Cronica de film: Prometheus (2012)

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Sunt un cinefil inrait. Nu conteaza genul, imi plac filmele in general, cu o conditie: sa aiba ceva de spus. Bine, exista momente in care simt nevoia sa ma uit la filme proaste doar pentru a ma amuza si pentru ca nu am chef de chestii complicate.

Atunci cand s-a anuntat proiectul unui prequel la Alien, am fost incantat. Mai ales ca urma sa fie regizat chiar de catre Ridley Scott. Sunt un fan neconditionat al seriei Alien, chiar si al ultimelor doua, care au fost trantite la propriu de critici. Totusi, dintre toate, originalul din 1979 ramane cel mai reusit. Este un clasic al genului sci-fi, un film cu mult inaintea vremii sale, cu o poveste bine pusa la punct in toate detaliile, cu personaje extraordinar de bine conturate, cu o executie aproape perfecta si, bineinteles, cu minunatele decoruri imaginate de H.R. Giger. Si cu una dintre cele mai reusite creaturi extraterestre din istoria cinematografiei.

Giger si animalul sau de companie

Dar sa revenim la Prometheus. Prima oara, am vazut filmul in conditiile binecunoscute oferite de torenti, adica o versiune "cam" de o calitate dubioasa. Inainte de a-l viziona in aceste circumstante, ma batea gandul sa trag o fuga la cinema pentru a surprinde mai bine noua lume imaginata de Scott. Degeaba, acest gand mi-a pierit instant dupa vizionare. Singurul motiv pentru care cineva ar dori sa vada acest film la cinema ar fi efectele vizuale foarte reusite. Atat. In rest, Prometheus pica absolut toate testele care l-ar califica drept un film decent. Azi-noapte mi-am zis sa-i mai dau o sansa, observand ca au aparut copii de calitate ale filmului. Dezamagirea a fost si mai mare. Inca nu pot intelege cum un regizor ca Ridley Scott a putut fi in spatele acestui ghiveci cu parfum de blockbuster expirat. Ce naiba s-a intamplat pe acolo, nu-mi pot da seama. Mai ales ca au fost vreo 2-3 ani de pregatiri, timp in care se putea veni cu un scenariu decent pe masa. Si ca veni vorba de scenariu, ma intreb daca nu cumva acesta a fost scris de un pusti de 10 ani. Daca stau bine si ma gandesc, cred ca si un pusti de varsta respectiva ar fi facut o treaba mai buna, atat de infantil, lipsit de substanta si subtire este. Personajele parca sunt din carton, nu sunt dezvoltate absolut deloc pe parcursul acestui chin de aproape 2 ore. Ele exista doar pentru a umple spatiul si pentru a enerva spectatorii oripilati si amuzati in acelasi timp. Ironic poate, cel mai reusit personaj al filmului este un robot, David pe numele lui (duh, ce original), si jucat foarte bine de Michael Fassbender. In rest, zero barat, nada, pana si personajul principal interpretat de Noomi Rapace este atat de enervant incat iti doresti sa o vezi scoasa din peisaj. Pe toti zeii, in primul Alien, pana si pisica a fost un personaj cu un rol foarte important!

Lipsa de logica a celor din echipaj, deciziile de neinteles ale acestora, reactiile lipsite de orice urma de realism, toate sunt la ordinea zilei in Prometheus. Nu mai spun de referintele religioase gratuite si care devin atat de enervante la un moment dat incat iti vine sa-ti dai cateva palme. Ditamai omul de stiinta care e catalogat drept "true believer" si care e obsedat de o cruciulita pe care o poarta la gat tot timpul. Yeah, right, si marmota ce spunea? Chiar si putinele aluzii la Alien sunt prost gandite. Un facehugger urias, desprins parca din desene animate? What the fuck?! Nu, trebuie sa vedeti filmul pentru a intelege pe deplin la ce ma refer. Plus alte tampenii fara sens care apar la tot pasul. Va mai relatez doar una. Pe la inceputul filmului, echipajului ii este prezentat scopul calatoriei pe o planeta indepartata, unde se presupune ca ar trai creatorii rasei umane, o specie extraterestra de uriasi (uriasi pe naiba, sunt ceva mai inalti decat noi din cate se pare). La un moment dar, ne sunt prezentate o serie de pictograme descoperite pe intreg mapamondul, provenind din sanul unor diverse civilizatii: mayasa, egipteana, sumeriana, babiloniana si...mesopotamiana (?!). Mai baieti, era chiar atat de greu sa cautati pe google inainte? Chiar in halul asta a scazut IQ-ul la Hollywood? Sumerienii si babilonienii ce naiba erau? Australieni? :))

In concluzie, cred ca e cea mai mare dezamagire pe anul asta in materie de filme. Mi-am dorit sa-mi placa dar, din pacate, acest lucru nu este posibil. Chiar nu aveam nevoie de un alt Avatar. Atat Scott cat si Cameron au demonstrat ca mai bine s-ar retrage din bransa. Dar ma indoiesc, deoarece aceste "spectacole" vizuale prind la multi si aduc destui bani. Macar Scorsese pare ca nu si-a pierdut abilitatea de a spune o poveste reusita.

Si dupa cum spunea David, personajul lui Fassbender: "Big things have small beginnings". Din pacate, e valabila in continare pentru Alien si nu pentru Prometheus. Si e singura replica decenta din film.






6 comentarii:

newyorkescu spunea...

:))...era o firma, nu mai stiu daca exista, de articole sportive, FUBU (for us by us)...asa si cu filmele americane, sunt facute de ei si in special pt ei...consumatorul de film american, care sta in cur pe trotuar la coada la bilete cu 24 de ore inainte de a incepe filmul, ca sa fie primul acolo, nu-si pune toate intrebarile astea logice, pt ca nu si le pune. Ceea ce e trist e ca la filme de genul asta se duc oameni de toate varstele si le apreciaza "la adevarata valoare". Nu mai departe de acum o saptamana am facut greseala sa spun ca The Avengers "is a piece of shit which I don't get it", si atat mi-a trebuit.
Mi-aduc aminte ca uul din lucrurile care m-au pocnit in aceasta tara mirifica, e ca absolut indiferent de varsta, lumea citea Harry Potter, si li se parea normal.

Ciprian spunea...

mda, stiu ca americanii au creierii spalati, de asta se si profita. Iar sistemul asta de notare de pe IMDB trebuie musai schimbat, sa nu mai permita decat celor care scriu o recenzie sa noteze un film. 7,5 pt acest piece of garbage este hilar :))

Despre Avengers n-am ce zice, l-am vazut o data si a trecut ca meteoritul pe langa mine; un piure cu supereroi, de fapt mai mult un soi de Thor pe steroizi in care au bagat 1000 de personaje. Cred ca in cazul Harry Potter, peste tot se intampla ce ai descris mai sus :D

George Mitea spunea...

Hai, mai Ciprian, putina decenta! Cel mai bun actor din filmul asta e Peter O'Toole :)

Dan spunea...

Deci nu am citit review-ul si am pierdut 2 ore aiurea. Asa ca reiterez lozinca: read the tasting (viewing) notes..:))
Mai degraba vedema ceva despre chinezi cu sabii care zboara..era mai SF si mai original ca asta.

Ciprian spunea...

Damn right :))

Ciprian spunea...

Aici nu sunt de acord :) Si un film si un vin trebuiesc incercate, indiferent de ce zice unul sau altul

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp