Mereu am avut o slabiciune pentru acest soi piemontez pe numele lui de scena, Nebbiolo. Este principalul "vinovat" pentru obtinerea celebrelor vinuri Barolo si Barbaresco. Mereu m-a frapat si fascinat deopotriva usurinta prin care combina delicatetea si fragilitatea cu forta bruta, cateodata de-a dreptul monstruoasa. Mereu l-am vazut ca pe un Pinot la puterea a cincea sau un Beaujolais la puterea a zecea
Acest Nebbiolo produs de Tenuta Carretta, mi-a picat in mana (si in gura) prin amabilitatea celor de la Unvinpezi. Voi folosi recenzia facuta cu acea ocazie:
"Dupa ce am incercat acest Nebbiolo, pot spune cu siguranta ca sintagma
"baby Barolo" i s-ar potrivi de minune. Olfactiv, am fost chiar
impresionat de precizia prin care aromele vin in valuri de intensitate
medie: note pamantoase, cirese, fragute, condimente, frunze vestejite si
petale uscate de trandafir. La nivel gustativ, lucrurile stau la fel de
precis, cu mult fruct light dar bogat si suculent. Aciditate buna si o
structura taninoasa tipica soiului, care iti prinde papilele ca un
cleste. Finalul mediu readuce atacul de cirese, dublat de aluzii fine de
condiment. Va recomand o aerare de cel putin jumatate de ora inainte de
consum."
De obicei, un Nebbiolo d'Alba se prezinta ca fiind o varianta ceva mai abordabila decat un Barolo si de consumat inaintea fratelui sau mai mare. Totusi, in acest caz, am sesizat o structura asemanatoare cu mai marii zonei, structura care a ramas intacta chiar si a doua zi. Din fericire, fructul face fata cu brio avalansei taninoase si cred ca in circa 8-10 ani va fi o simbioza aproape perfecta. Un vin foarte bun, nu din cale-afara de ieftin dar care poate constitui o reusita introducere in universul Barolo sau Barbaresco.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu