Cocosul Chardonnay 2009 - Recas (Romania)

luni, 16 august 2010

Nu voi insista din cale afara asupra acestui vin, despre care George a amintit in ultima lui postare. George, ai legatura:

"Chardonnay Cocosul 2009, Recas. A fost trupa de deschidere la concertul eveniment Uberland 2007. Avand in vedere canicula, s-a prezentat bine, ca un chardonnay atipic, virat spre sauvignon blanc, in care doar notele unctuoase amintesc de celebrul strugure. Proapat, cu nas floral, gust citronat, cu grapefruit, portocala, banana, vanilie, soc (socata), tamaie. Aciditate foarte buna. Un vin reusit, potrivit in pret (25 lei), care are un singur cusur: lasa in postgust note usor neplacute, fructe prea coapte, cu un iz dulgeag si drojdios (am zis “un iz”, nu ca ar avea gust de maia). Prima oara cand l-am incercat i-am dat 82. Sa-i fie de bine!"

Parerea mea coincide in cea mai mare parte cu cea de mai sus, doar cu unele mici amendamente. La inceput, am agreat vinul, dar dupa alte 2 pahare a inceput sa nu-mi mai fie chiar atat de mult pe plac. Sunt de acord sa aplicam metodele de vinificare ale Lumii Noi, dar macar sa le aplicam cum trebuie in functie de soi. Mirosul acestui Chardonnay mi-a adus instant aminte de un Sauvignon Blanc neo-zeelandez, prin notele puternic ierboase si de soc.Gustul a fost ok la inceput, destul de onctuos si persistent. Doar ca, dupa vreo 15 minute, mie mi s-a parut ca acest vin s-a "rupt" la propriu: intrare buna, mijloc dominat de aciditate si un final drojdios, putin cam neplacut. Pur si simplu echilibrul s-a dus, iar vinul a devenit putin confuz si dezlanat in comportament. In final, as putea spune ca este un vin de vara decent.

Acum, cred ca ati observat ca evit sa dau note vinurilor; nu cred in acest sistem. Dar, pentru conformitate, daca ar fi sa apelez la asa ceva, as fi destul de exigent. Ceva in stilul lui Antonio Galloni (Wine Advocate), un critic care, desi lucreaza pentru Parker, este mult mai rezervat cu notele acordate vinurilor. Asa ca, pe scara Galloni (care e, de fapt, scara Parker), nota pentru acest Cocos s-ar situa undeva pe la 77-78 de puncte. Haideti ca nu am scazut foarte mult fata de nota lui George :)

3 comentarii:

George Mitea spunea...

Bun, deci nota mea e exact la mijloc intre vinul.ro si a ta. Statistic sunt bine:))
Apoi, cred ca dezechilibrarea vinului s-a produs pe fondul incalzirii sale.

Ciprian spunea...

Chiar daca a avut probleme in urma incalzirii, tot nu e un semn bun si spune destul de mult despre structura sa fragila :)

Berbecutio spunea...

La prima experienta mi s-a parut si mie cam dezorientat, insa chiar azi am avut-o pe a doua (mare smecherie Wine-Flight-urile astea) care mi-a facut o impresie buna. Si n-am mai pus asa mult in balanta vanilia si baricul :P. Nu pot insa sa nu zic ca pretul a scazut de la 25 la 20 printre negustorii mari. Raportul calitate/pret e ceea ce cautam toti zi de zi.
In clasamentul personal a primit 81,5 pct. Adica un sistem personal in care au loc in proportie de 90-95% doar albe seci. Si asta (din cele 120 de bucati marcate) e doar al doilea care are o nota fractionata. Mi-a fost greu sa-l incadrez intre cele 5-6 care au primit pe parcursul vremii 82 sau cele care au avut 81. Deocamdata am Sole-ul baricat de Recas campion la 90pct, asa ca daca aveti sugestii superioare..be my guest.
Va provoc la un wine-taste prin toamna cand probabil voi veni la Galati!

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp