O veste trista a venit din Bordeaux, pe filiera Decanter. Mereu tanarul Thierry Manoncourt, proprietarul celebrului Chateau Figeac, a murit vineri, la venerabila varsta de 92 ani.
Acest om remarcabil, din toate punctele de vedere, a condus Figeac timp de 63 de ani, dupa ce a preluat proprietatea in 1947. Toti cei care l-au cunoscut pe Thierry sunt de acord ca acesta a personificat tot ce este mai bun in Bordeaux: implicare activa in activitatile din regiune, mereu deschis vizitatorilor si dornic sa povesteasca minunata istorie a domeniului si a vinurilor sale. Intr-adevar, foarte putini proprietari din aceasta zona dau dovada de o asemenea dedicatie si deschidere catre iubitorii de vin.
Cel mai mare regret pentru Thierry din ultimii ani, a ramas esecul de a promova Chateau Figeac la rangul de Premier Grand Cru Classé (A), in aceeasi liga cu Chateau Cheval Blanc si Chateau Ausone. Petitia sa nu a fost respinsa pe motive de calitate ci de pret, astfel ca Thierry a simtit din plin ironia ca Figeac a fost penalizat pentru lipsa sa de lacomie.
Sa-ti fie tarana usoara, Maestre...
Do you Magnum?
Acum o săptămână
5 comentarii:
Adică cum? Au zis că vinu respectiv nu-i destul de scump ca să fie clasat drept foarte bun? Măi să fie!! Asta da definiţie a snobismului pur! Şi vorba aia, nici măcar nu-i liga lui Mitică sau mai ştiu io ce colecţie de VIP-uri băştinaşe! Şi-atunci... unde să fugi? Că doar prostia-i peste tot la ea acasă şi e poliglosolală! :))
Mda, asta-i situatia pe acolo; clasarea cat mai sus atrage dupa sine si preturi mari; se ia in calcul si aspectul asta, iar Thierry nu a fost de acord cu asa ceva. Dar astfel de clasamente conteaza doar pt maniacii care cumpara exclusiv dupa asemenea criterii. Cunoscatorii stiu ca asta nu conteaza foarte mult, mai ales ca sunt o gramada de vinuri care prefera sa ramana in afara sistemului, cu toate ca au calitatea necesara de a intra in el. Exemplul cel mai elocvent e Pomerol-ul, care nu are un sistem de clasificare oficial dar unde toti cunosc calitatea vinurilor de acolo si preturile mari ale unor domenii ca Petrus, Lafleur sau Le Pin. Si in Medoc exista astfel de cazuri, cu Ch. Sociando Mallet sau Ch. Gloria, care au preferat sa ramana in afara sistemului de clasificare, cu toate ca puteau intra fara probleme.
O singură întrebare mă frământă: io unde găsesc din vinurile despre care scrii? Că-mi lasă gura (numai) apă... şi de-atâta apă, mi-e că se-ndoieşte vinu.
:)) Onofre, cateva dintre vinurile despre care scriu le poti gasi la Vinexpert (vezi pe site-ul lor) sau Comtesse du Barry. Problema la noi sunt, normal, preturile umflate fata de cele din afara. Pentru vinurile de Bordeaux sau alte regiuni, eu ma orientez catre distribuitori din afara. Daca esti interesat de ceva, imi poti scrie la adresa de e-mail din profilul meu.
Scriu mult despre Bordeaux pt ca e principalul meu domeniu de interes si asta ma pasioneaza cel mai mult. Vinurile le poti gasi in mii de locuri, totul e sa ai finantele :D
OK, got it. Oricum nu vreau să consum toată producţia viticolă, ci doar să-mi clătesc papilele şi neuronii de berea asta ubicuă. :) Aşa că să te-aştepţi... ;))
Trimiteți un comentariu