Al Muvedre 2009 - Telmo Rodriguez (Spania)

miercuri, 13 iunie 2012

Simt nevoia de a incepe direct cu oaresice concluzii dupa ce am incercat acest vin. In primul rand, pretul: 6 Euro/sticla. Ridicol de putin pentru un asemenea exemplar pur, tipic, proaspat si sincer. Nici macar nu suporta comparatie cu vinurile mioritice in acest palier de pret, ba chiar nici cu cele mult mai scumpe. De ce spun asta? E simplu, pentru ca vinul de fata are fix ceea ce lipsesete majoritatii lichidelor de pe la noi: personalitate. De ce sa arunc banii pe fereastra pe vinuri care pot fi replicate in alte zeci de zone ale Terrei, cand pot avea acel "altceva" la bani mai putini? M-ati prins intr-un acces de sinceritate: m-am sictirit sa dau zeci de lei pe vinuri autohtone, doar de dragul unui ciudat si inaltator simt de patriotism. Sunt foarte putine exceptii unde consider ca merita sa-mi golesc buzunarele; in rest, am din ce in ce mai acuta impresie ca sunt jecmanit.

Dar destul cu angoasele personale, sa trecem la acest Monastrell 100%, obtinut din vii vechi, nebaricat si fermentat cu ajutorul drojdiilor naturale. Ca fapt divers, Telmo Rodriguez, creatorul vinului, este considerat unul dintre cei mai buni vinificatori ai Spaniei.

Culoare: rubiniu deschis si stralucitor, fara vreo urma de maturitate.

Nas: initial am fost lovit de puternice note carnoase, salamuri uscate, tente florale si multe fructe rosii proaspete. Odata cu aerarea, vinul este dominat de fructe negre, piper si multe, multe minunatii de condimente. Totul este pur, nealterat si dozat exact cat trebuie.

Gust: atac usor, rotund, cu multe fructe rosii proaspete si cu o foarte usoara si placuta dulceata. Aciditate excelenta, taninuri inca prezente dar foarte fine si un final mediu dominat de condimente. Post-gust delicios, plin de cirese. Pur si simplu, iti vine sa mesteci vinul. Mi-a amintit foarte mult de acest Morgon de la Jean Paul Brun.

Un vin de o puritate dezarmanta, extrem de fresh si usor de baut. Bravo, monsieur Rodriguez, tocmai ati mai castigat un fan!



9 comentarii:

Dan spunea...

Acum cateva zile am incercat si eu tot un Monastrell de la Casa Castillo cu 90 pct. de la Parker, Tanzer si etc., in acelasi note simple, corecte si abrodabile si la un pret de 6 euro/sticla care mi-a innabusit brusc patriotismul si inca ma mai gandesc ce si cand sa scriu despre el ca mie rusine mie de rusinea celor care cer 80-90 de ron pe o sticla de vin de la noi...:)

Ciprian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ciprian spunea...

Asa e, Dane, am sa spun pas multora de pe la noi. In afara de cativa producatori (pe care cred ca-i stii si tu), nu are rost sa mai cheltui bani inutil. Si Spania e plina de astfel de vinuri ieftine, sincere si bune, obtinute din vii foarte vechi

Dan spunea...

Ah...si sudul Frantei e la fel de plin si e pe toate gusturile, inclusiv pentru cei care stramba din nas la Spania..:)

Ciprian spunea...

Yep, si acolo, zona Rhone-ului e full de asemenea exemple, Languedoc, Provence, etc.

Berbecutio spunea...

Si Rieslingurile nemtesti de peste 30 de ani, si toata America de Sud , ba chiar si unii bulgari ne dau lectii pe subiect. Ar fi cineva pe lumea asta mai jos ca Romania?
P.S. Frumos ai mai zis despre el, mi-a lasat gura apa!

Ciprian spunea...

Mihai, iubesc genul asta de vinuri simple, sincere care nu incearca sa te pacalasca cu nimic. Normal ca iubesc si vinurile complexe, dar acolo deja se restrange aria mea de interes si sunt foarte selectiv in functie de propriile obsesii si gusturi :)

Dar mi-as dori ca multe vinuri de zi cu zi sa fie ca asta, sau ca un Beaujolais, sau ca cele din regiunile enumerate de voi. Iar aici, esuam lamentabil

Darius Tulbure spunea...

Cumpărat de unde? :)

Ciprian spunea...

Darius, de aici - http://www.vinexus.de/

dar e deja sold out :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp