La Fontana Vecchia 2008 - Halewood (Romania)

duminică, 13 mai 2012

Nu prea v-ati intalnit cu acest vin pe rafturile noastre, nu-i asa? Ei bine, in afara de cateva sticle pe care le-ati putea gasi ratacite prin super sau hypermarket, am impresia ca vinul cu pricina, produs de Halewood, este destinat pietei externe (in special, cea britanica). Pe contra eticheta se mentioneaza un cupaj de Feteasca Alba cu Feteasca Regala, dar conform unor informatii de pe la altii, in acest amestec ar mai intra Babeasca, Muscat Ottonel si Riesling.

Sa-ti risti banii pe un alb romanesc din 2008, uitat de lume si de vreme pe un raft de Billa, poate fi considerata o imprudenta. Poate, dar nu-mi pasa, mai ales cand veti vedea cati bani am dat de fapt. Un vin oxidat peste masura, mort si ingropat demult? Nicidecum, si de aceea e frumoasa lumea vinului, iti poate oferi surprize placute atunci cand te astepti mai putin. Ok, semne clare de evolutie exista, dar in nici un caz nu putem vorbi de o chestie de nebaut.

Culoare auriu deshis si stralucitor. Nasul este surprinzator de ok, cu note evoluate de miere, flori de tei si o adiere de ceara. Marul verde este si el acolo, plus impresii usor ierboase si citrice. Gustativ, vinul e departe de a fi "impuscat", fructele albe subtile imbinandu-se destul de fericit cu notele migdalate si verzi (carcel de vita), dar placute. Aciditatea este inca acolo, putin retrasa dar destul cat sa nu dea vinului un caracter complet plat. Post-gustul este dominat de usoare nuante de nuca arsa si malt.

Evoluat? Normal. Lipsit de exuberanta tineretii? Bineinteles, dar un vin alb nu ar trebui sa insemne doar asta. Noroc? Cat cuprinde, si atat cat mai tine, eu accept cu placere :))

Si acum urmeaza partea cea mai buna a intregii povesti: pretul. Sticla de mai sus m-a costat uriasa suma de...5 lei - Billa.


9 comentarii:

BogdanC spunea...

Mare curaj ai avut. La pretul asta nici nu as fi bagat in seama sticla (este adevarat ca daca era din gama "Dealurile Chimiei" paguba era minima si ajungea rapid la canal). Oricum Billa asta galateana este cimitirul multor producatori de pe la noi.

Ciprian spunea...

Bogdan, eram in cautarea unui vin simplu, de masa, pentru altcineva care nu bea vin rosu. Corect, iti trebuie curaj dar nici nu am scos mare suma din buzunar totusi. Si riscul asta are o limita la mine :)

Despre Billa galateana cam asa e; apar tot felul de game date disparute de multi, si toate la reduceri masive. Mai au cateva game de la Halewood, din cele mai ieftine, gen Colina Piatra Alba Pinot Noir sau Citadella Pinot Grigio, toate in jur de 7 lei acum.

Dan spunea...

Felicitari!!..mai am si eu uneori pierderi de astea de constiinta (oenologica)..:)

Ciprian spunea...

Dane, eu le am cam des dar totusi sunt oarecum rational cand vine vorba de pret :) Dupa vinuri la banii astia nu poa' sa-ti para rau chiar atat de tare. Pai tot in Billa am luat si o sticla de Finca El Carcon - Jumilla, la 4 lei si ceva :)) Asta da reducere, frate!

Ciprian spunea...

era 18 lei camd am luat-o acum vreo 2 ani

Dan spunea...

In Pitesti nu exista Billa, si cu asta cred ca ams pus totul..:(

Ciprian spunea...

hmm, nasol, pai ditamai orasul n-are o Billa? :)

Anonim spunea...

Cum s-a prezentat Finca El Carcon Jumilla? (shiraz?)

Ciprian spunea...

Anonim, in nas s-a prezentat binisor, dar gustul nu prea; foarte scurt, ca marfaru-n gara. Dar la 4 lei, cat se poate de baubil, recunosc. Acum vreo ani mi s-a parut cam "jammy", spre bomba de fruct dar s-a mai estompat senzatia intre timp

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp