Iar concursuri, iar medalii, iar preturi umflate?

luni, 14 mai 2012

Tocmai ce s-a lansat vestea ca Romania a castigat 3 medalii de aur si 10 de argint, la ultima editie a Concours Mondial de Bruxelles.

Iata si lista fericitilor castigatori:

Medalii de aur: Sauvignon Blanc Livia 2011 (Crama Girboiu), Muscat Ottonel Ambrosio 2011 si Tamaioasa Romaneasca 1989 , ambele de la Vincon Vrancea.

Medalii de argint: Chardonnay Anima 2011, Chardonnay Karakter 2011 (Aurelia Visinescu), Bendis Brut Rose 2011 (Vigna), Chardonnay Budureasca 2011 (Budureasca), Feteasca Regala Clasic 2011, Sauvignon Blanc Premiat 2011 (Jidvei), Sauvignon Blanc SEC de Murfatlar 2011 (Murfatlar), Chardonnay Sole 2011, Sole Roze 2011 (Cramele Recas) si Chardonnay Theia Limited Edition 2011 (Cramele Halewood).

Dupa cum stiti deja, nu ma impresioneaza foarte tare astfel de medalii obtinute pe la diverse concursuri. Dar sa zicem ca in cadrul unui concurs de asemenea anvergura, acest aspect atarna ceva mai greu in balanta.

Si acum, cateva probleme:

1. Incepe deja sa devina haioasa situatia cu marele concurs de la Bruxelles, care nu se mai desfasoara la...Bruxelles. De data aceasta, locatia a fost Guimaraes, Portugalia. Asta imi aminteste de marile tururi cicliste, unde e o moda sa incepi cursa prin alte tari, fara nici o legatura cu numele si traditia Turului respectiv. Anul asta, Il Giro a stat aproape o saptamana in Danemarca, de exemplu.

2. Stiu ca rezultatele de mai sus se afla in linia obisnuita a numarului de medalii romanesti obtinute la acest concurs. Totusi, mi se pare cam putin, mai ales ca pe la noi s-a nascut in ultima vreme, un val de pretentii si preturi pe masura. Sunt curios care a fost numarul total al probelor inscrise de Romania.

3. Este ciudata lipsa macar a unui vin rosu, din lista medaliatilor. Doar albe, plus 2 rose-uri (dintre care un spumant). De asemenea, nu ma mai mira ca, din cele 3 medalii de aur, 2 sunt luate cu soiuri aromate (Muscat si Tamaioasa).

 4. Sunt curios cat vor fi influentate preturile viitoare de catre medaliile obtinute. Ca asa e la noi: hop medalia, pac si pretul la pompa creste.

La final, felicitarile mele celor medaliati!

Presimt un val de informari pe facebook :D




14 comentarii:

Dan spunea...

Iar vituperam in van pe blogguri si pe Facebook...
Corul de babe (aka blogerri) e deja rodat cu chestia asta, semn clar ca nu ne aude nimeni..:))

Eu zic asa: cand mai apare cate o "autolauda" pe FBK, pe langa tonele de "mindless likes" ce urmeaza, sa punem rapid intrebarea: "Unde putem gasit vinul respectiv, cand si la ce pret?"

Si eu sunt curios cine a mai trimis probe si mai ales ce? Albele intr-adevar au iesit bine in 2011 cam peste tot...asta am putut constata la ultimul Goodwine.

Ciprian spunea...

pai am vazut ca George deja a inceput sa intrebe in stanga si-n dreapta :))

Dan spunea...

Cred ca erau intrebari retorice..:))

Ciprian spunea...

ehh, o intrebare nu strica acum

George Mitea spunea...

Eu cred ca esenta participarilor la astfel de concursuri nu este plusul pe piata interna (deci nu cred sa vezi scumpiri), unde o bulina in limbi straine nu reprezinta un criteriu de achizitionare, decat eventual pentru grupul celor 20 de ciudati. Aceste medalii au sens pentru piata externa, unde dupa cum stim, pretul nu numai ca nu urca dar chiar scade, fata de pita interna.
Iar referitor la intrebari: in afara de Murfatlar si Jidvei ceilalti doi din big 4 nu raspund la intrebari, oricat de nevinovate ar fi. Iar sa intrebi un producator gen Recas sau Sahateni daca au trimis si vinuri rosii acolo e inutil: nici eu nu as raspunde in locul lor. De ce? Pentru ca au trimis, desigur. Dar a recunoaste asta inseamna a recunoste ca vinul rosu din 2011 nu e chiar genial pentru ca nu a luat medalii inca. Ceea ce e evident fals, chiar eu sunt convins ca pe anumite soiuri vom vedea bombe din 2011.

Ciprian spunea...

George, om trai si om vedea; vorba ta, mai intai sa le vedem si pe piata, dupa aia mai discutam.

Faza cu "ascunderea" unor asemenea informatii mi se pare de-a dreptul puerila, daca asa gandesc producatorii. Se pare ca fara o medalie atasata, nu mai exista vin bun in lumea asta :)) al dreacu' treaba

George Mitea spunea...

Presupun ca n-au trimis 2011, fiind prea devreme pentru rosiile remarcabile din anul trecut. 2010 n-a fost cel mai bun an, cum stim, iar pe 2009 le-or fi trimis anul trecut, cine stie, sau asteapta ceva mai pe toamna.
Iar de scumpiri, tocmai deoarece am urmarit concursul in ultimii ani pot concluziona ca nu se vor mari preturile. la cate medalii au obtinut principalii suspecti (recas, serve, halewood visinescu, etc) ar fi trebuit sa devina inaccesibile. Bine, unele sunt destul de scumpe oricum, n-au nevoie de premii:)
Cum spuneam: concursurile acestea conteaza pentru anumite piete, nu prentru intern. Ori acolo arginturi la 3-5 euro gasesti destule.

Dan spunea...

Deci pana la urma dupa ce concurs ne luam? :)))
La rosii probabil ca ar fi venit randul celor din 2010..care cum spunea si George mai sus nu a fost un an tocmai "fericit" ...
Recas nu a scos Uberland-ul in anul respectiv tocmai din motive de lipsa de materie prima corespunzataore si asta spune destul, macar depre ei si de fapt si despre altii...

Ciprian spunea...

George, asa sa fie cum spui; oricum, nu ma asteptam la scumpiri mari, dar eu tot cred ca vor mici ajustari in cazul unora, nu la toti. SERVE de obicei nu face asta, in rest nu bag mana-n foc. Si bulina de castigator la Bruxelles cam apare de obicei pe vinurile noastre, imi amintesc din anii trecuti (halewood si vincon) :)

Ciprian spunea...

Dane, un producator bun se vede in anii mai putin fericiti, asta cred eu :) Vorba francezului: daca intr-un an excelent, nu esti in stare sa faci un vin bun, inseamna ca nu ai ce cauta in meseria asta. Mai pe romaneste, teoretic, in anii foarte buni oricine ar trebui sa scoata vin bun, In anii mai prosti se va vedea cine se pricepe cu adevarat

Ciprian spunea...

Aici nu vorbesc de cuvee-urile smechere, ci de vinurile din gamele inferioare; daca vrei sa scoti ceva decent, poti face o selectie mai riguroasa a "materialului"; atata timp cat la noi principalul off va fi cantitatea la hectar obtinuta, selectia cade in plan secund...

Mihnea Mironescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihnea Mironescu spunea...

Eu cred ca totusi conteaza medaliile si in intern, aduceti-va aminte cate de rapid a pus Recas abtibildul cu argintul impuscat la Mondial du Syrah cu Cocosul acum cativa ani. Primele loturi n-aveau nimic, si cum au luat medalia au aparut loturile cu stickerul. Sau l-au pus cu manuta pe stocuri :-)

Fara gluma, cred ca aceste stickere vand cel mai bine vinul, il scot din anonimat. Cunoscatorii stiu mai bine de atat, dar ceilalti se mai uita si la de-astea.

Ciprian spunea...

Mihnea, ai perfecta dreptate. Marketing-ul ca marketing-ul dar tare imi e ca in mintea multora ace medalie creeaza impresia ca vinul cu pricina e cel mai tare din parcare. De aceea, eu as dori sa vad publicata o lista cu toate "masinile" din parcarea respectiva. Sa stiu si eu daca ne-am batut cu mertzanu' sau tot cu vreo Dacie locala :))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp