Daca Le Serre Nuove e un soi de frate mai mic al super-toscanului, Le Volte poate fi considerat un soi de nepotel. Mai exact, avem de-a face cu a treia eticheta a casei, in ordinea numerelor de pe tricou. Ceea ce inseamna ca, daca se intampla sa va treaca acest vin prin fata, nu trebuie sa va asteptati la complexitati majore sau la vreo experienta unica. Dar asta-i partea interesanta cu etichetele "minore" ale marilor case: se bucura de atentie sporita, pentru ca reputatia trebuie aparata si mentinuta.
Le Volte este un cupaj de 50% Merlot, 30% Sangiovese si 20% Cabernet Sauvignon. Fermentatie malolactica in tancuri de inox, apoi se odihneste in jur de 10 luni la umbra butoaielor de stejar. Butoaiele respective au o varsta cuprinsa intre 2-4 ani si au fost folosite anterior la maturarea marelui Ornellaia. Sticla de fata a fost incercata la magazinul Ethic Wine, din Bucuresti, in cadrul unui adevarat dezmat bahic. Multumiri infinite lui Bogdan pentru o noapte memorabila, in compania unor oameni si vinuri de mare calitate. Trebuie sa mentionez ca vinul nu a mai trecut prin chinurile decantarii, asa ca e posibil ca impresiile sa fie diferite in alte circumstante. Oricum, baiat prevazator cum sunt, am lasat paharul vreo 2 ore la aerat :)
Culoare rubiniu intens si stralucitor. Nas intial inchis dar, odata cu trecerea timpului, vinul s-a deschis interesant aruncand sageti florale, note de fructe rosii proaspete, cirese si visine negre, o idee de vanilie. Mi-a placut puritatea si simplitatea fructului, nimic nu este fortat. Gustativ, se remarca gradul ridicat de baubilitate, corp usor spre mediu, un strop de eleganta si un echilibru foarte reusit intre fructul proaspat, aciditatea buna si taninurile extrem de fine. Final mediu si suculent. Un vin care ar merge de minune cu o varietate larga de preparate gastronomice, lipsa de intruzivitate fiind principalul sau atuu.
85 lei - Ethic Wine.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
1 comentarii:
L-am incercat si eu de vreo 2 ori, recolte ceva mai vechi, si pot spune ca sunt bune la masa, proaspat deschise. Daca le lasi chiar si cateva ore, se duc. Cred ca asta e si rostul acestui vin: de baut in carciuma, cu mancare, nu de analizat acasa. Si pentru asta e foarte bun.
Trimiteți un comentariu