Iata o surpriza din partea celor de la Budureasca, un Riesling de Rhin crescut pe coamele insorite din Dealu Mare. Daca e sa ma intrebati, nu prea as asocia acest soi cu climatul din zona respectiva. Dar cum nu sunt specialist in micro-climate, tipuri de sol si alte cele, merg pe mana altora mai priceputi. Ce a iesit odata cu aceasta premiera? Ei bine, mai putin Riesling de Rhin si mai mult din altceva, gen Sauvignon Blanc sau Chardonnay. Departe de mine de a aduce vreun repros, sunt constient ca viile tinere inca nu se comporta corespunzator si la un nivel maxim, asa ca timpul va decide daca se poate obtine ceva tipic din aceasta zona.
Culoare galben-pai, cu reflexii verzui. Nas care mi-a amintit instant de Sauvignon Blanc, cu mult grapefruit, ceva soc, o idee de caisa bine coapta. Apar si citrice gen lamaie, putin mar verde undeva in spate (deci un strop de deja vu cu adieri de Chardonnay). Din pacate, nu apare acea mandarina zemoasa pe care am intalnit-o la multe Riesling-uri. Gustativ, vinul prezinta o corpolenta medie, iar aciditatea este la cote destul de ridicate. Spre final apar ceva aluzii de fructe albe bine coapte, iar in post gust isi fac aparitia note amarui care mi-au amintit de coaja de lamaie.
Din punct de vedere tehnic, nu prea ai ce sa-i reprosezi. La capitolul tipicitate insa, mai este mult de lucrat. Varianta de la Nachbil e mult mai aproape de suratele sale nemtesti. Dar sa avem putintica rabdare, in multe cazuri nu strica...
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu