Dupa cum va spuneam in postarea anterioara cu privire la acest vin ce urma sa fie scos la licitatie, eram tare curios care va fi suma de achizitie. Cei care credeau ca nu se va scoate o suma prea mare pe aceasta sticla, s-au inselat amarnic. Inca o data, s-a demonstrat ca goana dupa trofee de genul asta nu are limite.
Conform site-ului Artmark, sticla in cauza s-a vandut pentru uriasa suma de 15.000 Euro! Exact, ati citit bine, nu e nici o gluma. Cum estimarile erau undeva intre 9.000 si 12.000 Euro, e clar ca acestea au fost cu mult depasite. Sunt mirat? Nicidecum, ma asteptam la asa ceva. Un scurt film al licitatiei il puteti viziona aici.
Ceea ce m-a amuzat copios, dar m-a si enervat in acelasi timp, a fost urmatoarea mentiune in articolul cu pricina: "În prezent, acest soi de struguri, unic în lume, se găseşte numai în podgoria de la Segarcea, pe o suprafaţă de 1,5 ha de vie, plantată în anul 1904." Pe bune? Numai la Segarcea? Hai la lasam astfel de afirmatii deplasate si complet rupte de realitate, sa dam un search pe Google si sa vedem ce zice Wikipedia. Si mai curios este ca aceasta mentiune nu era prezenta in descrierea initiala a lotului.
Putina decenta, se poate?
Toamnă gri-albastră
Acum 6 zile
14 comentarii:
Eu am inteles ca varianta roze e unica - Segarcea only, celelalte doua se mai gasesc...
Berbecutio, in descriere se vorbeste de soiul Muscat de Frontignan, da? Acest soi are diverse denumiri si expresii in diverse locuri ale planetei asteia. Varianta rose se gaseste mai ales in Alsacia, Australia sau Africa de Sud. Sa ai o asemenea pretentie de unicitate mi se pare o tampenie. De unde au tras ei concluzia asta, au cutreierat toate plantatiile lumii si u vazut ca-s singurii?
Si sunt sigur ca acest "numai" nu exista in dscrierea lotului atunci cand l-am vazut prima oara. Ceva imi spune ca a fost modificat intre timp pasajul respectiv
Ideea este ca, daca se numeste Tamaioasa Roza la noi, nu inseamna ca este unica ci ca la ni se gaseste sub o alta denumire. Ia uite ce se spune:
"While technically a white grape, there are strains of Muscat Blanc à Petits Grains vines that produce berries that are pink or reddish brown. The same vine could potentially produce berries of one color one year and a different color the next.[1] These strains are more prevalent in Australia, where the grape is also known as Frontignac and Brown Muscat. South Africa's Muskadel strain tends to show the same darker characteristics.[2] Variants where the differing grape colour is stable are typically classified as separate grape varieties Muscat Rouge à Petit Grains for red skin colour and Muscat Rose à Petit Grains for pink skin colour."
si inca ceva informatii aici
http://en.wikipedia.org/wiki/Muscat_Rose_%C3%A0_Petit_Grains
Siii, daca ma mai tine bine memoria :)), de fapt acest soi este unul si acelasi cu Busuioaca de Bohotin. Sau varianta Muscat Rouge, ceva pe acolo, dar vorbim de acelasi Muscat de Frontignan
Imi recunosc incompetenta. :) Si tin pe aceeasi cale sa-l felicit pentru achizitie pe cumparator - a facut afacerea secolului. :))
Sunt curios si cine e "somelierul invitat" mentionat in articol.
Sorin,
Toate informatiile pe care le-am gasit imi confirma faptul ca varianta rose a acestui Muscat nu se gaseste doar la noi. Doar ca se numeste altfel in functie de arealul unde poate fi gasita - o chestie normala, nu? Vorba lui Alin, singura chestie unica la acest vin este pretul :))
Cumparatorul a facut afacerea secolului daca va reusi sa o dea mai departe, la un pret si mai mare :D
Din poza, imi pare a fi Marian Timofti, chiar n-am gasit alte info, imi dau cu presupusul
Deci s-a gasit pana la urma un speculant..:) Ce sa zic? Ma asteptam...
As vrea sa o vad si cine o bea in direct la televizor (eventual pe OTV la o ora de maxima audienta..).
Povestea asta incepe sa devina un "Billionair's Vinegar" autohton...
Informatia asta cu "singura plantatie din lume" e de pe site-ul producatorului (http://ro.domeniulcoroanei.com/domeniul_coroanei).
Si eu am muscat-o cand am scris despre Tamaioasa Roza 2009, ulterior Razvan Jurca mi-a atras atentia intr-un comentariu pe blog ca nu e atat de unica Tamaioasa asta Roz - http://vinuldeduminica.blogspot.com/2011/01/tamaioasa-roza-2009-domeniul-coroanei.html
In termeni juridici, cred ca asta se cheama reclama mincinoasa :)
Bogdan,
Exact asta e - reclama mincinoasa :) As dori sa stiu si eu cum au ajuns cei de la Segarcea la o asemenea concluzie; a omologat cineva chestia asta oficial, s-au verificat toate plantatiile lumii sau cum? Sa fim seriosi. Imi inchipui ca nu mai exista plantatii foarte mari la nivel mondial, dar asta nu inseamna ca acest soi mai poate fi gasit doar la noi.
Si mai e ceva in prezentare, din cate tin minte: se mentioneaza ca soiul e originar din Franta - wronf, este originar din Grecia, doar ca a devenit cunoscut in Franta, ca multe alte cazuri, de altfel
Chiar nu l-am cumparat eu :)). Dar am indoieli in continuare:
1. ala care a dat atatia bani pe ea o fi fost retardat? pardon, reformulez: mai putin informat decat noi?
2. vreau sa vad o sticla de vin facuta exact din acest soi oriunde in lume.
:)) Berbecutio, crezi ca un ins informat cum trebuie ar fi dat atata banet pe o astfel de sticla? In primul rand, o sticla cu un nivel ca al celei in cauza ar fi trebuit sa plece de la un pret mai mic. Nu astfel de detalii tehnice au stat la baza acestei vanzari.
Daca nu se gaseste ceva pe net, nu inseamna ca nu exista. De ex, in Alsacia, Muscat Rose este folosit in cupajul care iese sub denumirea de Muscat d'Alsace. Eu vreau sa vad intai dovezile clare ca acest soi este unic si se gaseste doar la Segarcea. Ei trebuie sa vina cu detalii in acest moment, ei au facut primii aceasta afirmatie...
iaca ceva aici :D este vorba de un sinonim al aceluiasi Muscat Rose:
http://comerbeberlazer.blogspot.com/2010/02/moscatel-roxo-coleccao-privada-domingos.html
Red Frontignac este un alt sinonim:
http://www.kellermeister.com.au/Kellermeister_Range/2010_Red_Frontignac_Rose
Singura chestie unica e denumirea de Tamaioasa Roza, logic, pt ca tine de arealul de producere; in rest, soiul asta se gaseste sub diverse denumiri
Deci lingvistic e unica..:)
Trimiteți un comentariu