Vinul perfect la 5 Euro: Faurar rosu 2012 (Romania)

miercuri, 4 iunie 2014

Pentru a evita discutii inutile, vreau sa precizez din start anumite chestiuni. Nu ma intereseaza nu stiu ce medalie obtinuta de acest vin la nu stiu ce concurs. Nu ma intereseaza ca vinificatorul casei respective a facut parte din juriul concursului respectiv. Nu ma intereseaza opinia altcuiva, decat cel mult pentru a-mi forma o imagine de ansamblu asupra vinului x sau y. Nu ma intereseaza afinitatile sau repulsiile unora sau altora vis-a-vis de anumiti producatori. Afinitatile, cel putin, sunt normale la un moment dat, atata vreme cat nu au in spate vreun interes comercial. Am recunoscut mereu partizanatul personal pentru vinurile Unicom/Davino. Pe langa faptul ca, in 99% din cazuri, primesc exact ce ma astept sa fie in sticla, nivelul de constanta in calitate pe toate gamele este unul de invidiat. Sunt foarte putini producatori care reusesc o asemenea performanta. Unde mai pui ca, de la an la an, vinurile imi par din ce in ce mai bine inchegate si incep sa reflecte foarte fidel conditiile recoltei in urma careia s-au nascut. Asta pe langa atingerea unui nivel optim de maturitate al viilor si perfectionarea know how-ului in crama.

Faurar rosu 2012 este, pentru mine, exemplul perfect de vin low cost facut ca la carte, asa cum ar trebui sa arate in ochii celor de afara. Olfactiv, aduce in prim plan multe fructe rosii si chiar negre bine coapte, coacaze, mure, prune uscate, visine putrede, chiar si o aluzie de masline negre. Lemnul este bine integrat, condimentele uscate sunt prezente la datorie. Gustativ, acest vin mi s-a parut spectaculos pentru gama din care face parte; fruct rosu foarte bine copt (nu mi s-a parut defel supra copt), un mijloc foarte consistent, o puritate si o suculenta extrema, pe care nu prea le astepti la un asemenea nivel de pret. Densitatea fructului este imediat contracarata de o aciditate puternica si de o structura taninoasa destul de fina. Final mediu, suculent, cu fruct proaspat si usor spicy.

Nu o fi un stil 100% pe placul meu, dar la acest nivel de pret nu caut eleganta, rafinament si complexitate. Vreau un vin direct, cu fruct suculent, modern dar cu o prospetime care lipseste multor exemplare de acest gen. Si exact asta am primit. Mi s-a parut un vin serios pentru cei circa 22-25 lei  si cred ca e cel mai bine definit Faurar rosu de pana acum. Din punctul meu de vedere, se poate bate fara probleme cu cei din Lumea Noua la acest nivel, chiar si cu vinuri simple de Rhone sau cu o crianza spaniola buna. Daca asa ar arata macar 50% dintre vinurile noastre low cost, atunci as spune ca putem spera sa scoatem capul in lume. Asta si daca dorim asa ceva, evident.


2 comentarii:

cmaxic spunea...

Printre putinii care produc vin de calitate la un pret decent. Bravo lor.
Si Faurar Alb 2013 este deosebit. Sper sa fie exemplu si pentru altii.

Ciprian spunea...

Dap, si albul 2013 mi-a placut mult

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp