Am observat de curand un fenomen usor ciudat la unele vinuri autohtone si care implica anumite date de pe contra-etichete. Primul vin vizat a fost o Feteasca Neagra Paganus 2007, care avea inscriptionata o data din ianuarie 2013. Acum, din cate stiu, aceste date de pe contra-eticheta reprezinta, in mod normal, momentul in care sticlele au fost imbuteliate. Sau poate ma insel? Ultimul exemplu de acest gen mi-a sarit in ochi la un Pinot Noir 2008 de la Segarcea (foto jos).
Daca presupunerea mea e corecta, atunci lotul cu pricina a fost imbuteliat in 2012. Ceea ce imi starneste o intrebare legitima: daca data respectiva este si momentul imbutelierii, unde naiba a zacut vinul in tot acest timp? In tancuri de inox, in butoaie, unde anume? S-au mai amestecat ceva loturi mai vechi cu recolte mai noi, sa iasa la numaratoare? Revenind la Paganus 2007, va spun drept ca ce am gasit in sticla de care v-am amintit, mi s-a parut altceva la acel moment: vinul era mai fructat, mai puternic, nu a fost ceea ce ma asteptam si stiam.
Dar mai umbla o vorba prin targ, si anume ca sugubetele cifre ar semnifica, de fapt, data etichetarii lotului. E posibil sa fie si asta, cu toate ca practica in cauza imi aprinde anumite beculete. 1. In cazul loturilor asa-zis limitate, o astfel de miscare indica faptul ca avem de-a face doar cu un mare bullshit de marketing (ceea ce si banuiam de fapt), si 2. Atunci cand vad asa ceva, ma gandesc automat ca exista stocuri din belsug pentru anumite vinuri, si asta chiar in curtea producatorului. Nu de alta, dar la inceputul acestui an, mai toti se plangeau cum vor ramane fara stocuri si nu mai pot face fata cererii. Yeah, right, si marmota...
Ma lamureste cineva definitiv in aceasta problema arzatoare?
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
6 comentarii:
Si feteasca neagra Princiar 2007 de la Tohani este datata 2012 pe contraeticheta. Cred ca sunt matrapazlâcuri ale producatorilor care profita de tembelismul guguștiucilor numiți "cunoscatori".
Sincer, la asta ma gandesc si eu. Unde mai pui ca cei mai multi nici nu se mai obosesc sa caute astfel de detalii.
Asa...ca sa ramana informatiile si la "sursa" ca ti-am dat un reply si pe FBK:
Conform Hotărârii Guvernului nr. 769 /2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului, data respectiva este data imbutelierii. Pagina 33, nr. 4 de mai jos:
http://www.onvpv.ro/documente/admi /HG%20769_2010_norme%20Legea%20viei%20si%20vinului%20244%202002_10ro.pdf
Deci teoretic varianta 1 cu tinutul in diferite recipiente ar fi cea corecta. Daca scrie 2007 pe el, conform legii trebuie sa fie 85% din strugurii din 2007 , din ce stiu eu. Restul de 15%..producatorul cu mila..:D
Mda, multam. Ceea ce face problema sa fie si mai grava, din pmdv
Stimate domn,
Referitor la nelamurirea dvs., as dori sa incerc sa o lamuresc cel putin in ceea ce priveste produsul nostru.
Pornind de la Pinot Noir 2008, pe care l-ati degustat dvs., cu data de imbuteliere 18.10.2012, lucrurile stau astfel:
Vinul e recolta 2008, asa cum e trecut pe eticheta, fiind un vin cu Denumire de Origine Controlata. Daca erau mai multi ani, vinul ar fi fost cu Indicatie Geografica.
In cazul acestui soi, noi facem maturari la barrique o perioada variabila, ce poate fi cuprinsa intre 4 si 8 luni. Aceasta perioada o stabilim prin degustarea lunara a tuturor barrique-urilor si depinde de mai multi factori:
1. de vin: exista mai multe cisterne din acelasi soi, din acelasi an si care totusi sunt sensibil diferite.
2. de tipul de barrique: ca este din stejar american sau francez (mi-as fi dorit din tot sufletul sa folosesc si stejar romanesc, am incercat dar nu a mers).
3. de numarul de treceri al barrique-ului: ca este barrique nou, de a doua, a treia sau a patra trecere.
In plus, nu toata productia din acel an este pusa la barrique in acelasi timp, ci pe masura tragerii vinului care este deja maturat.
Dupa maturare la barrique, urmeaza maturarea la cisterna, unde se pot asambla loturi maturate diferit si care au nevoie de timp pentru omogenizare.
Tot prin degustare se stabileste si momentul imbutelierii. Pot fi gata mai multe loturi o data dar ASTA NU INSEAMNA CA LE SI IMBUTELIEM O DATA. Ele raman la cisterna pana cand piata o cere. De altfel, aceasta pastrare in cisterna pe o perioada mai lunga (2 - 3 ani) ajuta ca vinurile sa se stabilizeze si natural. EVOLUTIA LOR LA CISTERNA E LENTA astfel ca, daca ne intoarcem la Pinot Noir 2008, imbuteliat pe 18.10.2012, chiar daca suntem in 2013, la degustarea lui ati precizat FRUCTE PROASPETE.
Este un procedeu pe care il aplicam la majoritatea soiurilor, in special la cele albe (si aici maturarea se face in principal la cisterna). Capacitatea noastra de stocare este mai mare decat capacitatea de productie si, din fericire, pana in acest moment, gestionam acest lucru.
Exista insa anumite loturi de Merlot, Cabernet Sauvignon sau colectiile noastre Principesa Margareta si Minima Moralia, unde e necesar sa pastram sticlele in depozit 6 - 12 luni inainte de a le scoate pe piata.
Daca mai aveti nelamuriri, va raspund cu placere si va inaintez o invitatie de a vizita crama noastra pentru a intelege mai usor tot ce am spus si bineinteles si alte lucruri.
Cornelia Anghel
Stimata Doamna,
Va multumesc pentru lamuriri, asta si doream sa stiu: in ce conditii se pastreaza aceste loturi care se tot reimbuteliaza constant, an de an.
Multumesc si pentru invitatie, sper sa o pot onora cat de curand.
Trimiteți un comentariu