Frittmann Ezerjo 2011 (Ungaria)

joi, 15 noiembrie 2012

Recunosc, in afara de Tokaji si, la un nivel mult mai redus - Egri - nu prea am cochetat cu vinurile unguresti. Astfel ca la propunerea lui Zoltan (cunoscut comunitatii noastre drept Zoli), un pasionat incurabil al vinului, am decis sa ma aventurez in universul viticol al vecinilor nostri. Pentru o prima incercare mai consistenta, nu am beneficiat de un buget generos la momentul respectiv, asa ca vinurile achizitionate se invart undeva in plaja 20-45 lei. Ceea ce presupune asteptari nu din cale afara de ridicate, cum este si normal.

Frittmann este un producator foarte cunoscut in Ungaria, iar vinul pe care il voi prezenta mai jos este obtinut din soiul Ezerjo si cu ajutorul metodei reductive. Despre Ezerjo puteti citi ceva mai multe aici. Cat priveste metoda reductiva, multi spun ca vinul obtinut astfel are de castigat la nivel olfactiv, retinand caracterul proaspat si fructat al strugurelui. Totusi, exista si reversul medaliei: cele mai multe vinuri reductive pierd la capitolul corp, sunt subtiri, chiar apoase, cu aciditate extrem de ridicata. Nici acest Ezerjo nu prea se abat de la regula.

Culoare galben-pai destul de intensa. Nas intens fructat, cu mult mar verde, caisa, piersica si putin grapefruit. Mai intervin si ceva nuante de fan proaspat cosit, boaba de strugure (ce mi-a amintit putin de Muscat), dar si o usoara aluzie de ardei gras. Per total, un nas deloc rau, foarte fresh chiar. Gustativ insa, lucrurile au stat diferit. Corp foarte subtire, inexpresiv, doar o puternica senzatie de citrice care acopera cam tot. Mijloc aproape inexistent si final scurt, degraba trecatoriu. Aciditatea e la cote inalte dar, in lipsa unui corp ceva mai bine definit, da nastere dezechilibrului. Totusi, nu pot spune ca vinul e rau sau are vreun defect anume. Pur si simplu, cred ca atat poate soiul respectiv in varianta sec, la care se adauga si metoda mai sus amintita. De prospetime e clar ca nu duce lipsa, doar ca limitele sunt evidente.

In jur de 20 lei/sticla. Multumiri inca o data lui Zoli pentru efort!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp