poate explica viteza replantarilor de vita de vie. In acelasi timp, poate sa indice faptul ca exista din ce in ce mai putin interes al producatorilor fata de ceea ce face concurenta internationala. In toate tarile din fostul bloc est-european exista tendinta de a se consuma si de a se plati mai mult pentru vinurile produse de nou-aparutul val de producatori mici, producatori care investesc in calitate. Acest lucru dauneaza in competitia cu vinurile din afara granitei, deoarece preturile celor mai interesante vinuri produse local ajung adesea la cote nejustificat de ridicate. In Romania, raportul calitate-pret nefavorabil, asa cum l-as vedea eu pe o piata precum cea din Marea Britanie, are un efect daunator asupra unei mase importante de vinuri, care sunt placute, insa nu atat de serioase in intensitate, longevitate si atractivitate incat sa te determine sa dai pe ele preturile pe care le solicita. Cu toate acestea, este foarte adevarat ca in marea lor majoritate aceste vinuri sunt mult mai agreabile decat erau cu 20 de ani in urma."

Va rog sa parcurgeti cu atentie spusele Angelei. Este un MW cu experienta infinit mai mare decat a tuturor bloggerilor la un loc, dar ca sa vezi ce chestie, dom'le: multi dintre noi spunem asta de nu stiu cat timp incoace. Am fost facuti in toate felurile, niste nepriceputi care nu stiu cum sta treaba cu mirobolantul vin romanesc, cu marketing-ul intortocheat si plin de secrete inaccesibile profanilor, etc. Deschideti ochii si ciuliti urechile, dragi producatori! Nu-i nici o conspiratie sau rea vointa din partea nimanui, este realitatea in care ne scaldam cu totii, fie ca ne place sau nu sa o recunoastem.

Thanks, Angela! Si eu care incepeam sa ma intreb daca nu cumva am o problema nefondata cu vinul romanesc si preturile aberante de la noi. Ei ash, da' de unde?


7 comentarii:

Dan spunea...

Da...am citit si eu extaziat ca inca sunt intreg la cap..:)) Dupa ani de negari, trageri de urechi si atentionari 'parintesti" din partea producatorilor romani..

Ciprian spunea...

I don't care anymore, n-au decat sa-si vanda vinurile la juma' de pret in afara :D

Berbecutio spunea...

Punem de-o greva?

Ciprian spunea...

Mihai, eu sunt de mulstisor intr-o mini greva cu vinurile romanesti; in afara de cateva exemple care chiar imi plac, n-am sa mai arunc banii decat pe comenzi bine plasate in afara

George Mitea spunea...

Eu nu mai cumpar vinuri "premium" romanesti de cateva luni. Si cu asta am zis tot.

Ciprian spunea...

Hehe, "premium" asta, un termen atat de drag producatorilor nostri; acu si o sticla de 25 de lei e premium

George Mitea spunea...

Mai baieti, mie mi-a confirmat acum vreo trei saptamani, da' na', mai bine mai tarziu decat niciodata:)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp