Un clasic in viata: Prince Matei 2003 - Vinarte (Romania)

luni, 17 septembrie 2012

In primul rand, doresc sa-i multumesc lui George pentru oportunitatea de a incerca acest vin. Nu cred ca mai este nevoie sa va introduc in lumea printului senior de la Vinarte, mai toata lumea ar trebui sa cunoasca povestea acestuia.

Dupa ce am incercat varianta 2003, pot spune ca la ceva ne pricepem si noi: sa facem Merlot bun. Bine, nu chiar toti producatorii sunt in stare de asa ceva, dar macar Vinarte a stabilit un reper care nu trebuie ignorat de nimeni.

Culoare: rubiniu intens, cu reflexii visinii si fara urme evidente de maturitate.

Nas: alive and kicking. Initial, note puternice de tutun si trufe. Dupa o vreme, apar si fructele rosii mature, visina putreda, cirese negre, condimente, urme de ciocolata si usoare aluzii vegetale. Intens, dar in nici un caz agresiv. Toate elementele sunt imbinate aproape perfect.

Gust: atac mediu ca intensitate, catifelat, exista inca destul fruct care sa tina in viata structura vinului. Echilibrul este desavarsit, fructul imbinandu-se armonios cu notele condimentate, aciditatea excelenta si taninii foarte fini. Final mediu, cu adieri de cafea si visina putreda.Vinul are personalitate, ceea ce-i mare lucru intr-o lume a banalului si a plictisului existential.

Din cate am inteles, cel din 2001 este chiar mai bun. Pana il voi incerca si pe acesta, 2003 ramane experienta personala cea mai reusita cu un Prince Matei. Cat despre ceilalti care au pretentia ca fac Merlot de exceptie in Romania (sau orice alt soi pana la urma), ramane de vazut cum se prezinta "creatiile" lor din prezent,  peste 9, 10 sau 15 ani. Abia atunci voi putea spune ca Matei are cu adevarat un rival pe masura. Restul e cancan.





10 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Se pare ca 2001, varianta magnum, va iesi sau a iesit deja pe piata. E posibil sa se gaseasca in Metro (magazinele care au humidor). Sa vedem pretul.

Ciprian spunea...

Eu stiam ca e deja pe piata, lansat odata cu Mircea 2000. Cred ca nu strica o intrebare la D-l Cainamisir

Unknown spunea...

O fi fost, dar inainte sa ia premiul la nu stiu ce concurs. Dupa aia l-au scos si numai 2000 a fost la vanzare. 2001 s-a mai dat la niste licitatii.

Ciprian spunea...

Aha, posibil. Am sa arunc niste intrebari direct la sursa

Unknown spunea...

Si eu sunt curios ce raspuns o sa primesti :)

Dan spunea...

Un "can-can" destul de costisitor i'd might add..:))
Matei e de referinta si nici Mircea nu sta rau la capitolul RPC si pastrare in timp. Parca la Goodwine au avut la degustare cate un magnum din 2000 din Matei, Soare si Mircea. Soare era inca tanar, iar Matei, well Matei..era Sergiu Nicolaescu in vremurile lui bune.
P.S. Mircea era Sergiu Nicolaescu acum..:)

Ciprian spunea...

Mda, au avut o idee interesanta cu astea in magnum

Cristian E. spunea...

Ehee, Mircea e cum e (se gaseste la mega image), dar Matei e dat naibii...Oricum e interesanta o degustare in forta de Merlot: Rotenberg, Vinarte (Matei) si Domeniile Anastasia...

Ciprian spunea...

Cristian, multam pentru comentariu. Intr-adevar, ar fi interesanta o astfel de degustare, cu toate ca Rotenberg e un cu totul alt stil. Despre cel de la Anastasia am auzit chestii pozitive dar, dupa cum spuneam, o degustare comparativa ar fi misto de facut la cel putin 5 ani de la recolta pr-zisa...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp