Australienii vad intotdeauna partea plina a paharului

miercuri, 29 februarie 2012

Conform Decanter, anul trecut a fost martorul unei cresteri semnificative a importurilor pe piata australiana, in timp ce exporturile au scazut. Astfel, importurile au crescut in valoare cu 4,2%, fata de doar 2,6% in 2010. In acelasi timp, valoarea vanzarilor pentru vinurile australiene a crescut cu 9,8%, ceea ce i-a facut pe multi vinificatori sa vada in asta o crestere in calitate a produsului autohton.

Credeti ca australienii isi fac mari probleme pe aceasta tema? Nicidecum, ba chiar multi vad in cresterea importurilor o oportunitate pentru podgorenii zonei. Troy Christensen si Corey Ryan (Crama McWilliam's) vad partea plina a paharului in toata situatia. Ambii au declarat ca mai multe importuri sunt benefice pentru consumatorul australian si, implicit, pentru vinul autohton. Pai cum vine asta, veti intreba intrigati? Nu ar trebui sa se instaleze panica generala, sa se ia atitudine? Nu neaparat, din cate se pare, si acum vine si punctul de vedere cel mai interesant, exprimat de Corey Ryan: "Cu cat australianul va bea mai multe vinuri de Rioja, cu atat va ajunge sa aprecieze mai mult Tempranillo, un soi foarte raspandit in Australia"

Ei da, iata un om cu viziune, dar una care poate parea ciudata pentru producatorii sau consumatorii de pe ale noastre plaiuri. As vrea ca si ai nostri sa dezvolte o asemenea filozofie si sa vada in importuri un imbold de a creste calitatea produselor mioritice. In schimb, cei mai multi vad in asta o chestie negativa, pe alocuri o adevarata amenintare la adresa vinului romanesc. Sau, mai rau, se aplica eternul si sanatosul principiu romanesc: "las-o ba, ca merge si asa"...


9 comentarii:

Berbecutio spunea...

Valabil si pentru noi: cu cat romanul va bea mai multe vinuri de Rioja, cu atat va ajunge sa aprecieze mai mult Tempranillo, un soi foarte raspandit in Australia :)

Ciprian spunea...

:)) Hai nu fi chiar atat de rau! :D

Dan spunea...

Daca vede stim noi cine de pe Facebook psotarea asta iara os aprimesti comentarii ca esti plicstisitor..:)))
Oricum , total de acord cu tine la noi importurile de vinuri bune la preturi corecte sunt un fel de Satana intr-o manastire de maicute..:))
Uneori cred ca importatorii nostrii, cu marjele lor de 30-40 sunt subventionati de producatorii autohtoni sa tina preturile alea la raft.. Mai stii..:)

Berbecutio spunea...

Pai mie imi venira in minte deodata trei importatori: Recas, Halewood, Oprisor.

Ciprian spunea...

Dane, nici nu ma mai obosesc sa postez ceva in acel grup. Deja mi-e scarba. Mihai, pai cred ca acsti producatori, importand, asta urmaresc: sa urce calitatea propriilor vinuri :)) Yeah, right, ma indoiesc eu ca baietii au asta in cap

Ciprian spunea...

Asta nu inseamna ca nu exista calitate la cei 3 de mai sus, ba din contra.

Dan spunea...

@Ciprian: Si eu am luat o binemeritata pauza sa imi incarc nervii..:))
Interesanta tehnica asta: tu producator faci si importuri. Asa in pricnipiu poti face oricand protectionism prin preturile stabilite la cele de import la vinurile proprii..:)) Bine daca ai si la ce...cei enumerati la sus cam au.

Ciprian spunea...

Mda, imi inchipui cum ar fi ca Latour sa importe Screaming Eagle :)))

Dan spunea...

In China s-ar putea sa vedem o chestie de asta..:))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp