In ultima vreme, am cam neglijat descrierea unor vinuri reprezentative din Bordeaux. Asa ca voi relua "ora povestirilor", prin a va face cunoscut un vin deosebit si care poate fi incadrat oricand la capitolul valoare ca raport calitate-pret. Este vorba de Chateau Chasse-Spleen, un nume care se bucura de un respect deosebit printre cunoscatorii si iubitorii de Bordeaux.
Chateau Chasse-Spleen este proprietatea cu cea mai mare notorietate din Moulis, o comuna mica si foarte des trecuta cu vederea din zona Medoc. Cum putina geografie nu strica, Moulis este flancata de St. Julien la nord si de Margaux la sud. Cu ocazia clasificarii din 1855, aceasta comuna a fost lasata cu ochii in soare, nici o proprietate de aici nefacandu-si aparitia pe lista finala. Daca s-ar face vreodata o revizuire a clasificarii din 1855, Chasse-Spleen ar fi un candidat sigur pentru o promovare la statutul de grand cru classe. Totusi, la acel moment, proprietatea in cauza nu exista ca entitate independenta, ceea ce face ca absenta ei din lista sa nu fie surprinzatoare. In consecinta, actualii proprietari trebuie sa se multumeasca azi doar cu statutul ceva mai "umil" de Cru Bourgeois. Dar aceste detalii pot avea o mare importanta doar pentru cei obsedati de clasamente si cifre. Pentru cei familiarizati cu vinurile de Bordeaux, micile detalii conteaza mai putin; ei stiu adevarata valoare a fiecarui chateau, indiferent de clasificari. Iar Chasse-Spleen se bucura de un respect deosebit, fiind clasat fictiv de unii critici la rangul de troisième cru (grand cru classe de categoria a 3-a).
Scurta istorie
Istoria acestei proprietati poate fi urmarita pana in anul 1560, cand inregistrarile vremii consemneaza aici existenta plantatiilor de vie. In acele timpuri, proprietarul acestor pamanturi era un anume Grenier, nume care a evoluat de-a lungul timpului in Gressier. Cert este ca familia respectiva a pastrat controlul proprietatii cunoscute pe atunci ca Grand-Poujeaux, pana la divizarea acesteia in anul 1822. Principala cauza a disolutiei a fost reprezentata de dificilele legi franceze privind dreptul de mostenire. Astfel, jumatate a continuat sub numele de Chateau Gressier-Grand-Poujeaux (nume sub care se vinde si astazi vinul). Cealalta jumatate a trecut sub controlul familiei Castaing, descendenti ai amintitilor Gressier; aceasta portiune va deveni in timp ceea ce cunoastem astazi drept Chateau Chasse-Spleen. Aceasta situatie a continuat intre anii 1830 si 1860 atunci cand, sub directia lui Jean-Jacques Castaing, Chasse-Spleen a luat nastere ca proprietate independenta. Din pacate, cam tarziu pentru a fi prezenta in clasamentul din 1855...
Bineinteles, oricine l-a citit vreodata pe Baudelaire, ar trebui sa remarce o stranie asociere cu marele poet in numele acestui chateau. Circumstantele in care a luat nastere numele proprietatii sunt invaluite intr-o aura de mister si legenda. Si iata cum o aparent banala istorie a unui chateau din Bordeaux, poate deveni brusc interesanta. Exista doua teorii privind nasterea acestui nume. Prima sugereaza ca numele este legat de poemul Spleen (evident), al lui Charles Beaudelaire, cel care a vizitat domeniul la un moment dat. A doua teorie il crediteaza pe la fel de celebrul Lord Byron, cel care a declarat ca vizita sa la acest chateau a facut minuni pentru starea sa generala, un adevarat "remède pour chasser le spleen". Indiferent de varianta pe care o preferati, un lucru este cert: la granita dintre secole, Chasse-Spleen era un domeniu cu reputatie solida in Bordeaux. Dupa o perioada destul de tulbure in care s-au perindat mai multi proprietari, domeniul este achizitionat de Jacques Merlaut, la inceputul anilor 1970. In 1976, acesta a incredintat controlul familiei Villars. Bernadette Villars, o fosta profesoara devenita vinificator, a implementat un program sustinut de modernizare a instalatiilor, propulsand Chasse-Spleen in elita producatorilor din regiune. Dupa moartea tragica a sotilor Villars, proprietatea a revenit celor doua fiice, Celine si Claire. Aceasta din urma a preluat si sarcinile a tot ceea ce inseamna procesul de vinificatie, iar calitatea vinului produs aici a crescut de la an la an.
Via si Vinul
Viile domeniului sunt puternic parcelate si sunt situate nu departe de Arcins, la sud de satul Grand Poujeaux. Solul este compus in principal din pietris Garonne, combinat cu ceva argila calcaroasa.. Cele 80 ha de vie, cu o varsta medie de 30 ani, au ca soi predominant Cabernet Sauvignon-ul (73%), urmat de Merlot (20%) si Petit Verdot (7%). Strugurii sunt culesi manual. Fructul este fermentat in cuve de inox si ciment, cu temeperatura controlata, ai apoi pastrat intre 12 si 14 luni in butoaie de stejar (dintre care, 40% sunt noi in fiecare an). Se obtin circa 28 000 cutii de grand vin, Chateau Chasse-Spleen, si circa 14 000 cutii dedicate celor doua vinuri secundare, L'Ermitage de Chasse-Spleen si L'Oratoire de Chasse-Spleen.
Alaturi de Chateau Poujeaux, Chasse-Spleen este unul dintre favoritii multora, printre care ma numar si eu. Calitatea acestui vin este constanta, indiferent de anul recoltei. Intr-adevar, dupa cum am mentionat si mai sus, statutul sau de cru bourgeois ii poate indeparta doar pe cei care au prejudecati majore si judeca doar in functie de clasamente. Odata ce ai gustat acest vin, iti dai seama ca ofera mult mai mult decat rangul sau. Dar, in acelasi timp, Chasse-Spleen ramane si unul dintre putinele vinuri din zona inca traditionaliste, fara a aluneca inspre un stil modern, doar de dragul unor note mai mari din partea criticilor. In concluzie, daca iubiti stilul traditional, cel care pune accent pe terroir, structura si eleganta, acest chateau este o alegere perfecta. Cat priveste pretul, acesta variaza destul de mult in functie de recolta si sursa. Sa spunem ca il puteti gasi in intervalul 25-50 Euro, preturile mai mari fiind, de obicei, pentru recolte mai vechi si legendare. Si din acest punct de vedere, Chasse-Spleen ramane una dintre marile valori ca si raport calitate-pret, atunci cand ne raportam la situatia actuala din Bordeaux.
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu