In primul rand, acest vin mi s-a parut de exceptie judecat strict in contextul unui Bordeaux aflat la baza piramidei de clasificare. In acest caz, este vorba de o regiune extrem de underrated in universul bordolez, Cotes de Castillon, aflata la o aruncatura de butas de mult mai celebra St. Emilion. In al doilea rand, cand spun "low cost", ma raportez tot la contextul regional. Nu cred ca mai este un secret pentru cineva ceea ce se intampla cu preturile pe acolo, mai ales in ultimii ani. Astfel, cand gasesc un Bordeaux la 30 lei, dintr-o zona adiacenta St. Emilion-ului, consider ca este un pret mic. Sa remarcam si anul de recolta, 2010 fiind considerat de exceptie mai peste tot in Bordeaux. Avem de-a face cu o mica proprietate (10 ha) aflata inca in mainile familiei Meynard. Cupaj in care predomina Merlot-ul, in completare venind o doza decenta de Cabernet Franc. Ca fapt divers, La Bourree apare cu un scurt profil si in stufoasa carte a lui Clive Coates, The Wines of Bordeaux. Exigentul englez il defineste drept "good and basic", ceea ce, credeti-ma, nu e putin lucru in circumstantele date.
Olfactiv, vinul trece prin doua stadii usor diferite. Initial, am fost intampinat de mult fruct bine copt, proaspat, gen visine, cirese negre suculente, mure si prune. Notele fructate sunt completate de aluzii condimentate (scortisoara dar si o idee de busuoic). Lemnul este excelent integrat in acest moment si nu domina peisajul nici o clipa. De fapt, am fost placut impresionat de echilibrul afisat. Dupa vreo 2 ore de respirat, vinul vireaza catre note florale, fructul devine ceva mai sobru in exprimare si da un pas in spate. Urmeaza un tavalug de condimente uscate si impresii vegetale, probabil un reminder ca exista si Cabernet Franc pe acolo. Gustativ, nu ma asteptam la atata expresivitate pentru un Bdx din aceasta categorie. Corp mediu, fructul pur se exprima in voie si, cu toate ca este foarte bine copt, nu ofera vreun moment senzatia de agresivitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care Bdx este aproape imposibil de replicat prin alte parti; un exemplar obtinut ca la carte va afisa mereu acea prospetime tipica zonei, acei stropi de rafinament si eleganta care dau o dimensiune in plus unor astfel de vinuri. Nu este vorba musai de cine stie ce complexitate aromatica, ci de textura. Iar acest La Bourree are acea textura care exprima clasa si puritate. Echilibrul dintre fruct, aciditate si taninurile coapte si fine este realizat cu mare maiestrie. Repet, mai ales pentru categoria de pret la care ne raportam. Finalul este surprinzator de lung, persistent, cu note predominante de visina suculenta si condimente.
Dupa ce l-am intors pe toate partile posibile, a trebuit sa trag o concluzie evidenta: este cel mai bun Bdx low cost pe care l-am incercat pana acum. Foarte bine facut, nefortat, lasat sa se exprime in voie, la care putem adauga si caracteristicile anului de exceptie. Textbook and seamless, dupa cum ar spune englezul. Dupa cum aminteam, 30 lei, de gasit in eternul Lidl. Daca veti avea curiozitate sa-l incercati, va mai dau un sfat: mirositi paharul dupa ce ati consumat lichidul. Chiar si dupa 1 ora, nu conteaza.
The Shard and the Chard-onnay
Acum 2 zile
2 comentarii:
Doar ca o curiozitate: am vazut ca ai pomenit de "mult mai celebra St. Emilion"... La acelasi pret,acelasi an si acelasi Lidl era si un Chateau Fonguillon 2010. Imi poti spune ceva despre el? Multumesc.
Salut,
Fonguillon este un Montagne-St-Emilion, doar o zona satelit a St.Emilion-ului. Este un AOC independent. Din pacate, nu l-am incercat, deci din punctul asta de vedere nu-ti pot spune nimic
Trimiteți un comentariu