Renatus 2012 alb - Alcovin Macin (Romania)

marți, 22 iulie 2014

Dupa cum am promis, voi incheia acest prim periplu exhaustiv prin Macin, cu varful de gama al albelor produse de Alcovin: Renatus. In primul rand, trebuie remarcata "ciudatenia" si originalitatea acestui cupaj: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel si Tamaioasa Romaneasca. Conform contraetichetei, rezultatul final este usor baricat dar nu este specificat si timpul petrecut in butoaie. Clasificat drept demisec.

Olfactiv, am descoperit un vin destul de complex si care incapsuleaza eficient paleta aromatica a soiurilor din componenta. Debuteaza cu note usor vanilate, verzi-vegetale si citrice; dupa care, urmeaza un spectru floral foarte placut iar la final, o gama intreaga de fructe bine coapte (mar, caisa, piersica) si note mieroase. Intensitatea este medie si bine dozata in context. Gustativ, atacul initial este unul sustinut, fructat, are greutate si prezenta consistenta in mijloc. Restul de zahar functioneaza aici in favoarea vinului, contribuind la un tablou pe care l-as putea descrie simplu, folosind un singur cuvant: complet. Bine echilibrat de o aciditate inca sustinuta si foarte bine integrata. Final destul de lung, dominat de impresii citrice, mieroase si usor picante.

La final, pot decreta ca acest Renatus este unul dintre cele mai reusite cupaje albe autohtone. Incercate de mine, bineinteles. In ciuda restului de zahar evident, reuseste sa nu cada in pacatul unui lichid greoi, plat si siropos. Ba as putea spune ca are un grad ridicat de baubilitate. Chiar l-as mai incerca peste cativa ani, lasandu-mi senzatia ca spectrul sau aromatic se poate metamorfoza in ceva si mai interesant. Online, se poate gasi si sub 50 lei, fiind o alternativa viabila la vinuri mult mai scumpe de pe la noi.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp