Probabil va intrebati de ce am pus un semn de intrebare langa anul de recolta. Ei bine, pentru ca acesta nu apare nicaieri, pe eticheta sau pe contra-eticheta. Doar data imbutelierii. Atunci cand am achizitionat vinul de aici, s-a mentionat 2011, asa ca merg pe mana lor. Totusi, ar trebui mai multa atentie cu astfel de informatii, mai ales ca vorbim de un DOC-CMD, nu de vreun vin mediocru de masa. De mentionat ca acelasi caz l-am intalnit si la Muscat-ul produs de Alcovin Macin.
Ma rog, sa trecem la disectia vinului.
Culoare: galben stralucitor, tipic pentru un Muscat.
Nas: din nou, arome tipice, cu boaba de strugure bine coapta, coaja de portocala, nuante florale, gutuie. Nu la fel de "saritor" ca in variantele dulci, dar bine echilibrat si focusat.
Gust: atac fortos, greutatea aromelor tipice soiului este evidenta, dar nu intruziva. Rotund, cu multa gutuie bine coapta, caisa, portocala si o foarte usoara nuanta de dulceata de trandafiri. Aciditate ok, chiar piscatoare, dar care se manifesta mai degraba la intrare decat la final. Mi-a amintit o idee de un Riesling german tanar. Final usor abrupt, dar un post-gust surprinzator de persistent. Cred ca am simtit vinul pe papile mai mult de 1 minut.
Si acum, cateva concluzii. Vinul face cam cei 25-26 de lei, la cat il puteti gasi in comert. La 13 lei, cat l-am insfacat la oferta, este de luat cu bax-ul. Ce mi s-a parut ca-i lipseste este o mai buna prezenta in mijloc, trecerea de la atacul initial la final se face cam abrupt. Ce m-a surprins foarte placut a fost pastrarea intacta a aromelor de Muscat, extrem de persistente pe tot parcursul trecerii sale catre sfantul gat. Este una dintre putinele variante seci a unui soi aromat de pe la noi, care reuseste acest lucru. Multe sunt tipice in nas, dar in gust sunt banale, fara prea mare personalitate si tipicitate. Alaturi de cel produs de Alcovin si cel din gama Ana - Jidvei, este cel mai reusit Muscat sec pe care l-am incercat. Pe cel de la Avincis nu l-am incercat si, din cate am inteles, si Corcova mai are o astfel de varianta. Diferentele se fac la pret, unde Urlati si Alcovin ofera un rcp mai bun.
4 comentarii:
Anii nu apar nici pe alte sticle Urlati si nu cred ca e o scapare. Banuiesc ca exista cantitati mari de vin mai vechi care se mai introduce pe ici pe colo, pentru ca altfel, un DOC necesita anul.
Foarte bun vinul!
Mi-am inchipuit eu ca asta-i vrajeala, dar deh pui si tu anul din care folosesti mai mult material; nu ar fi singurii care fac asta.
Cel mai bun Muscat Ottonel sec cred ca este cel de la Domeniile Ostrov. L-am gustat la GW 2013...este super...E adevarat ca la targ a fost 30 de lei si pe site-ul lor costa 40 de lei...vinpentrutine.ro...Ei zi ca au scos 6 mii de sticle bla, bla, bla...
Cristian, p-asta cu editiile limitate n-o mai cred neam; peste un an apare alt lot proaspat imbuteliat, asa se pare ca e vrajeala
Trimiteți un comentariu