Bun, ce avem aici? Un cupaj clasic, 18 luni in baric si cam inca pe atat tinut in sticla, inainte de a parasi crama. Producatorul recomanda o decantare de 2 ore inainte de a fi consumat dar, in ceea ce ma priveste, pot spune ca vinul se exprima mai mult decat ok chiar si dupa circa jumatate de ora.
Olfactiv, suspectul nostru inca este puternic influentat de lunga perioada in care s-a odihnit in baricuri. Pe langa fructele rosii regulamentare, foarte bine coapte si cu un aer usor dulceag, totul orbiteaza in jurul lemnului: condimente de toate neamurile, ciocolata, pielarie, plus o nota mentolata destul de interesanta. Visinele si capsunile incearca sa-si faca si ele loc, atat cat le permite forta din acest moment. Gustativ, in schimb, vinul se exprima mult mai pe placul meu; are o suculenta foarte placuta si o rotunjime diafana, fara margini aspre. Atac mediu, extractivitate moderata, iar notele lemnoase se imbina mult mai reusit cu cele de fruct. Aciditate foarte buna, tanini moi, fini si tipici pentru zona Murfatlarului, plus un final lung, expresiv, suculent si care aduce in prim plan un melanj de cirese negre, visine si condimente.
Per total, chiar nu am ce sa reprosez acestui vin. Ma asteptam la ceva mult mai New World in abordare, tinand cont de locul in care Razvan Macici activeaza full time, de atata amar de vreme. Filozofia acestui colt de lume se simte dar, totusi, Razvan a reusit sa o combine cat s-a putut de bine cu specificul Murfatlarului. In special, atunci cand vine vorba de vinurile rosii. Sunt bucuros ca extractivitatea s-a pastrat in limite normale, fara a se forta in vreun fel capacitatile native ale soiurilor crescute in solul dobrogean. Cu toate astea, este ceva care nu rezoneaza din cale afara cu viziunea proprie asupra vinului. Bineinteles, ma refer aici la prezenta destul de pregnanta a lemnului care, cel putin in stadiul actual al evolutiei, tinde sa acapareze fructul, mai ales la nivel olfactiv. As fi curios sa revin peste cativa ani, pentru a verifica daca acest vin va resui sa absoarba lemnul 100% in favoarea sa.
The Shard and the Chard-onnay
Acum 2 zile
1 comentarii:
Adevaratele vinuri sunt cele de casa. Fara chimicale si toate minunile farmaceutice, vita de vie stropita de x-ori, se poate si altfel(vizitati Uruguay-ul) Cine nu este de acord cu ceea ce afirm-sa traga o betie cu vin comercial si una cu cel de casa:))) Am vizitat un producator italian, tot ceea ce produce vinde in china dar pt consumul personal si al familie-are in gradina 4 randuri pe care le lucreaza traditional, fara ingrasaminte si ierbicide si nici nu foloseste sulf , foloseste baloane de sticla, face cam 200L. De aceea generatia de 80-90 ani este fier iar cea care urmeaza este praf. Se spune ca daca se consuma putin e ok-dar chimicul isi face efectul in timp, putin cate putin. Clar, cine este interesat de ceea ce spun acum, in nici un caz producatorii care umbla dupa profit-VINUL ADEVARAT SE FACE CU PASIUNE SI PT CA ARE O VIATA, RELATIV SCURTA( CONTRAR OPINIEI GENERALE)DOAR 5 % DIN STRUGURI SE PRETEAZA LA O I NVECHIRE DE MAI MULT DE 3 ANI., SI ASTA PANA LA 5-6 ANI CEL MULT-MA REFER LA VINUI ORGANICE %%%% SA FIE VINUL BUN SI ZIUA DE DUPA CHEF UNA MINUNATA:))
Trimiteți un comentariu