Din cate se pare, cel putin din ce am incercat pana acum, 2013 a fost un an special pentru albele romanesti. Cam peste tot. Dar in Dealu Mare, in special, au aparut unele vinuri care se indeparteaza usor de canonul zonei: extractie puternica, nivel ridicat de alcool, greutate si densitate. Ok, au fost mereu si cateva exceptii, dar nu din cale afara de multe. In ceea ce priveste pe cei de la Davino/Unicom, am observat ceva schimbat inca de la aparitia Faurarului alb. La momentul disectiei, mi s-a parut cel mai reusit de pana acum, mult mai bine integrat ca de obicei, retinut in a-si etala paleta aromatica si chiar diafan pe alocuri. Ei bine, trecand acum la gama high end a producatorului cu pricina, impresiile au ramas aceleasi. Se continua pe aceeasi linie a elegantei si a echilibrului desavarsit. Repet, aceste aspecte sunt surprinzatoare pentru mine, mai ales ca vorbim de vinuri foarte proaspete si care, de obicei, nu se manifesta astfel in tinerete.
Alba Valahica 2013 este un vin care mi-a mers direct la suflet. In primul rand, este un exemplar de o tipicitate scoala pentru acest soi. Atat olfactiv, cat si gustativ. Nu avem de-a face cu vreo mare complexitate aromatica si ma bucur ca nici nu s-a incercat vreun truc pentru a imprima vinului o impresie falsa din acest punct de vedere. Predomina notele "verzi", de caisa usor necoapta, zarzare, frunza de vita-de-vie, plus nuante florale subtile si suave. Gustativ, se continua aceeasi linie, cu mar verde in prim plan; senzatia de eleganta este la tot pasul, densitatea fructului este perfect controlata, iar atacul asupra papilelor este delicat din cale-afara. Cu toate astea, vinul nu duce lipsa de seriozitate iar structura sa are radacini bine infipte. Aciditatea este deja foarte bine integrata si contribuie din plin la impresia generala de echilibru. Final mediu-lung, cu aluzii citrice si usor minerale. Interesant este si nivelul de alcool - 12,8% - redus destul de mult fata de anii anteriori (de exemplu, 14% pentru varianta 2011).
O Feteasca Alba cat se poate de eleganta, delicata si fina, extrem de usor de baut dar si cu o structura care ii permite o evolutie in viitorul apropiat. Nu va asteptati sa coboare ingerii pe un nor si sa va cante un tril la harpa dupa ce o incercati. Dar cred ca veti avea maxim din ce este capabil acest soi.
The Shard and the Chard-onnay
Acum 2 zile
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu