Perla coroanei: Davino Rezerva alb 2011 (Romania)

miercuri, 30 iulie 2014

Dupa umila mea parere, acest vin este una dintre micile bijuterii ale oenologiei autohtone. Din pacate, nu prea pot folosi astfel de etichete pentru multe vinuri romanesti dar, totusi, sunt cateva care defileaza intr-o liga proprie. Momentan sunt prea putine. Pe de alta parte, aceasta Rezerva mi-a aratat, inca o data, ce se poate obtine din "banalul" Riesling italian. Atunci cand soiul respectiv devine baza pentru varful de gama al unui producator gen Davino, incepe lupta cu propriile prejudecati si cu miturile inca bine inradacinate in constiinta colectiva.

Culoare galben auriu, intens si stralucitor. Olfactiv, intensitatea aromelor este perfect controlata. Notele lemnoase (vanilie si condimente) se impletesc de minune cu cele de fruct bine copt (caisa, mar, gutuie, plus diverse citrice) si cu nuantele floral-minerale de o eleganta aparte. Gustativ, am fost intampinat de o densitate dozata cu mare maiestrie; vinul se comporta de parca ar executa fara cusur o partitura bine stabilita inainte. Rotund, fin, elegant, cu un mijloc expresiv, o aciditate perfect integrata si un final lung, liniar si persistent, cu mult fruct diafan si aluzii picante gen ghimbir. Cei aproape 14% alcool nu se simt nici o clipa si vin sa completeze o lucrare gandita in cele mai mici detalii. Este loc de evolutie pozitiva, cativa ani in plus la sticla nu i-ar face rau defel.

Stiu care este marea intrebare: face banii au ba? Pana la urma, costa in jur de 130 lei si asta ne cam doare pe cei mai multi. Ei bine, depinde. In contextul pietei noastre dragi, si-ar merita cele 3 cifre. Da, este un vin deosebit si demonstreaza ca, atunci cand ai material de calitate si stii cum sa-l valorifici, se poate naste o lucratura minunata. In contextul pietei externe, cu siguranta se pot gasi multe vinuri asemanatoare, la preturi mai mici. Dar sa nu uitam un aspect evident al problemei: cam asa sta situatia cu majoritatea covarsitoare a vinurilor romanesti. La sfarsitul zilei, decizia va apartine in exclusivitate.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp