Jean Paul Brun Morgon 2010 - Terres Dorees (Franta)

duminică, 30 octombrie 2011

Acest minunat vin a fost perfect descris si de George, aici. Jean Paul Brun este unul dintre producatorii cei mai importanti din zona Beaujolais si un individ cu o filozofie proprie, de la care nu a abdicat de-a lungul carierei sale. Si vorbim aici de peste 30 de recolte supervizate direct de catre acest insolit personaj. Vinuri cat mai naturale, fara drojdii selectionate sau alte enzime care mai de care mai fistichii, sulfiti in cantitati minuscule. Mai pe romaneste, un Gamay produs de Brun nu va aminti vreodata de nu stiu ce Merlot din lumea larga sau de vreun Brunello. Veti avea parte de un simplu Gamay, asa cum l-a lasat Mama Natura, cu potentialul si toate limitarile sale. Dar sa trecem si la acest Morgon 2010, un cru Beaujolais, deci fara nici o legatura cu posircile pe care le puteti gasi sub denumirea de Beaujolais Nouveau.

O culoare rubinie stralucitoare. Un nas putin retinut la inceput, dar dupa vreo jumatate de ora in pahar incep sa sara notele de fructe proaspete - zmeura, capsuni, cirese. Dupa care navalesc nuantele florale si usor condimentate, dar si puternice aluzii pamantoase si de carne cruda. Gustul continua fidel ceea ce se intampla in cazul nasului. Suculent. cu o senzatie carnoasa, de plinatate, fructe bine coapte, visine, cirese negre. O mineralitatea specifica si un final lung, dominat de condimente. O aciditate perfecta si tanini fini, greu perceptibili dar in mod clar prezenti sub patura fructelor. Ceea ce m-a impresionat cu adevarat a fost echilibrul impecabil al acestui vin. Totul vine in ordinea care trebuie, iar structura este impresionanta pentru un soi considerat ruda mai saraca a Pinot Noir-ului.  


Un exemplar autentic, fara machiaje inutile si o raritate in peisajul vinurilor moderne. Vorba lui George, "un vin plin de viata". La cei 11 euro, cat am dat pe sticla, nu prea are termen de comparatie cu vreun exemplar autohton. Din pacate, in aceasta gama de pret, la noi cei mai multi incearca sa stoarca la maxim bietii struguri, sa foloseasca baric din abundenta si sa intervina la greu, doar pentru a da impresia de vin serios. Sticla achizitionata de la un comerciant belgian.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp