La sfarsit de an 2014: Donnhoff Grauburgunder 2013 (Germania)

vineri, 9 ianuarie 2015

Donnhoff este unul dintre numele celebre atunci cand vine vorba de Riesling. Probabil nu foarte multi stiu ca acest producator face si altceva in afara universului impus de soiul port drapel al Germaniei. Astfel, nu ar trebui sa va mire daca veti da aici peste Grauburguder sau Weissburgunder. Pentru cei neinitiati in tainele denumirilor nemtesti, primul este Pinot Gris iar al doilea, Pinot Blanc.

M-am decis ca ultimul vin incercat in 2014 sa fie acest Grauburgunder si nu am regretat nici o clipa. Ba chiar pot spune ca s-a dovedit a fi unul dintre cele mai reusite albe incercate in anul despre care vorbim deja la trecut. In acest caz, nu primeaza profilul aromatic ci modalitatea de exprimare a vinului in cauza. Trecem peste impresionantul evantai de note florale (in care predomina lacramioarele), fructele albe perfect coapte si atacul mediu, perfect continut in cochilia olfactiva. Trecem peste impresiile gustative lasate de aceleasi fructe albe, mere verzi si caisa usor parguita. Sau peste nuantele citric-minerale din final. Cu adevarat impresionanta este precizia prin care vinul ataca toate simturile. Daca doriti sa experimentati mult trambitata precizie nemteasca si in domeniul care ne intereseaza, acest Grauburgunder este o dovada vie ca realitatea depaseste mitul. Totul este perfect dozat, exista si o strucutura usor taninoasa aruncata la inaintare. Echilibrul dintre fruct si aciditate este minunat realizat. Mijlocul este superb definit, ca si cum vinul este inconjurat de un scut impenetrabil si care nu permite elementelor sa se disperseze nici o clipa.

Ma opresc aici. Pe undeva, mi-a amintit de cum se comporta Davino Rezerva alb, doar ca la o treime din pretul celui din urma. Aproximativ 10 Euro, belvini.de.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp