Aceasta noua gama lansata de Lacerta este, de fapt, una mai veche: cea
intitulata Fine wine collection (Red, White, etc). Intre timp, s-a mai
umblat la concept si acum avem Cameleon. Inainte de a trece la recenzia
propriu-zisa a vinului, doresc sa multumesc producatorului pentru mostra
trimisa spre judecata.
Intotdeauna m-am intrebat care
este, de fapt, rostul unei descrieri detaliate a vinului. Disectia
aromelor, termenii pomposi gen textura, structura sau mai stiu ce iese
din jobenul "criticului" de vin. Pai sa fim seriosi, cei mai multi
oameni beau vinul fara sa se gandeasca la toate astea. Pana la urma, cui
ne adresam mai exact? Credeti ca omul care sta la o taverna, la un
restaurant, se duce la o petrecere sau alte asemenea manifestari, incepe
sa roteasca paharul de nebun si sa-l adulmece de 5 ori inainte de a-l
plimba cu strasnicie prin gura? Dupa care exclama plin de satisfactie:
85 pct de la mine! Moment in care toti ceilalti nu-l vor adula si privi
cu admiratie ci vor ridica din sprancene intr-un mod nu foarte flatant.
Cameleon
Red (CS + Merlot) m-a facut sa-mi pun din nou toate aceste intrebari.
Pentru ca este un vin care se comporta diferit in functie de cum il
abordezi. Daca preferi sa-l bei direct, fara prea multe introduceri si
fasoane pregatitoare, atunci te capeti cu un lichid foarte ok. In
schimb, daca iti activezi spiritul analitic asupra "subiectului", vei
descoperi destule probleme. Vinul este cameleonic de-a lungul a 24 ore
dar nici o transformare a sa nu mi-a declansat cu adevarat un sentiment
de placere. Principala mea problema este legata de stilul afisat, foarte
asemanator cu cel de la Alira: extractie dusa la limita suportabilului,
note grele si apasatoare, mai ales la nivel olfactiv, alcool (14,5%)
care iese aproape tot timpul la inaintare, chiar si la temperaturi mai
scazute. La acestea as mai adauga si un munte taninos cam verde si
uscat, care omoara din fasa un final deja aflat pe o panta descendenta.
Ce-i drept, dupa 24 ore, taninii se mai imblanzesc si lasa loc fructului
sa joace pe teren dar acea senzatie "verde" tot a ramas pe final. La
nivel olfactiv, mi s-a parut ca vinul se exprima cel mai bine imediat
dupa deschidere, moment in care notele clasice de Cabernet ies la rampa.
Dupa vreo 12 ore insa, totul s-a schimbat si a devenit un soi de magiun
extrem de afumat, greoi si foarte intepator. Pe scurt, vinul
schiopateaza la capitolele echilibru si prospetime. Nu voi intelege
niciodata rostul acestui stil modern, in lipsa celor doua atribute
esentiale pe care le-am amintit. Dar, dupa cum va spuneam, daca preferi
sa-l bei direct, devine chiar mult mai placut decat ceea ce rezulta in
urma unei analize amanuntite.
Cam asta este viziunea
proprie si personala asupra cameleonului rosu. Altii s-ar putea sa-l
vada altfel si sa nu fie deranjati defel de toate lipsurile pe care
le-am descris mai sus. Daca nu prea mai e asa mare diversitate sau
unicitate in lumea vinului. macar sa fie viziuni diferite in lumea celor
care il beau :)
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 3 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu