3 vinuri din Lidl, pe repede inainte

joi, 21 august 2014

Da, stiu, probabil am disperat pe unii cu aceste vinuri ieftine din Lidl. Imi cer scuze, dar nu ma pot abtine sa scriu, in primul rand, despre normalitate. Stiti, acel sentiment atat de rar intalnit in tarisoara noastra "originala". Nu este neaparat vorba de vinuri ieftine, ci de vinuri din import aduse la preturi ultra decente, lucru care nu prea se intampla in cele mai multe cazuri AICI. Deoarece AICI este locul unde trebuie sa suport adaosuri uriase, mai mult sau mai putin artificiale. Si m-am cam saturat de ce se intampla AICI. Pe de alta parte, nu am sustinut vreodata ca toate ieftinaturile din Lidl ar fi niste opere de arta sau macar ok din punct de vedere calitativ. Sunt si sincope, evident. Conteaza foarte mult si norocul dar si deciziile personale atunci cand e vorba sa alegi un vin. Ma rog, nu doresc sa insist in acest moment pe subiectul cu pricina, asa ca voi trece rapid la scurtele impresii lasate de 3 vinuri achizitionate cu ocazia deja celebrei saptamani iberice din Lidl.



1. Uvas Douradas 2013
- un portughez din Bairrada, soiuri exotice pentru cei mai multi, dar cam atat. Olfactiv, este oarecum ok in faza initiala, cu unele fructe exotice si cu acea senzatie de drojdii selectionate aruncate in blender. Gustativ insa, este unul dintre cele mai neutre chestii pe care le-am incercat. Arome lipsa, o senzatie apoasa, aciditate destul de ridicata si un final care se pierde instant in haul papilelor. Nu este dezgustator dar nu are pic de expresivitate. 10 lei.




2. Mezquiriz Rosado 2013
- un rose obtinut din Garnacha si care, tineti-va bine, costa 8 lei! Adica cu putin mai mult decat o sticla de Coca-Cola la 2,5 litri. Si mai surprinzator este ca, la acesti bani, am dat peste un vin perfect baubil, corect si care, bine racit, ar putea fi folosit cu succes drept companion la diverse evenimente. Nas fructat, fresh, tipic pentru un rose de linie. Exista si acea senzatie de lac de unghii, dar este ascunsa bine sub valul fructelor. In plus, apare doar cand temperatura creste. Gustativ, atacul este destul de sustinut, corpolenta usor peste medie; aciditate ok, final scurt, cu aluzii citrice. Are toate caracteristicile pe care le afiseaza 90% dintre rose-urile "normale". Am baut si rose-uri romanesti de 3 sau 4 ori mai scumpe, care nu se indeparteaza prea mult de aceasta partitura. Deci, sa-mi fie cu iertare, ok?

3. Castillo de Alcoy Reserva 2010
- un vinut care a facut ceva senzatie. Costa doar 10 lei, este medaliat cu aur la Bruxelles, a petrecut circa 1 an in butoaie, plus in jur de 3 ani la sticla. Va rog doar sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va intrebati cam cat ar costa un vin autohton tratat in aceleasi conditii? Nu este un exercitiu greu, va asigur. Olfactiv, notele lemnoase se combina destul de reusit cu cele de fruct rosu proaspat. Cirese negre suculente, apare si ceva pruna pe acolo. Gustativ, echilibrul este unul reusit, mai ales pentru un vin la acest pret. Un mix de fruct rosu suculent, condimente, taninuri coapte dar ferme si o aciditate sustinuta; toate duc catre un final scurt-mediu, fara pretentii dar curat. O Reserva spaniola ca la carte. Nu este nimic iesit din comun si nu pot intelege ce asteptari inutile ar trebui sa avem la 10 lei. Chiar nu pot sa inteleg. Cand ai nostri vor scoate asa ceva, in aceleasi conditii, am sa pup mana producatorului care va reusi performanta. Sunt in siguranta, nu-mi fac mari probleme.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp