Da, iubesc vinurile produse de Heredia si nu cred ca mai este vreun mare secret pentru cei care imi cunosc preferintele. Intotdeauna am preferat, prefer si voi prefera vinurile si metodele old school, oricat ar incerca modernitatea si progresul tehnologic sa-mi demonstreze ca acum e mai bine ca inainte. O fi mai bine din unele puncte de vedere, dar asta nu inseamna mare lucru pentru mine. Vinurile moderne mai au destule de demonstrat, nu doar ca pot fi baubile din primii ani de viata. Dar, ma rog, asta poate face obiectul unei discutii aproape interminabile.
Sa va spun totusi cateva cuvinte despre Vina Bosconia 2003. Anul in cauza a fost unul extrem de fierbinte in toata Europa si multe regiuni au avut de suferit in urma valului de caldura. Fruct supra copt, chiar ars in unele cazuri, aciditate scazuta si tanini plecati in lumea celor drepti. Bombe de fruct lipsite de prospetime, a caror longevitate a sucombat inainte de vreme. Ei bine, au existat si exceptii. Se pare ca cei de la Heredia au stiut cum sa puna problema, pentru ca acest Bosconia sare clar din schema creionata mai sus. Olfactiv, am fost intampinat de un mix exploziv de fruct matur, dar si proaspat, condimente, tutun aromat de calitate, piele si aluzii pamantoase. Gustativ, atacul are o intensitate medie si o rotunjime de invidiat, iar mijlocul este dominat de fruct proaspat si pur; totul curge lin, nu exista margini aspre, aciditatea este la cote inalte, iar taninii rafinati sunt inca prezenti la datorie. Final mediu-lung, dominat de note condimentate si de fruct usor confiat.
Vinul a ajuns intr-o moment optim de consum, dar mai are ani destui in fata si poate rezista cu brio in acest stadiu. Toate elementele sale se afla intr-un echilibru desavarsit, fara cusur. "It's flawless", dupa cum ar spune englezul. Spiritul analitic dispare si tot ce iti doresti este sa te lasi purtat de simfonia lichidului. Si toate astea le-am primit pentru vreo 40 lei, daca imi aduc bine aminte. Mai are rost sa comentez pe marginea pretului in comparatie cu marile opere de arta ale oenolgiei romanesti?
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
4 comentarii:
Am si eu Cubillo 2005 in program zilele astea. Tot 40 de lei ;)
ar trebui sa fie in viata
E cam prea in viata. Are o aciditate de mi-a sarit smaltul dintilor :D .. care insa nu e balansata nici de corp, nici de rest de zahar, nici de altceva.
Heredia sunt recunoscuti pentru aciditatea la cote inalte; nu degeaba albele lor rezista cu zecile de ani
Trimiteți un comentariu