Categoria grea: Princiar Special Reserve Pinot Noir 2008 - Domeniile Tohani (Romania)

vineri, 12 aprilie 2013

Pentru ca Feteasca Neagra din aceeasi gama si acelasi an m-a intrigat peste masura, am zis sa-i ofer o sansa si acestui Pinot Noir. Mai ales ca l-am prins si la o reducere, undeva la 27 lei/sticla. Ce am gasit in ambalaj? Ceva surprinzator, cu siguranta.


Mai intai culoarea. Ei bine, aici am fost luat pe nepregatite de un rubiniu inchis, aproape opac. Nu prea are treaba cu un Pinot Noir clasic, abia iti poti vedea degetele prin pahar. Borduri visinii fara nici o urma de maturitate. Si acum, nasul. Hmm, foarte extractiv pentru un Pinot, cu fructe rosii supra coapte, dulceata de afine, visine si cirese negre. Dupa care urmeaza un val de condimente uscate. Este ceva care aminteste de Pinot undeva in spate dar, per total, mi-a sugerat mai degraba de un vin de Rhone. Si gustativ, lucrurile stau cam la fel. Vinul iti umple gura instant, o greutate parca venita de nicaieri, un mijloc foarte consistent cu cireasa neagra suculenta in prim plan. Prospetimea este adusa de o aciditate foarte buna si de taninurile moi si aproape complet integrate. Final mediu, cu note de visina putreda si condimente.

Trebuie sa recunosc, ast vin m-a lasat putin cu gura cascata si cu ganduri care mai de care mai dubioase. Nu stiu daca a iesit asa din cauza strugurilor culesi la stafidire, daca in componenta au mai intrat si alte soiuri sau daca e cate putin din fiecare plus diverse enzime si drojdii. Cert este ca produsul final s-a dovedit unul reusit din punct de vedere tehnic, chiar daca la capitolul tipicitate nu e cel mai expresiv exemplu. Nu este diafan, usor si subtil cum ar trebui sa fie un Pinot adevarat, cel putin in acceptiunea mea. Cred ca intr-un blind, ar putea fi confundat cu usurinta cu un Pinot californian indoit cu Syrah sau mai degraba cu un Cotes-du-Rhone clasic. Oricum, tinand cont de numele producatorului, jos palaria.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp