Despre decantarea vinurilor s-a tot scris si cred ca multe aspecte legate de aceasta operatiune sunt destul de clare pentru iubitorii de licori bahice. Cu ocazia intalnirii de la Galati cu Mihai si George, a venit vorba la un moment dat de acest subiect. Mihai a povestit despre unele degustari la care a participat si in cadrul carora a intalnit anumite vinuri care se pare ca au fost "uitate" cam mult in decantor.
Pe la noi dar cred ca si prin alte parti, tendinta este sa se exagereze cu decantarea anumitor vinuri. Nu prea conteaza soiul, anul, structura, daca e rosu hop in decantor. Ok, inteleg faptul ca, in unele cazuri, o aerare mai intensa ajuta vinul sa se dezvolte ceva mai bine, dar sunt destul de putine exemple care beneficiaza cu adevarat de pe urma acestei practici. Si aici vorbesc de vinurile extrem de serioase, cu pedigree, nu neaparat cele mai scumpe dar care se stie ca au o structura masiva. Nu uitati, ma refer in principal la vinurile tinere. Despre decantarea vinurilor mature sau vechi, puteti citi un articol foarte interesant aici.
Intrebandu-l pe Mihai care a fost strategia de decantare in situatiile amintite de el, raspunsul a fost urmatorul: vinurile au fost lasate in decantor timp de vreo 3 ore si apoi servite. Inteleg ca operatiunea a fost condusa de sommelieri experimentati dar cred ca se scapa din vedere anumite chestii care, dupa umila mea parere, ar trebui aplicate mai des.
In primul rand, nu trebuie uitata variatia la sticla si faptul ca acelasi vin se poate comporta diferit, in functie de momentul servirii sale. Nu mi se pare ok sa mergem dupa principiul: daca azi s-a prezentat excelent dupa 3 ore, asa vom proceda si de acum incolo. Vinurile nu sunt lichide presetate, care se comporta previzibil. De aceea, consider ca este o greseala sa lasi vinul in decantor 2-3-4 ore, fara sa il urmaresti indeaproape. Chiar daca timpul nu iti permite acest lucru, mai degraba il deschizi cu cel mult 1 ora inainte de degustare, decat sa il tii mai mult si eventual sa-l pierzi pe drum. Multi vor spune ca o astfel de strategie se aplica mai ales in cazul vinurilor mature, dar consider ca nici cele tinere nu ar trebui scutite de un asemenea tratament. La noi mai exista o problema trecuta cu vederea: anul de recolta. In functie de acesta, vinurile au o structura diferita de la an la an. Sau macar asa ar trebui sa fie. Sunt ani in care vinul e mai baubil in prima perioada de maturitate, ani in care este necesara o indelungata adormire la sticla. Iar decantarea ar trebui sa fie realizata si conform acestei ecuatii.
Sfatul meu este urmatorul: imediat dupa desfacerea sticlei, incercati vinul. In functie de prima impresie, hotarati daca este necesara o aerare mai mult sau mai putin sustinuta. Dupa ce turnati vinul in decantor, urmariti-l la intervale de jumatate de ora, sa zicem. Asa va puteti face o idee si asupra evolutiei graduale a acestuia. Este o metoda mult mai sigura, parerea mea. Ar fi pacat sa pierdeti maxima exprimare a unui vin, pentru ca ati pornit cu ganduri preconcepute in ceea ce-l priveste.
Va urez degustare placuta! :)
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
13 comentarii:
Si chiar daca au fost uitate atata timp, unii (enologi si/sau reprezentanti ai acestora care de multe ori n-aveau ce cauta la o evaluare din care faceau parte si propriile vinuri) au crezut ca-i prea putin. Ca experienta personala, cam 70% din vinurile rosii desfacute azi s-au prezentat mai bine "maine", inchise inapoi in frigider, aproape 10% s-au dezumflat, restul de 20% n-au suferit schimbari vizibile. More or less. Asta daca au mai apucat ziua de maine :D.
Mihai, intr-adevar, unele se prezinta mai bine a doua zi dar sa nu uitam ca beneficiaza de slow-ox :) La decantor, aerarea e accelerata si e posibil sa pierzi un vin pe drum. Ideea e ca nu poti lasa un vin in decantor fara sa-i urmaresti evolutia intre timp, nu mi se pare "profi", mai ales cand astfel de practici vin din partea specialistilor...
Pai si cum mai faci concursul? Sa nu mai zic de mostrele care intra "in joc" mai la sfarsit, dupa ore bune de la deschidere?
Acasa e ok solutia (ideala de altfel) cand esti singur, dar daca ai invitati la 5, la ce ora destupi?
Le destupi aplicand regula nr.1: il incerci intai :D
Pariu ca multi arunca vinul in decantor fara sa incerce inainte cam in ce stadiu e? De ce crezi ca unele vinuri au nevoie de mai mult sau altele de mai putin? Pentru ca sunt diferite. Nu mi se pare logic sa ai 9 cabernet-uri, eventual cateva din ani diferiti, producatori diferiti, stiluri diferite, dar sa aplici la toate acelasi mod de decantare. Stiu, ai dreptate, la un concurs e cam mare deranjul, nu este timp, conditiile sunt cum sunt, inteleg asta. Dar atunci rezultatele concursurilor sa reflecte acest aspect, fara a se da un verdict definitiv decat dupa ce s-au epuizat toate variabilele. Vezi de ce am eu in ghimpe impotriva unor asemnenea "batalii"? Ele nu reflecta decat acel snapshot de moment. Si astfel, unele vinuri pierd pt singurul pacat ca se deschid mai greu decat altele. Voi crede in rezultatele unor asemenea concursuri cand se vor acorda sanse egale participantilor. Este aproape imposibil, dar cred ca s-ar putea regla ceva daca se vrea.
Uite, as propune asa: concursul incepe la 5, da? Vinurile au stat toate in decantor pt 3 ore inainte sa zicem. Se incearca toate la ora 5. Se noteaza rezultatele. Dar de ce s anu mai acordam inca o sansa acestora dupa inca o ora? si dupa inca o ora? Nu cred ca va da nimeni afara :) Se noteaza rezultatele din degustarile succesive si se face o medie. Abia dupa aceea sa se noteze o impresie generala. Stiu, nici asa nu s-ar face dreptate intru totul, dar ar fi ceva mai fair fata de unii concurenti.
Bine, acele 3 ore tot spun ca e cam mult :)) Mai bine 1 ora-1 ora jumate, dupa cum am spus mai sus. Asa risti mai putin si cu vinurile care au tendinta sa se deschida mai rapid :)
Crede-ma, am intalnit vinuri pe la diverse degustari, care au evoluat incontinuu timp de 2-3 ore. Ar fi fost pacat sa-mi notez impresiile finale doar pe baza primei incercari. Vinul e ca un carusel cateodata :)
Chiar daca l-as mai fi incercat inainte si as sti cam cand ofera ce-i mai bun, poate nu s-ar putea aplica si la anul. Desi, pe la concursuri n-am prea vazut vinuri mari, alea-s pe parcela lui Parker si a altor cativa ;). Concureaza in general vinuri proaspete, asta e.
Despre concursuri, sunt total de acord ca ofera un snap-shot, insa acela nu poate diferi cu mai mult de cateva puncte de valoarea reala. Din pacate multi producatori nu vor sa se implice in aceste jocuri care pana la urma ofera o sansa gratuita de promovare, chiar daca uneori e negativa. Prefera sa arunce praf in ochi din orice alta pozitie, ba mai fac si MARE scandal ca nu sunt de acord cu ele. Parca ar interesa pe cineva. Mai bine ar spune ca vinul lor isi arata adevarata valoare dupa X ore de stat in decanter, la temperatura de...
Si eu incerc, pe cat posibil daca mai exista materie prima, sa revin asupra unor vinuri, nu mai dau din prima (uneori) cu batul in balta, urmand sa-mi schimb impresia la sfarsit.
Mihai, eu ii inteleg pe acei producatori care nu participa la concursuri. Poate nu de la noi, unde multi ar avea nevoie de promovare moca, vorba ta. Dar, de obicei, la concursuri nu participa fix aceia care considera ca nu au nevoie de asa ceva. Sa dovedeasca ce? Atata vreme cat vinul lor are o reputatie, o calitate constanta si se vinde, de ce ar participa? Am mai dat eu un exemplu cu unul din California care participa intens la diferite concursuri si avea o rata de castig de 50%, fix cu aceleasi vinuri peste tot. Omul si-a pus anumite intrebari despre utilitatea finala a concursurilor si a renuntat sa mai participe.
Sa stii ca, paradoxal, eu consider ca prin astfel de concursuri, cel care pierde e tot vinul de fapt. Consumatorului i se ofera o iluzie a vinului cel mai bun, mare castigator, etc. Si se trec cu vederea invinsii, poate pe nedrept zic eu. Da, la momentul ala, un vin s-a prezentat mai bine decat ceilalti. Dar asta inseamna automat ca celelalte n-ar fi mai bune? Poate nu s-au bucurat de aceleasi circumstante mai degraba. Ma rog, am eu niste idei mai ciudate in privinta asta, de aceea prefer sa acord sanse tuturor, in conditiile impuse de mine, nu de altii :) Si de multe ori, rezultatele sunt surprinzatoare. Vorbim totusi de un lichid in continua transformare, nu de cursa unor masini de mare viteza pe un circuit...
Avand in vedere ca avem 4 producatori si 2 vinuri, toate cu preturi nelalocul lor, mie mi se par interesante aceste concursuri, terminam repede categoriile, nu suntem ca respectivul american. E de studiat parerea proprie ca participant, versus marele public, versus specialistii. Asa...intru propasirea unor preturi corecte, si lasand la o parte partinirile care deja se vad din avion pentru cine are ochii indreptati intr-acolo. Pentru ca mi se pare ca exact asta au de ascuns producatorii care urasc aceste evenimente. Nimeni dintre cei scumpi nu accepta comparatii blind. Noi e prosti si ei e destepti ;). Vreau buletin de analiza LA VEDERE, vreau sulful scris pe eticheta, vreau conditiile de pastrare scrise tot acolo (Tohani-ul a ...gresit si a facut asta candva..a scris 15-25 de grade si a fost ejectat din toate h-mk-urile). Ce sa mai zic de ceilalti care n-au catadicsit niciodata sa faca acest pas? Oricum ne vor pacali zeci de ani de-acum incolo, macar sa stim un minim din chimia acelui lichid, sa nu murim peste 5 ani aiurea!
Dar sa ramanem la aerare: as fi pus o poza cu un decanter mult mai fancy :))
Mihai, asa este, dar faza asta cu participarea se aplica mai mult la noi. In afara, cred ca se intampla ce am zis mai sus. Sa fim sinceri, nevoie de medalii au cei care se zbat in necunoscut, nu aia care vand vinuri la sute de euro sticla :)
Absolut nimeni nu are nici un interes sa prezinte publicului informatii de genul celor enumerate de tine. Nici cei ieftini nici cei scumpi :D Si asta e valabil pt toate produsele de oriunde. Cu toate ca la produse alimentare sunt ceva mai transparenti...
Aoleo, crezi la miezu' noptii imi mai ardea de decantoare fancy? :))
Ce va preocupa pe voi la 5 dimineata..:)) Am programat de cateva zile o postare cu privire la decantare. Acum mi-ati dat impulsul necesar...
I'll be back!
P.S. ca intotdeauna vad ca parerile sunt impartite...mai ales cand vine vorba de concursuri&Stuff
Dane, e si normal sa fie pareri impartite :) Asta-i frumusetea unei discutii pana la urma, daca toata lumea e de acord cu toata lumea, n-ar fi boring?
Da..corect..si mie im plac parerile impartite..:)
Trimiteți un comentariu