Chateau Grand-Pontet 1990 - St. Emilion GCC (Franta)

duminică, 30 decembrie 2012

2 comentarii
Am dorit initial sa pastrez impresiile despre acest minunat vin pentru o postare la inceputul anului viitor. Dar m-am gandit ca merita o mentiune chiar la sfarsitul acestui an, pe care l-am incheiat apoteotic in compania vinului cu pricina.

1990 a fost un an de exceptie in Bordeaux si deja este legendar pentru patimasii zonei. Bineinteles, si preturile sunt pe masura. Dar daca sapi indeajuns de mult, poti gasi mici chilipiruri, chiar si la nivel de grand cru classe. Un exemplu perfect este acest Grand-Pontet, un gcc de St. Emilion care a dovedit constanta in calitate de-a lungul anilor. Alaturi de Grand-Mayne, reprezinta unul dintre cele mai bune rpc-uri in zona de clasificare amintita.

Dar sa vedem cum s-a prezentat dragutul nostru vin, dupa 22 de ani de somn la sticla.

Culoare rubiniu deschis, cu o usoara bordura caramizie. Nasul, ahh nasul! Superb, puternic, intoxicant. Este destul de greu sa descrii in cuvinte buchetul unui vin matur reusit. Esti luat pe sus de un amalgam de arome, care rabufnesc din pahar de la 1 metru. Fructe rosii mature, visina putreda, flori uscate, condimente, masline negre si un minunat iz de trufe. Totul vine in valuri si iti vine sa duci paharul la nas din secunda in secunda. Gustativ, vinul are o alura tinereasca, atac initial in forta, fructat si condimentat. Aciditatea este killer, iar taninurile sunt inca fortoase, strangand gingiile ca un cleste. Chiar si asa, tot poti detecta eleganta tipica unui Bdx, chiar daca in acest caz da un pas in spate, lasand loc intensitatii sa-si faca de cap. Finalul este lung, cu note usor ierboase, condimente uscate si, din nou, trufe.

Anul extrem de cald isi face simtita prezenta prin toti porii acestui St. Emilion. Fruct, structura de tip monolit, aciditate mirobolanta, arome secundare care creeaza dependenta. Mai are ani buni in fata. Pretul este prea putin important in acest caz. Daca doriti sa aflati musai, va spun doar ca am platit o suma cat se poate de decenta pentru sticla respectiva :)

An nou fericit si la cat mai multe vinuri bune!



Fara topuri pe anul acesta, doar cativa remarcati

miercuri, 19 decembrie 2012

1 comentarii
Cu fiecare an ce trece, imi dau seama ca un top al preferintelor personale devine din ce in ce mai greu de intocmit. In primul rand, pentru ca numarul sticlelor incercate creste de la un an la altul, dar si pentru ca astfel de topuri au o relevanta personala din ce in ce mai mica. Pana la urma, fiecare vin care mi-a placut in mod deosebit a venit cu propriile arme la razboi, fiecare vin si-a demonstrat veleitatile intr-un mod propriu si personal. Daca le-as atribui cate un loc separat in top, consider ca le-as face o nedreptate. Asa ca ma voi rezuma la a va comunica o serie de nume care m-au impresionat in mod special pe 2012.

Incep, cum altfel, cu un Bordeaux: Chateau Haut-Bailly 1981, o tutungerie lichida, elegant, precis si perfect integrat.


Urmeaza un vin intalnit la Goodwine: Pio Cesare Barolo 2007, un mic monstru precis ca un ceas elvetian, perfect echilibrat in toate compartimentele. De reincercat in intimitatea propriului barlog.


Inca 2 exemplare incercate la Goodwine: SB Vitis Vetus 2010 si Dessert, ambele de la Stirbey. Primul, unul dintre cele mai retinute, elegante si minerale SB-uri de pe la noi; al doilea, o minunatie de dulcegarie, fin, elegant, cu aciditate excelenta.

Nu trebuie sa uit de revelatia anului in materie de albe romanesti: verticala Revelatio Davino 2008-2011. Vinuri extrem de serioase, cu potential cat cuprinde, asta si daca sunt pastrate corespunzator. Am fost atat de impresionat, incat am tinut mortis sa am acesti soldati in propria colectie. Punct ochit, punct lovit :)


In cadrul deja celebrei orgii bahice de la Ethic Wine, am incercat o serie de vinuri care mi-au ramas pe retina: Sassoalloro 2005, Ca' dei Frati Ronchedone 2009, Davino Ceptura rosu 2009 si, intr-un final apoteotic, Champagne Billecart-Salmon Brut Rose.

Vinul cu cel mai reusit rpc pe 2012 a fost un spaniol: Al Muvedre 2009, de la Telmo Rodriguez. Tone de personalitate la doar 6 euro/sticla. 

As mai remarca noile vinuri de la Murfatlar, lucrate de Razvan Macici, cea mai frumoasa surpriza venita din randul "gigantilor" de la noi. Nu puteau lipsi Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Amaury 2011 de la SERVE. Si, bineinteles, Soare 2007 de la Vinarte, dar in acest caz trebuie sa va inarmati cu multa rabdare pana sa-si arate adevarata fata.

Au fost mult prea multe vinuri bune in 2012 si care ar fi meritat sa fie mentionate aici. Pentru toate acestea, puteti rasfoi in tihna paginile blog-ului.

Va urez Sarbatori fericite, La multi ani si la cat mai multe vinuri bune!



Geiben Thornicher Ritsch 1995 Riesling Auslese (Germania)

marți, 18 decembrie 2012

6 comentarii
De obicei, sunt un tip care nu se grabeste cu vinurile. Este si unul dintre motivele pentru care veti mai citi despre Geiben, acest producator german care a aparut obsesiv in blogosfera. De data aceasta, am dat cep unui Auslese din 1995, pentru a vedea in ce stadiu de evolutie a ajuns. Ei bine, la sfarsit m-am felicitat pentru alegerea facuta. Daca nu eu, atunci cand?

Culoare auriu deschis si intens, nu din cale afara de evoluata. Nasul te loveste imediat cu tonuri de hidorcarburi (petrol, benzina sau cum vreti sa-i mai spuneti), mandarina, flori de tei, ceva gutuie si caise coapte. Gustativ, primul lucru care iti vine in minte este: echilibru. Vinul este perfect integrat in acest moment, nuantele de miere si fructe albe imbinandu-se de minune cu restul de zahar deloc intruziv, aciditatea inca ok si finalul persistent, citric, tonic si foarte usor amarui (coaja de portocala si lamaie).

Din nou, mi-a placut nespus puritatea nedisimulata a acestor vinuri de la Geiben. Nu sunt ultra, mega complexe dar la banii ceruti, ofera destul de mult material. Acum sa-mi spuneti unde gasiti un vin alb romanesc de 17 ani, la circa 6 euro/sticla, si aflat intr-o fereastra optima de consum.


Vida Kekfrankos 2011 (Ungaria)

luni, 17 decembrie 2012

0 comentarii
Kekfrankos poate suna exotic pentru multi, dar nu e decat o alta denumire pentru Blaufrankisch, cunoscut mai ales amatorilor de rosii austriece. Oricum, mai multe informatii puteti gasi pe wiki, asa ca voi trece rapid la descrierea lichidului produs de Vida Peter.

Culoare rubiniu inchis, surprinzator de extractiva. Nas extrem de condimentat si extractiv, cu mult piper alb, ceva fructe rosii si negre de padure (afine in special), ciocolata neagra, feriga si chiar un usor iz de penicilina. Gustativ, atacul este destul de serios, fructe bine coapte, din nou mult piper, aciditate sustinuta si taninuri usor uscate si prafoase. Final scurt-mediu, condimentat.

Acest Kekfrankos este un vin mult mai serios decat Portugieser de la Gere, asta e clar. Totusi, mi s-a parut cam fortat, cu extract impins peste limite. As fi preferat un exemplar ceva mai pur si "nefasonat". Oricum, un vin deloc rau la cei 20 si ceva de lei/sticla. Via Zoli, daca nu v-ati prins pana acum :)


Bilant Provino Iasi 2012

joi, 13 decembrie 2012

0 comentarii


In perioada 6 – 9 decembrie, la Palas Iasi Lifestyle Center a avut loc Festivalul de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO, cu o suita de manifestari profesionale prin care organizatorul ABplus Events a reusit sa impuna pe piata un nou concept de evenimente pentru industria vinului.

Folosindu-se de experienta de peste 15 ani in realizarea evenimentelor expozitionale din domenii diverse, ABplus Events a organizat intr-o alaturare corecta latura comerciala cu latura profesionala si educativa a industriei careia i se adreseaza si a reusit sa ramana consecvent in organizarea unor evenimente prin care sa atraga pe termen lung si sa instruiasca cat mai multi iubitori de vin.


Avand ca tinta permanenta apropierea dintre public si producatorii de vin, prin seria de seminarii si degustari profesioniste cu si despre vin, seri festive si momente speciale dedicate culturii vinului, artei si gastronomiei, festivalul PROVINO se pozitioneaza in segmentul premium al evenimentelor care au in centrul atentiei vinul.

Ansamblul de manifestari marca PROVINO are ca scop acoperirea unei game variante de nevoi ale producatorilor: facilitarea contactului cu reprezentantii HoReCa si buyerii de vin, urmarirea intereselor de promovare, a intereselor comerciale, networking si schimb de experiente profesionale, promovarea culturii pentru vinul de calitate.

Publicul prezent la Palas Iasi Lifestyle Center a putut face cunostinta pe parcursul celor 4 zile de eveniment cu producatorii de vin al caror numar se situeaza pe un trend ascendent fata de anul trecut, colectionari, pasionati si critici ai vinului si sa primeasca indicatii si sfaturi de consum de la profesionisti ai acestei industrii: reprezentanti ai invatamantului superior agronomic, degustatori autorizati, somelieri si cavaleri ai vinului. De asemenea, producatorii de vin prezenti in expozitia PROVINO au avut ocazia sa aiba in vizita la standul lor un Master of Wine, pe Frank Smulders MW, venit special la Iasi la invitatia organizatorilor pentru a sustine primul wine masterclass din Romania realizat de un Master of Wine. La eveniment au participat specialisti in vin, precum
Presedintele Onorific al Festivalului, prof. dr. Valeriu V. Cotea, Presedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe, dr. ing. Cintia Colibaba, bloggeri, colectionari si iubitori ai vinului.

 
23 de producatori si importatori de vin prezenti in expozitie si in evenimentele PROVINO

Festivalul PROVINO a adus in fata publicului peste 250 de tipuri de vin din intreaga tara si peste 50 de vinuri din tari precum Australia, Africa de Sud si Spania. 23 de producatori si importatori de vin au fost prezenti atit in expozitie, cit si in evenimentele PROVINO, cu 7 mai mult decit editia din anul trecut de la Iasi: Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Vinicola Averesti, Agroindustriala Bucium, Gramma Wines, Senator Wine, Budureasca, Avincis, Cramele Recas, Crama Oprisor, Viti-pomicola Samburesti, Vinarte, Casa de Vinuri Husi, Loza Wine, MV Profession 34 Franta, Casa de vinuri Negrini, Crama Girboiu, Liliac Winery, WineRO, Zarea, ABV Wine, Vinexpert, Remelluri Spania. in cadrul expozitiei au avut loc, de asemenea, lansari de colectii de vinuri premium si pentru segmentul HoReCa.

“A fost o mare placere pentru mine sa fiu invitat la PROVINO in Iasi. Mi-a placut extrem de mult ca am putut impartasi din experienta si cunostintele mele despre Spania cu specialisti romani ai vinului. Organizarea a fost perfecta, cu o sala bine aleasa, pahare bune si cu o buna manevrare a vinurilor de catre sommelieri profesionisti. De asemenea, m-am bucurat foarte mult ca am putut cunoaste producatori romani de vinuri si degusta selectiile excelente ale vinurilor acestora care prezinta un potential crescut de calitate. Tot ce a insemnat PROVINO a reprezentat o experienta minunata pentru mine”, a declarat Frank Smulders MW.


Din suita de evenimente PROVINO Iasi 2012 amintim: Conferinta Wine & HoReCa, in cadrul careia au fost sustinute prezentari despre importanta unui wine list in restaurant, evaluarea senzoriala a unui vin la achizitie, vinuri de import vs. vinuri romanesti si amenajarea unui restaurant, ale caror speakeri au fost prof. dr. Valeriu V. Cotea, arhitectul Victor Grosu, dr. Ing.Oenolog Otilia Chirita, owner Restaurant Enoteca Ralet, Tudor Balan si multi alti specialisti in vin; scoala Vinului in cadrul caruia cursantii au primit informatii de la 6 specialisti – prof. dr. Valeriu V. Cotea, Catalin Paduraru, Marian Timofti, Cintia Colibaba, Catalin Zamfir si Liviu Grigorica;
Seminarul Tutored Tastings Brunello di Montalcino, sustinut de Presedintele OSR 2011 Marian Timofti, Seminarul Tutored Tastings Vinurile premiate cu aur, sustinut de degustatorul autorizat ADAR, Ambasador al vinului, Catalin Paduraru; Wine Masterclass sustinut de Frank Smulders, Master of Wine si Degustarile asistate de specialisti.

“Este o mare onoare pentru mine faptul ca ma aflu printre producatorii de vin si specialistii din festival si am reusit sa schimbam idei si impresii, eu le multumesc tuturor celor care au sustinut fiecare seminar si fiecare degustare la PROVINO, ma bucur ca am putut lua parte la cat mai multe evenimente”, a declarat Iulian Grigorescu din Braila, cel mai fidel vizitator al PROVINO care a parcurs timp de patru zile toate evenimentele.

Primul Wine Masterclass sustinut de un Master of Wine in Romania

“Experienta participarii la wine-masterclass-ul sustinut de Frank Smulders a fost una deosebita din mai multe considerente: am avut ocazia sa degustam vinuri care nu se gasesc in Romania si sa aflam contextul general pentru ceea ce se intampla in Spania in sectorul viti-vinicol, speram sa putem aplica aceste lucruri si in Romania. Am gasit si similitudini intre cele doua tari, spre exemplu faptul ca la inceput producatorii si publicul era centrat pe cantitate si nu pe calitate si a fost nevoie sa treaca 20 de ani pentru a schimba mentalitatea. in ceea ce priveste procesul de schimbare a mentalitatii in privinta calitatii si consumului de vin consider ca acesta este unul continuu iar evenimentele de talia festivalului PROVINO contribuie la realizarea acestui proces. Participarea lui
Frank Smulders MW la PROVINO este si un indicator de calitate a evenimentului intrucat el este un specialist cu o experienta de necontestat in domeniu si reprezinta un model aspirational pentru tinerii specialisti din domeniu”, a declarat dr.ing. Cintia Colibaba, cercetator in sectorul viti-vinicol.

“In opinia mea Festivalul PROVINO contribuie seminificativ la cresterea perceptiei cetatenilor din Iasi privind consumul de vin si instruirea acestora pentru un consum avizat”, a declarat Mihai Anghel, organizatorul Legatului Iasi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.

Mai multe detalii despre cea de-a doua editie a Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO de la Iasi cat si fotografii de la eveniment regasiti pe siteul www.iasi.provino.ro dar si pe pagina de Facebook 

http://www.facebook.com/festivalul.provino.

Gere Attila Portugieser 2010 - Villany (Ungaria)

marți, 11 decembrie 2012

0 comentarii
Se da urmatoarea ecuatie: producator important, un soi destul de obscur si o regiune de top a Ungariei. Rezultatul? Cel asteptat, bineinteles: un vin foarte light, fara pretentii, dar bine facut.

Culoare visiniu deschis si transparent. Nas care mi-a amintit instant de un Beaujolais, fructe de padure foarte light, cirese negre suculente, macese, plus o idee de condiment. Gustativ, atacul este extrem de usor, cireasa isi face din nou aparitia, aciditatea putea fi o idee mai sustinuta, taninuri abia perceptibile. Final scurt si usor condimentat.

Nimic spectaculos dar s-a nimerit la fix pentru starea in care eram la momentul respectiv. Si asta conteaza cel mai mult pana la urma. Un vinut ok, il are la greu pe "duca-se pe gat", rustic si nefortat.

In jur de 22 lei, sticla achizitionata din Ungaria. Thanks, Zoli!


Fabula Rkatiteli 2011 - F'autor (Moldova)

duminică, 9 decembrie 2012

0 comentarii
Seria vinurilor F'autor continua cu o gama entry level numita Fabula si cu un soi de origine georgiana. Ca si in cazul Rhein Riesling-ului, am fost usor dezamagit de performanta acestui Rkatiteli. E clar ca nu poate ajunge subiect demn de o fabula foarte reusita.

Incepem cu punctul slab al acestui vin: nasul. Din nou, un amestec de note minerale cu alcool destul de insistent. Mai apar totusi si tonuri florale, ceva mar verde, corcoduse. Lipseste coerenta, aromele apar si dispar. Gustativ, exista iar o disociere clara fata de nas, vinul e rotund, cu fructe albe bine coapte si cu o prezenta decenta pe papile. Aciditatea e ok, finalul scurt si neinteresant. Alcool-ul isi cam face din nou de cap.

Nu prea stii la ce concluzii sa ajungi dupa ce incerci astfel de vinuri. Sunt baubile, au momentele lor bune dar, la sfarsit, ramai cu absolut nimic deosebit. Iar diferentele astea de exprimare intre nas si gust sunt cam enervante; unul hais, altul cea, nu exista o directie clara si bine definita, e ceva de genul unei zone crepusculare.

Hai sa zicem ca e ok la 21-22 lei la care poate fi gasit vinul in cauza, dar cred ca exista exemple mai bine facute in banii astia.

Il puteati gasi la un moment dat pe Vinescu.ro, dar vad ca a disparut de pe site.

Poza este a unei sticle de Chardonnay, mi-a fost lene sa o pozez pe a mea



(P) Ultima strigare pentru Festivalul Provino

miercuri, 5 decembrie 2012

0 comentarii
Orele se scurg rapid pana la startul unei noi editii a Festivalului Provino de la Iasi, eveniment organizat de compania ABplus Events, in perioada 6-9 decembrie 2012.

Mai jos, puteti consulta programul complet al festivalului, unde capul de afis va fi primul wine masterclass sustinut de un Master of Wine, si anume de Frank Smulders. Tema va fi legata de revolutia vinurilor spaniole, asa ca va recomand sa nu ratati o asemenea oportunitate. Nu de alta, dar la noi nu vine un MW in fiecare zi sa tina astfel de prezentari.

Urez mult succes organizatorilor si sper ca vizitatorii sa fie rasfatati cu multe vinuri bune, in aceste zile friguroase de decembrie.



F'autor Rhein Riesling 2011 (Moldova)

luni, 3 decembrie 2012

0 comentarii
Cu vinurile acestui producator de peste Prut m-am intalnit in premiera acum vreo 2 ani, in cadrul Goodwine. Vinuri ok, corecte, iar despre varianta 2008 a acestui Rhein Riesling am scris cateva impresii aici. Mi-a placut inca de atunci tipicitatea de soi, astfel ca eram curios cum se prezinta si 2011. Ei bine, am avut sentimente cam amestecate dupa ce l-am incercat, concluzia fiind una singura pentru mine: 2008 imi pare mult mai reusit.

Culoare galben pai clar si stralucitor. Nasul este marea problema a acestui Riesling. Oricat l-am dus prin diverse temperaturi, a ramas destul de inexpresiv. Se simt doar adieri de fruct alb, coaja de portocala, mar verde si ceva tente florale. Doar ca nu sunt persistente mai deloc, dispar in eter imediat, lasand loc unui mix dominant de alcool, note calcaroase si vegetale. Dupa cum spuneam, nivelul de alcool este intruziv, in combinatie cu senzatiile minerale neducand la un rezultat foarte atractiv. Gustativ insa, lucrurile stau ceva mai bine inchegate, atac destul de plin, rotund, fruct copt, pepene galben si madarina. Aciditate ok, finish scurt. Alcool-ul iese iar in evidenta la final, provocand o usoara senzatie de fierbinteala.

E clar ca se putea mai bine, asta doar daca ma gandesc la 2008. Un vin ok in gust, dar lipsit de precizie si cam defazat in multe momente.

33 lei - vinescu.ro


Totul despre Seara Art, Wine & Gastronomy la festivalul Provino

duminică, 2 decembrie 2012

0 comentarii
Seara Art, Wine & Gastronomy va celebra Festivalul PROVINO intr-un stil inedit, un cadru relaxant si o locatie distinsa. Iubitorii de vin, mancaruri rafinate si arta sunt asteptati vineri, 7 decembrie, incepand cu orele 20:30 la Restaurantul La Castel, pentru o seara cu totul speciala. Alaturi de alte delicii, veti fi surprinsi cu un meniu distins ca rafinament si savoare. Astfel, 3 preparate exceptionale vor fi gastite chiar la fata locului de maestrul gastronom Dan Boerescu si asortate cu nu mai putin de 12 vinuri premium romanesti. Gazda primitoare a evenimentului va fi actorul Adrian Paduraru.

Un meniu deosebit format din 2 preparate si desert gatite la fata locului, de gastronomul Dan Boerescu, si asortate cu 12 vinuri premium vor incanta si delecta participantii. Nu vor lipsi momentele de sabrare oferite de maestri sommelieri si degustarile de vinuri autohtone in compania specialistilor Gheorghe Crăciunescu si Traian Mihail Petrea.

MENIU

Vineri, 7 decembrie – Seara frantuzeasca

Cremé de fromage aux noix grillées
Boeuf bourguignon euphorique
Plaisirs d’hiver

Degustare:
- 12 vinuri premium romanesti ale urmatorilor producatori: Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Vinarte, Bucium, Gramma, Averesti)


Pret: 150 LEI

LOCURI LIMITATE! Pentru inscrieri si rezervări va rugam contactati reprezentantul PROVINO:
Adriana Zăvoi
Tel: 0755 229 273
Email: adriana.zavoi@abplus.ro

2 vertical, 6 litere? Raspunsul este unul singur: Davino

joi, 29 noiembrie 2012

4 comentarii
Vineri, 23 noiembrie, a fost o zi ceva mai speciala. Prin amabilitatea lui George Moisescu, am fost invitat sa particip la un eveniment usor inaccesibil muritorilor de rand, si anume prezentarea a doua verticale Davino: Revelatio si Domaine Ceptura Rouge. Bloggerii au fost reprezentati cu succes de: George (Lucruri bune), Mihai (Berbecutio), Dan (Provin) si, bineinteles, subsemnatul. Despre alte personalitati care au luat parte la "dezmat", puteti afla amanunte aici.

Degustarea s-a desfasurat in cadrul restaurantului Rossetya, un stabiliment foarte interesant, cu oameni pasionati, priceputi si cu un meniu surprinzator de divers. Printre altele, am incercat un curcan tirolez cu mure de mare exceptie. In special sosul din telemea, smantana si cognac a fost divin. Dar, cum spune o vorba din batrani de pe la noi: macarea-i fudulie, bautura-i temelie. Deci, sa purcedem la impresiile lasate de vinurile celor de la Davino, acest far calauzitor al celor care aspira la vinuri bune si scumpe in asta tarisoara. Bine, una e sa aspiri si alta e sa ajungi la performantele calitative ale respectivilor.


Seara a inceput, cum se putea altfel, cu o degustare de...bere. Ne-au fost prezentate 3 game ale unui producator londonez de mare angajament: Fuller's. Maestrul de ceremonii a fost chiar un englez get-beget, Martin Dixon, directorul de vanzari al unui nou magazin de specialitate deschis de curand in Bucuresti: The Real Beer shop. Berile au fost superbe, dar momentul de maxima intensitate l-a reprezentat un Vintage Ale veritabil, atentie, din anul 2000! Da, ati citit bine, nu e nici o gluma, se fac si beri de genul asta. O minunatie de bere, atat va spun.


A urmat primul suspect din lumea vinului: Revelatio. Anii: 2011, 2010, 2009 si 2008. Nu voi insista pe note de degustare, ma voi rezuma doar la o privire de ansamblu a celor 4 vinuri incercate. In primul rand, am observat un lucru interesant: toti cei 4 reprezentanti au o linie comuna, atat gustativ cat si structural. Poate doar 2011 este ceva mai modern ca stil, cu fruct foarte intens dar, ca si impresie generala, are destul potential cat sa ajunga la nivelul celorlalti. Toate au intensitate, o adancime a gustului pe care, sincer, n-am mai intalnit-o la alte vinuri albe romanesti. Sunt precise ca un laser in exprimare, au cap, mijloc si coada, alcool foarte bine integrat, ba chiar dau si o impresie de taninozitate. Intr-un cuvant: serioase. Preferatii mei au fost 2009 si 2008. Vinuri complexe, care au inceput sa-si dezvolte arome secundare odata cu trecerea timpului. 2009 mi se pare cel mai precis in acest moment, un adevarat monstru monolitic, rezistent si la cele mai vitrege conditii. De fapt, toate exemplarele s-au comportat excelent chiar si la temperaturi mai inalte. Surpriza cea mare a venit din parte lui 2008 care, la inceputul serii a fost mai timid dar, dupa vreo 3 ore, s-a deschis minunat intr-o simfonie florala de invidiat si a tinut-o asa pana l-am dat gata definitiv. Pacat ca aceste vinuri nu se mai gasesc pe piata, dar nu disperati; atat 2010 cat si 2011 au destul potential de dezvoltare, sunt acolo sus si gata de lupta. In concluzie, Revelatio chiar a fost o revelatie pentru mine. Iar eu sunt foarte greu de impresionat, mai ales de catre vinurile romanesti.


Daca Revelatio a fost o incantare, nu acelasi lucru il pot spune si despre Domaine Ceptura Rouge. Dupa demonstratia de putere afisata de albe, ma asteptam ca rosiile sa se ridice macar la acelasi nivel. Din pacate, nu prea a fost asa, fiind chiar dezamagit de unele performante in acest departament. Am trecut prin toata gama, incepand cu 2004 si terminand cu 2009. De fapt, istoria Ceptura Rouge poate fi impartita in 2 faze distincte: 2004-2006 si 2007-2009. Vinurile din prima perioada au fost oarecum dezamagitoare, s-a simtit ca nu au fost gandite pentru o invechire nici macar pe termen mediu. Sunt foarte evoluate, mai ales 2004 si 2005. Sunt inca baubile, nu zic nu, dar lipsa unei structuri sanatoase le-a fost fatala, parand a fi imbatranite inainte de vreme si intr-un ritm foarte accelerat. Mai au inca putin fruct, dar taninurile sunt duse cam de multisor, aciditatea e mare iar senzatia de fragilitatea e cea care domina. 2006 este ceva mai bine inchegat, inca se tine binisor dar nu cred ca minunea va dura multa vreme, este la inceputul pantei descendente. Mai degraba am fost surprins de 2005, un vin ok tinand cont de conditiile mizere ale anului respectiv, mai ales in Dealu Mare. Incepand cu 2007, se observa o evolutie pozitiva in filozofia producatorului dar, totusi, am simtit ca ceva lipseste in continuare. 2007 a fost cea mai mare dezamagire pentru mine, un vin care pare ratacit intr-un tunel intunecat si spera ca intr-o zi sa vada lumina de la capatul lui. Destul de inexpresiv in nas, dar mai ales gustativ, cu o mare gaura in mijloc, tranzitia de la inceput pana la final realizandu-se in 2 timpi si 3 miscari. Nu prea imi dau seama daca trece printr-o perioada "dumb" sau, pur si simplu, e un vin "impuscat" inainte de vreme. 2008 si 2009 au multe elemente comune, notele de baric sunt inca dominante, fructul bine copt iese in evidenta, sunt bine rotunjite, baubile, chiar sexoase pe alocuri. E un stil ceva mai modern, cu taninuri foarte coapte si deja aproape complet integrate. Tocmai de aceea sunt sceptic in privinta potentialului de invechire si in aceste cazuri. Vorbim evident de bestii diferite dar tare imi este ca vor avea aceeasi soarta ca si celelalte si ca, la un moment dat, vor sucomba brusc si fara avertisment. In contextul pretului cerut pe aceste vinuri, ma asteptam la ceva mai multa personalitate si structura, mai mult zvac. Pana la urma, gasesc oceane de vin pe acest stil, dar la cel putin jumatate de pret. Deci, daca totusi sunteti interesati sa incercati ceva din aceasta gama, va recomand 2008 si, mai ales, 2009.


Ca o concluzie generala, albul a batut rosul in acea seara de noiembrie, chiar la pas as putea spune. Dupa acest festin, discutiile s-au prelungit pana tarziu in noapte, dupa cum a devenit obiceiul in astfel de cazuri. Multumesc inca odata lui George Moisescu pentru sansa acordata, a fost o seara excelenta, in compania unor oameni de calitate si a unor vinuri pe masura.

Jurnal de razboi: Operatiunea Goodwine

marți, 27 noiembrie 2012

2 comentarii
Voi intra direct in paine, fara marete introduceri si prezentari. In primul rand, marele minus al acestei editii: lipsa apei plate, minerale, si de care mai doriti voi. Se puteau umple niste sticle cu apa de la robinet si tot era ceva. Mi se pare de neinteles cum acest aspect a scapat complet organizatorilor pentru ca, sa fim seriosi, ar fi fost chiar penibil sa intru cu sticle de apa in sacosa. Dragii mei, cand ai rauri de vin care curg in pahare, apa este esentiala pentru a-ti mai spala papilele. Sper sa se gaseasca o solutie pe viitor. Marele plus a fost schimbarea locatiei, in pavilionul C de la Romexpo. Standuri mult mai mari, mai aerisite, loc destul sa poti patrula in liniste printre ele.


Si acum , cateva cuvinte despre vinurile pe care am apucat sa le incerc in cele aproximativ 4 ore de vizita. Timpul limitat m-a impiedicat sa trec pe la toti, asa ca a trebuit sa ma rezum la cativa producatori de-ai nostri, plus noutatile venite de peste hotare.

Am inceput cu cei de la Smartdrinks.ro, unde mi-a trecut prin fata mai toata gama unui cunoscut producator din Rhone: Brotte. Cotes-du-Rhone, Gigondas, Chateauneuf-du-Pape, Cote-Rotie, Hermitage. Toate vinuri bune spre foarte bune, tipice, suculente, care se duc foarte usor pe gat. CdP-ul mi s-a parut putin cam moale pentru aceasta apelatiune, iar campionul personal a fost Hermitage: piperat, condimentat, fruct cat cuprinde, echilibrat, structura excelenta.

Dupa aceea am trecut la standul Dragasanilor, mai exact la Stirbey. Aici cred ca am stat peste 20 de minute la taclale cu Oliver Bauer, degustand in tihna ultimele noutati. Noul spumant extra brut din 2007, elegant si puternic in acelasi timp, excelent. Merlot Rezerva 2008 si Cabernet Reserva 2007, echilibrate, corp mediu si focusate. Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010, dupa umila mea parere e cel mai reusit de pe la noi si al mai pe placul meu: nas fin, retinut, elegant, rotund, fara exotisme de tot felul; taie ca laser-ul prin gura, extrem de mineral, praf de creta cat cuprinde si foarte sec. Pot intelege de ce multi nu ar fi fani ai acestui vin. La sfarsit, ne-am delectat in compania unui minunat Desert, obtinut din Tamaioasa, cu doar 9,5% alc. si 170g zahar. Nas incredibil de fin si floral, gustativ e foarte fresh, cu aciditate buna si nu iti creeaza nici un moment impresia de greutate. Chiar am dorit sa-l compar cu Nectar de la Liliac si pot spune ca acesta din urma, chiar daca este mai exploziv si mai bombastic, nu are prospetimea celui de Stirbey. E ceva mai sticky, iar zaharul se simte mult mai puternic. Un vin foarte bun in categoria lui, de altfel.


La Vinitaly, am avut minunata ocazie sa pun ochii pe un Barolo 2007 de la Pio Cesare. Surpriza de proportii, era o sticla deja desfacuta, asa ca nu am putut rata o asemenea sansa. Din pmdv, cel mai reusit vin de la targ si asta in conditiile in care nu s-a bucurat de cele mai bune circumstante. Nas foarte intens, floral, ierburi uscate, pamant, fruct rosu; gustativ, precis ca un ceas elvetian, structura masiva, finish lung si expresiv. Inca e foarte tanar si se simte prin toti porii sai. Este cumva paradoxal cum un soi atat de delicat ca Nebbiolo poate da vinuri cu asemenea structura si putere. Am mai incercat aici si un foarte reusit Amarone de la Cesari.

La standul cramelor Recas, m-am intretinut cateva minute cu Ciprian Rosca, timp in care am luat rapid in primire un Solo Quinta 2011. Si da, recunosc ca este unul dintre cele mai reusite albe ale noastre, cu toate ca nu sunt neaparat un fan al stilului. De cum il duci la nas, iti dai seama de pe ce meleaguri e venit Hartley Smithers :). Dupa care a urmat o surpriza neasteptata, si anume o mini verticala Cuvee Uberland - 2006, 2009 si 2011. 2006 se tine inca bine, cu toate ca are acea senzatie de fruct supra-copt dupa care nu ma omor. 2009 si 2011 sunt inca tinerei, mai trebuie rabdare cu ei. Un plus pentru 2009, foarte bine lucrat si echilibrat.

Si acum, pe repede inainte. La SERVE, toate bune si frumoase. A ajuns in pahare noul rose Terra Romana 2012 si care pastreaza linia traditiei neschimbata. In rest, sunt familiarizat cu toata gama prezenta la targ, asa ca nu am insistat. La Wine Princess, o Cadarca interesanta si un Cab Franc si mai interesant, din gama Stonewine. A urmat Domeniile Anastasia cu al lor Merlot 2009 foarte laudat pe la noi. Intr-adevar, un vin reusit si echilibrat. Am incheiat cu 2 vizite scurte la Crama Borha si Arzuaga, doi producatori spanioli interesanti. De la Borha mi-a atras atentia Teorema, un vin cu un rcp de invidiat. Cum era de asteptat, La Rioja Alta Gran Reserva 890 din 1995 si Vina Ardanza Reserva Especial 2001 nu erau deschise pentru public, multumindu-ma sa le admir doar vizual. La Arzuaga, am trecut zambind peste pretentiile cuiva de la stand care, cu un ton foarte serios si superior, a decretat suprematia acestora asupra Vega Siciliei. Bine, asa o fi, cum spuneti voi. Am inceput cu Fan D. Oro, un Chardonnay ultra baricat, interesant nu zic nu, dar complet atipic. Am continuat cu vinul casei de la Burj Al Arab - La Planta - un vin ok, echilibrat si suculent. Am incheiat cu Arzuaga Crianza 2009, unde nu a fost nici o surpriza la nivelul respectiv de clasificare. Baric, fruct bine copt, dar usor de baut si nu over the top.

In concluzie, un eveniment cat se poate de reusit, probabil cel mai reusit Goodwine de pana acum. Imi pare rau ca nu am apucat sa acopar si alti producatori, dar poate vor fi si alte ocazii pe viitor. Numai bine!




(P) Invata despre vin la festivalul Provino Iasi

joi, 22 noiembrie 2012

0 comentarii
Nu mai este un mister pentru nimeni ca, in perioada 6-9 decembrie 2012, va avea loc o noua editie a Festivalului Provino. Evenimentul se desfasoara la Iasi, este organizat de compania ABplus Events, iar presedintele onorific al acestei editii va fi Prof. Dr. Univ Valeriu V. Cotea.

Printre diversele evenimente tematice care vor avea loc cu aceasta ocazie, unul in special mi-a atras atentia. Este vorba de proiectul Tutored Tastings. Aflat la prima editie, Tutored Tastings reprezintă o serie de 7 seminarii sustinute de profesionisti în domeniu, pe teme cheie de interes pentru pasionatii de vinuri. Astfel, prin participarea la aceste seminarii, iubitorii de vin pot deprinde din tainele, istoria și specificul celor mai apreciate si deosebite vinuri.

Seminariile vor fi sustinute in zilele de 7, 8 si 9 decembrie, la Lifestyle Center PALAS IASI in Sala Vivaldi. Iata si numele celor care va vor reaminti cum este sa astepti cuminte lectia in banca scolii: Valeriu V. Cotea, Catalin Paduraru, Cintia Colibaba, Liviu Grigorica, Catalin Zamfir, Marian Timofti, Gheorghe Craciunescu si Traian Mihail Petrea.

Pentru mai multe detalii privind aceste seminarii, puteti accesa site-ul Provino











1 Euro pentru fiecare punct

miercuri, 21 noiembrie 2012

0 comentarii
James Suckling a comis-o din nou. In acest moment ma incearca o lipsa crasa de inspiratie, asa ca am sapat dupa ceva stiri pe la Costachel. Intr-una din ele se mentioneaza lansarea unui pahar de 100 puncte. In spatele acestei mega lansari se afla Suckling, in colaborare cu producatorul Lalique. Mai multe detalii puteti citi la Costachel.

Ce mi s-a parut de-a dreptul haios este numele produsului: Lalique & James Suckling 100 Points Wine Glass. Ei hai, serios? Pe bune? Cat de original! Amu', eu nu imi prea dau seama daca e un pahar de 100 de puncte sau destinat vinurilor de 100 de puncte, evident gratulate de marele cerber al punctajelor. Cica ar merge la orice fel de vin. Oare asa reuseste Zestrea Murfaltlar sa ajunga la mirobolantele punctaje din Wine Enthusiast? Nu costa decat 100 de Euro, un chilipir.

Oare ce urmeaza? Decantorul de 100 pct? Tirbusonul de 100 pct? Dopul de 100 pct? Doar timpul si Suckling ne pot lamuri...



Ceptura 2009 - Unicom Production (Romania)

marți, 20 noiembrie 2012

0 comentarii
M-am tot invartit pe langa acest vin, sa-l iau, sa nu-l iau, dar mai intotdeauna altele au fost prioritatile. Sansa a aparut la Ethic Wine, acest Ceptura fiind unul dintre vinurile care m-au impresionat destul de mult. Dintre cele romanesti incercate cu acea ocazie, baiatul mijlociu de la Davino a cam maturat cu restul pe jos.

Culoare rubiniu intens si dens. Nas intunecat, cu note de cafea, lemn, fructe rosii si negre, coacaze, prune proaspete si afumate. Plus ceva cernelos, grav si care iti induce o senzatie de seriozitate. Intens dar nu neaparat over the top. Gustativ, se continua linia nasului, corpolent, degraba atacatoriu de gingii, rotund, cu o concentratie a fructului foarte buna in mijloc. Aciditatea buna si taninurile ferme, dar bine integrate, se combina fericit oferind structura atat de necesara unui vin de calibrul asta. Final mediu spre lung, cu note de condimente uscate si piper.

Un vin foarte serios pentru cei in jur de 40 lei ceruti. Nu are finete sau eleganta deocamdata, dar sunt foarte curios cum va arata peste cativa ani. Detine destul material pentru a rezista. Comparativ cu un Cab + Shiraz 2009 de Lacerta, degustat cu aceeasi ocazie, Ceptura l-a spulberat. Parerea mea, bineinteles.


St. Ilona Olaszrizling 2009 Somlo - Kreinbacher (Ungaria)

duminică, 18 noiembrie 2012

0 comentarii
Olaszrizling este echivalentul Riesling-ului italian, asta sa lamurim problema din start. Kreinbacher este un mic producator din zona Somlo, recunoscuta pentru obtinerea vinurilor din acest soi. Din cate am descoperit pe gugal, vinul cu pricina s-a odihnit circa 10 luni in butoaie mari de stejar.

Culoare galben-pai intens. Nas nu din cale afara de expresiv, ba chiar destul de mut. Note lemnoase, usor florale, o idee de telina si ceva para coapta. Dar aromele vin, gadila putin narile si dispar in eter. Din fericire, gustativ se prezinta ceva mai in forma, destul de plin, rotund, fructe albe, mar golden, aciditate inca ok si un final scurt, cu aluzii migdalate. Nivelul alcool-ului este cam naravas - 14% - si sunt momente in care "arde" putin pe gat.

Un vin care nu ofera revelatii dar, fara indoiala, este mult mai focusat decat Ezerjo de la Frittmann. In jur de 25 lei/sticla, dar am observat si preturi mai mici pe unele site-uri unguresti.


Chateau Leoville-Las-Cases: marele aspirant la masa bogatilor

vineri, 16 noiembrie 2012

0 comentarii
De foarte multe ori i s-a reprosat clasificarii de la 1855 ca este mult prea rigida si ca ar trebui adus un update in acest sens. Cert este ca multe proprietati aflate in acest clasament nu prea isi merita locul ocupat in acele vremuri, tot asa cum destule proprietati si-au depasit demult conditia de la coada ierarhiei, producand constant vinuri superioare multora aflate in varful piramidei. Doua exemple graitoare sunt Pontet-Canet si Lynch-Bages. Singura modificare adusa clasificarii cu pricina a fost in 1973, atunci cand Mouton Rothschild a fost promovat la rangul de premier grand cru classe. Si cred ca aceasta va ramane singura schimbare pentru multa vreme de acum incolo. Sunt interese financiare foarte mari, iar cu astea e greu sa te lupti cand nu ai toate armele in dotare. Ei bine, de cativa ani incoace, multi specialisti au tot trambitat ca, daca se va intampla vreodata minunea unei schimbari, aceasta ar putea fi una singura: Leoville-Las-Cases la rangul de premier grand cru classe. Constanta in calitate a acestei proprietati este extraordinara, mai ales din anii '90 incoace. In ani ca 2000, 2005 sau 2009, vinurile de aici au fost vazute la acelasi nivel cu Lafite, Latour sau Margaux. Ramane de vazut daca familia Delon va ridica concret problema promovarii in stratosfera si daca va reusi miscarea...


Scurta istorie

Cei care au plantat primii vita-de-vie aici, au fost cei din famila Moytie, candva prin sec. 17. Mai tarziu, proprietatea a intrat in posesia lui Blaise Antoine Alexandre de Gascq, seniorul Leoville si presedinte al parlamentului din Bordeaux, un ins foarte bogat si influent la acea vreme. Din fericire, acesta s-a luptat cu darzenie pentru a creste prestigiul proprietatii, inca de pe atunci Leoville fiind vazut primul din spatele celor 4 "regi": Latour, Lafite, Margaux si Haut-Brion (Pontac in acele timpuri).

Blaise de Gascq a murit fara mostenitor direct in 1769, domeniul trecand sub tutela marchizului de Las-Cases-Beauvoir, fratelui si celor 2 surori ale acestuia. Dar a venit Revolutia si, dupa cum stim, nobilii nu au dus-o prea bine, astfel ca marchizul a fost nevoit sa paraseasca Franta. Domeniul a fost pus sub sechestru, cu toate ca intentia initiala a fost sa fie vandut in intregime. In cele din urma, a fost scoz la mezat doar un sfert, ceea ce avea sa devina Leoville-Barton. In 1815, restul proprietatii care a ramas in posesia familiei, a fost preluat de Pierre-Jean, fiul Marchizului de Las-Cases. De asemenea, o mica parte a revenit si surorii sale, Jeanne. In 1840, fiica lui Jeanne s-a casatorit cu baronul Jean-Marie de Poyferré, iar viile din posesie au devenit ceea ce cunoastem astazi drept Chateau Leoville-Poyferre. Partea lui Jean-Pierre, adica jumatate din proprietatea originala Leoville, reprezinta si inceputurile Leoville-Las-Cases. Si uite asa ati aflat si cum au luat nastere cele 3 Leoville-uri :)

In urma clasificarii de la 1855, toate cele 3 domenii Leoville au fost ridicate la rangul de 2eme grand cru classe. A urmat o intreaga telenovela in care au fost implicati urmasii familiei, actionari, etc. Vine si momentul in care un domn, pe numele lui Théophile Skawinski, a reusit sa cumpere o parte din actiunile Leoville. Acesta s-a implicat serios in administarea domeniului, dupa care partea lui a trecut in mainile ginerelui, Andre Delon. Incepand din acest moment, familia Delon a achizitionat din ce in ce mai multe actiuni la Leoville-Las-Cases, devenind cu timpul actionari majoritari, castigand controlul absolut al proprietatii si reusind sa ramana la carma acesteia pana in zilele noastre.

Via si vinul

Viile Las-Cases se afla in cel mai nordic punct din St.Julien si, in mare parte, sunt concentrate intr-o singura mare parcela: Grand Clos. Totul este inconjurat de un zid de piatra a carui punct de atractie este deja celebra arcada deasupra careia troneaza simbolul domeniului: leul marca Las-Cases. Exista un total de 100 ha, dintre care jumatate intra in Grand Clos. Circa 5 ha intra in componenta Petit Clos, spre sud, si alte 7 ha plantate de Michel Delon. Soiurile plantate sunt dupa cum urmeaza: 65% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 13% Cabernet Franc si 3% Petit Verdot, cu o varsta medie a plantatiilor de 30 ani. Recoltarea se face manual, dupa care urmeaza desciorchinarea, o usoare presare si apoi fermentarea in conditii de temperatura controlata. Vasele de fermentatie sunt o combinatie ceva mai ciudata, din lemn, ciment si inox. Maceratia se intinde pe 2-3 saptamani. Cand totul este gata, vinul rezultatul este pompat catre sala butoaielor, prin intermediul unei conducte subterane. Va puteti da seama despre ce nivel vorbim aici, nu-i asa? Dupa care vinul este transferat in baricuri, intre 50% si 100% stejar nou pentru grand vin, Chateau Leoville-Las-Cases. 25% stejar nou pentru Clos du Marquis, al doilea vin al casei. Vinurile se odihnesc in baricuri pana la 20 de luni. Unele butoaie folosite pentru Leoville se pot indrepta catre o alta proprietate detinuta de familia Delon, Chateau Potensac.


Inca nu am avut ocazia sa incerc un Las Cases pana acum, dar in mod sigur situatia se va schimba pe viitor. Exista recolte mai vechi care se pot achizitiona la preturi ceva mai normale decat in aceste vremuri nebune si tulburi care traverseaza Bordeaux. Singurul vin din portofoliul Delon care mi-a trecut prin fata este Potensac. Se poate gasi la preturi decente si fiti siguri ca i se acorda aceeasi grija ca si in cazul fratilor mai mari. Pentru un Medoc, vinul este foarte serios si cu potential mare de invechire, nu prea va recomanda sa-l incercati in primii 5 ani.

Champagne Laurenti Brut Grand Cuvee

0 comentarii
O sampanie care a "cantat" intr-un alt registru comparativ cu Billecart-Salmon. Casa mica, familiala, si o cautatura buna la banii ceruti.

Culoare galben intens si stralucitor, bule mici si persistente. Un nas intens frucat, cu para bine coapta, mar Golden, putina gutuie, toate fiind invaluite intr-un strat sanatos de aluzii drojdioase si de biscuiti. Gustativ, are o prezenta consistenta pe papile, rotunda, fructata, onctuoasa si directa. Aciditatea este bine integrata, iar finalul este mediu si usor drojdios. Nu are eleganta afisata de Billecart si nici precizia de laser a acesteia dar, chiar si asa, Laurenti s-a dovedit un companion de incredere la o ora tarzie din noapte.

In jur de 120 lei - Ethic Wine. Nu e o afacere rea, tinand cont de preturile in aceasta categorie efervescenta.


Frittmann Ezerjo 2011 (Ungaria)

joi, 15 noiembrie 2012

0 comentarii
Recunosc, in afara de Tokaji si, la un nivel mult mai redus - Egri - nu prea am cochetat cu vinurile unguresti. Astfel ca la propunerea lui Zoltan (cunoscut comunitatii noastre drept Zoli), un pasionat incurabil al vinului, am decis sa ma aventurez in universul viticol al vecinilor nostri. Pentru o prima incercare mai consistenta, nu am beneficiat de un buget generos la momentul respectiv, asa ca vinurile achizitionate se invart undeva in plaja 20-45 lei. Ceea ce presupune asteptari nu din cale afara de ridicate, cum este si normal.

Frittmann este un producator foarte cunoscut in Ungaria, iar vinul pe care il voi prezenta mai jos este obtinut din soiul Ezerjo si cu ajutorul metodei reductive. Despre Ezerjo puteti citi ceva mai multe aici. Cat priveste metoda reductiva, multi spun ca vinul obtinut astfel are de castigat la nivel olfactiv, retinand caracterul proaspat si fructat al strugurelui. Totusi, exista si reversul medaliei: cele mai multe vinuri reductive pierd la capitolul corp, sunt subtiri, chiar apoase, cu aciditate extrem de ridicata. Nici acest Ezerjo nu prea se abat de la regula.

Culoare galben-pai destul de intensa. Nas intens fructat, cu mult mar verde, caisa, piersica si putin grapefruit. Mai intervin si ceva nuante de fan proaspat cosit, boaba de strugure (ce mi-a amintit putin de Muscat), dar si o usoara aluzie de ardei gras. Per total, un nas deloc rau, foarte fresh chiar. Gustativ insa, lucrurile au stat diferit. Corp foarte subtire, inexpresiv, doar o puternica senzatie de citrice care acopera cam tot. Mijloc aproape inexistent si final scurt, degraba trecatoriu. Aciditatea e la cote inalte dar, in lipsa unui corp ceva mai bine definit, da nastere dezechilibrului. Totusi, nu pot spune ca vinul e rau sau are vreun defect anume. Pur si simplu, cred ca atat poate soiul respectiv in varianta sec, la care se adauga si metoda mai sus amintita. De prospetime e clar ca nu duce lipsa, doar ca limitele sunt evidente.

In jur de 20 lei/sticla. Multumiri inca o data lui Zoli pentru efort!


Champagne Billecart-Salmon Brut Rose (Franta)

miercuri, 14 noiembrie 2012

14 comentarii
Nu am fost niciodata un mare fan al bulelor si nici nu cred ca voi deveni vreodata. Asta e, nu ma atrage foarte mult acest departament, cu toate ca, in anumite circumstante, un astfel de vin este binevenit. Un asemenea moment s-a nimerit la fix in deja obsesiva seara de la Ethic Wine, atunci cand toti am simtit nevoia sa ne curatam papilele la final cu...ati ghicit, niscaiva sampanie.

Acum, mai toti cunoastem preturile destul de mari atunci cand vine vorba de Champagne. Dar in seara cu pricina, mi-am dat seama ca unele vinuri din aceasta categorie isi cam fac banii. Sau altfel spus, odata ce inaintezi pe scara preturilor, diferentele de calitate si stil sunt din ce in ce mai evidente. Si am mai avut o epifanie: in fata unui vin "mare", nu prea iti mai gasesti cuvintele si consider ca disectia ulterioara in jdemii de arome nu prea isi are rostul. Un vin reusit isi spune singur povestea. Tot ce trebuie este sa-l incercati, daca veti avea ocazia vreodata.

In primul rand, m-a frapat culoarea, mai degraba inspre un galben-portocaliu, cu doar o foarte usoara aluzie de rose. Perlatie fina, intensa, cu bule extrem de persistente. Nasul este un amestec de forta si eleganta, in acelasi timp. Fructat initial, dar retinut imediat dupa, cu o austeritate old-school pe care o ador. Exista si o mica nuanta vegetala foarte placuta, care pune si ea umarul la complexitate. Gustativ, se continua aceeasi senzatie din nas. Un atac initial plin, carnos si care invaluie papilele cu totul. Dupa care se vireaza catre o mineralitate pronuntata. Din nou, senzatia de putere bruta amestecata cu eleganta este de-a dreptul intriganta. Dar echilibrul este aproape perfect. Final lung, persistent si usor condimentat.

Pentru o varianta rose, sampania de fata este neasteptat de serioasa. Ce sa mai, un lichid extrem de reusit si care poate converti un "infidel" :) Asta si daca ai banii care se cer pe sticla respectiva...

335 Lei la Ethic Wine, dar cred ca poate fi gasita ceva mai ieftin si la alte surse.


Sassoalloro 2005 - Jacopo Biondi Santi (Italia)

marți, 13 noiembrie 2012

1 comentarii
In cadrul deja celebrei nopti de la Ethic Wine, acest Sassoalloro a venit in cele din urma pe primul loc in topul preferintelor personale, la mare lupta cu Ronchedone. Am preferat toscanul in primul rand datorita maturitatii la care a ajuns si pentru care am o slabiciune deja cunoscuta de cei care-mi citesc insignifiantul blog.

Culoare rubiniu deschis, stralucitor, fara urme evidente de maturitate. Nas extrem de fin, fructat, cu tone de cirese negre, visine, o idee de liquorice, putin tutun aromat dar si note florale, in special violete. Exista si acea aluzie care-mi aminteste de toamna, atat de specifica unui vin matur, dar inca in stare incipienta. Gustativ, predomina senzatia de eleganta, vinul este usor curgator, neintruziv, echilibrat. Suculent in mijloc, cu o foarte buna concentratie a fructului, aciditate excelenta si un final lung, cu taninuri fine, plin de cirese si usor condimentat.

As bea astfel de vinuri la orice ora din zi si din noapte. In acest moment, totul se afla intr-o armonie desavarsita si pare ca vinul a ajuns la apogeu. De preferat sa fie consumat in acest stadiu dar, oricum, cred ca mai rezista ceva timp pana la declinul inevitabil.

95 Lei - Ethic Wine.



Jurnal de razboi: prezentarea noilor arme de la Vinarte

duminică, 11 noiembrie 2012

0 comentarii
Vineri, 2 noiembrie, a avut loc o prezentare a noilor vinuri produse de Vinarte si destinate segmentului Horeca. Evenimentul a avut loc la restaurantul Neptunus, un stabiliment interesant cu specific mediteraneean si care detine in meniu o mare varietate de preparate ce au la baza diverse vietati marine.


Imi astern impresiile cu o oarecare intarziere, dupa o saptamana in care am reflectat la nemurirea sufletului, tainele universului, starea natiunii si alte chestiuni metafizice de mare angajament. Dar sa lasam angoasele personale si sa vedem, pe scurt, cum s-a prezentat noul armament din dotarea Vinarte. Prezentarea vinurilor a fost facuta de sommelier-ul "casei", Stelian Stefan, dupa o scurta introducere a d-lui Sergio Faleschini. Noile vinuri au fost urmatoarele: Riesling 2011, Sauvignon Blanc 2011, Rose 2012, Merlot 2011, Feteasca Neagra 2011, Negru de Dragasani 2011, Nedeea (sau Nedeia) 2011- un cupaj exclusiv din soiuri romanesti: novac, negru si feteasca neagra. La sfarsit, a venit si randul vedetei, Soare 2007. Nu voi insista asupra fiecarui vin in parte si ma voi rezuma la a aminti pe cele care mi-au placut in mod deosebit. Negru de Dragasani m-a surprins printr-un nas intens, cu lemn, vanilie, fructe rosii bine coapte, ciocolata. Corp mediu, mult fruct, are o suculenta interesanta, aciditate ok si taninuri abia perceptibile. Stil New World evident, dar cat se poate de ok. Nedeea mi s-a parut cel mai reusit vin al noii game, cu un nas destul de echilibrat, in care nuantele de fructe rosii se imbina fericit cu cele lemnoase si condimentate. Gustativ, are un strop de structura in plus fata de Negru, este mai serios, foarte baubil inca de pe acum, cu aciditate buna si taninuri fine care gadila placut pe finalul condimentat. La capitolul albe, am remarcat SB-ul, un soi de Starmina pe steroizi, nici o surpriza aici. Din pacate, cu Riesling-ul nu m-am impacat defel, parandu-mi inexpresiv, exagerat de sulfitat si fara prea multe lucruri de spus. Asta dupa ce la masa noastra s-a nimerit inainte si o sticla cu probleme, vinul imprastiind o minunata boare de ou fiert.

Despre Soare 2007 voi scrie un post separat, va spun doar ca e din alta liga. Un vin cu un viitor frumos in fata. Vinarte reuseste sa mentina standardul foarte ridicat in aceasta categorie asa-zis "premium" si, in plus, consider ca ofera si un rpc bun in comparatie cu alte vinuri care aspira la acest statut.

Era sa uit. Chiar daca new yorkezii il injura de mama focului la ora asta, eu indraznesc sa-i multumesc (cu jumatate de gura), uraganului Sandy. Fie si doar pentru ca mi-a oferit ocazia, indirect, sa pot conversa in tihna cu un MW (Master of Wine). Este vorba, bineinteles, de Christy Canterbury, cea care a ramas blocata in tarisoara noastra in acea perioada. Finuta, modesta si, spre surprinderea mea, o admiratoare a vinurilor europene si a stilului clasic, elegant si echilibrat.

In concluzie, o seara reusita. Multumiri speciale d-lui Costel Cainamisir pentru invitatie. Sa fiti iubiti!

@foto credit: vinul.ro


Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp